Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ενας αιώνας φροντιστήρια ΝΙΚΟΣ ΚΙΑΟΣ


Ενα βιβλίο σταθμός στην εκπαιδευτική ιστορία της Ελλάδας κυκλοφόρησε πρόσφατα. Είναι «Τα φροντιστήρια στην Ελλάδα - Η Ιστορία κι οι άνθρωποι», εκδόσεις «Κέδρος», του Λευτέρη Τσίλογλου, καθηγητή Φυσικής, φροντιστή. Για πρώτη φορά γράφηκε και εκδόθηκε βιβλίο για τα φροντιστήρια, εγχείρημα δύσκολο αλλά άκρως επιτυχές.


Εναν αιώνα ζωής έχουν συμπληρώσει τα φροντιστήρια, μαθαίνουμε από το βιβλίο, το οποίο τονίζει ότι «κύριο κι αναντικατάστατο κύτταρο της εκπαίδευσης είναι το σχολείο, η τάξη, οι μαθητές» κι ότι «το φροντιστήριο είναι συμπληρωματικός θεσμός». Ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει τα πράγματα με τόλμη, ότι δεν είναι «παραπαιδεία τα φροντιστήρια», ανατρέχει στις απαρχές τους, παρακολουθεί την εξέλιξή τους, εξετάζει τη συμβολή τους στη βελτίωση του επιπέδου σπουδών.

Το βιβλίο δεν είναι μόνο πλήρες για την ιστορία των φροντιστηρίων, με τα στοιχεία με τα ονόματα φροντιστών-καθηγητών, με την απεικόνιση της έρευνας και της προσπάθειας του συγγραφέα, δεν είναι μόνο η ιστορία των εκπαιδευτικών συστημάτων και κυρίως ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ και η κριτική αξιολόγησή τους. Είναι η απεικόνιση και η ευτυχής αποκάλυψη της προσωπικότητας του συγγραφέα, του λόγιου, του δοκιμιογράφου, του ερευνητή που εκθέτει με παρρησία τις απόψεις του. Είναι ο σεμνός, ο συναισθηματικός κι ελεύθερος δάσκαλος, ο άνθρωπος της τάξης, ο αγωνιστής της ζωής για τη δημοκρατία, την αλήθεια, την παιδεία, τη μάθηση.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Ομοσπονδίας και του Σωματείου των Φροντιστών, Σόλωνος 142. Στην παρουσίαση ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Παπούλιας και ο υπογράφων, παλαιοί σύντροφοι και φίλοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Είναι ένα βιβλίο που το ρουφάς.

 



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/02/2006


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου