Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΜΘ. Λόγια καθημερινά

……. Πολλοί σήμερα επικαλούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν έναντι των ενεργειών της αυταρχικής εξουσίας. Και καλά κάνουν. Η δύναμη της εξουσίας - δυστυχώς - μεταλλάσσει εύκολα τον άνθρωπο, τον κάνει να λησμονεί τα αφετηριακά του χαρακτηριστικά και να ρέπει στην ηδονή της επιβολής. Το δικαίωμα για την άσκηση κριτικής αποτελεί πιθανώς ένα τείχος ανάσχεσης των υπ...ερβάσεων εκ μέρους των επιβητόρων και τους υπενθυμίζει –καλώς - το πρόσκαιρο της ύπαρξής τους.
Το παράξενο είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι ξεχνούν εύκολα να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα αυτά και στους άλλους. Κυρίως σε αυτούς με τους οποίους έχουν ιδεολογικές διαφορές. Είναι οι ..αντίπαλοι, βλέπεις! Στη φάση αυτή η άρνηση δεν περνάει στο μυαλό τους ως περιορισμός των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά θεωρείται ως δίκαιη αμυντική πράξη. Αυτή η συμπεριφορά δεν τους δημιουργεί καμιά ενοχή, ούτε τους κυνηγούν πιθανές τίποτα τύψεις.
Προφανώς αυτό δεν είναι σωστό. Χρειάζεται πολιτικό θάρρος και ωριμότητα να δεχθείς πως κι οι αντίπαλοί σου έχουν τα ίδια δικαιώματα με σένα. Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς τα δικαιώματα που εσύ διεκδικείς για τον εαυτό σου να τ’ αναγνωρίζεις και στον αντίπαλό σου! Αυτό θα ήταν μια ένδειξη δικαιοσύνης και ένα σημάδι ωριμότητας εκ μέρους σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου