Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η ε π ό μ ε ν η μ έ ρ α (προσωπική άποψη)


  Η μάχη των εκλογών, ελπίζω στις λίγες μέρες που απέμειναν, να τελειώσει ήρεμα και μέσα στα πλαίσια των θεσμών. Κάποιες από τις φιλοδοξίες των υποψηφίων θα ικανοποιηθούν, κάποιων άλλων θα μείνουν στο ράφι αναμένοντας μελλοντική δικαίωση και για τους υπόλοιπους ας μείνει ως  μια καλή εμπειρία, αφού τα σχέδια δεν προχώρησαν, και οι ίδιοι αποφάσισαν να τοποθετηθούν οριστικά στο παρελθόν.

Η διαδικασία της άγρας ψηφοφόρων, σε προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο, είναι βάρβαρη κι απαιτεί ειδικής αντοχής άτομα. Δεν μπορεί ο οιοσδήποτε τυχαίος, να βγάλει με επιτυχία και χωρίς απώλειες στην εσωτερική του ισορροπία, αυτήν την αποστολή. Όμως η ανάδειξη των αρχόντων, δηλαδή αυτών που θα διαχειριστούν τα κοινά, είναι απαραίτητη. Απλώς, κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να συμφωνηθούν στο μέλλον απ’ όλους κάποιες βασικές αρχές σεβασμού αντιπάλων, ψηφοφόρων και περιβάλλοντος.

Η ανάπτυξη και διάδοση της τεχνολογίας, εκ των πραγμάτων επιβάλλει νέους όρους και νέους τρόπους προεκλογικής διαμάχης. Οι πολυδάπανες συγκεντρώσεις που αναστατώνουν τη ζωή των πόλεων πρέπει να γίνουν παρελθόν. Η επικοινωνία του υποψήφιου με το κοινό του μπορεί να γίνει πιο προσωπική κι αποτελεσματική με τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας.

Όμως ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει αυτόματη λύση των προβλημάτων. Για τη λύση τους απαιτούνται προϋποθέσεις που προς το παρόν δεν υφίστανται κι εύλογος χρόνος. Για το ξύπνημα της οικονομίας και την ανόρθωση της κοινωνίας μας απαιτείται σύμπνοια, συμπαράταξη γύρω από προσυμφωνημένους στόχους και υπέρβαση των μικροκομματικών εντάσεων. Όροι που δεν υπάρχουν.

Θα εστιάσω την προσοχή  σας  μόνο σε ένα κρίσιμο  για μένα θέμα, που η λύση του είναι προϋπόθεση για την έναρξη μιας θετικής πορείας. Είναι ο ρόλος και το εύρος του κρατικού μηχανισμού. Είναι μια πληγή κι ένα ασήκωτο βάρος που δεν αφήνει  κάθε νέα εξουσία να πάρει ανάσα. Η συνεχής αγωνία να συγκεντρωθούν τα αναγκαία ποσά για τη μισθοδοσία του ξέχειλου και μη αναγκαίου κρατικού μηχανισμού αναστέλλει κάθε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό .

Ξέρω ότι αυτό που θα πω δε θα ακουστεί ευχάριστα από ανθρώπους που έχουν συνηθίσει στην κρατικιστική αντίληψη, ότι η κυβέρνηση υποχρεώνεται να εξασφαλίζει στα μέλη της τους όρους διαβίωσης τους. Έτσι όμως δεν υπάρχει ελπίδα υπέρβασης της τελματώδους κατάστασης.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΟΚ!

Πρέπει να μεταβληθεί δραματικά η αντίληψη για το ρόλο του κράτους. Είναι απαραίτητη μια γενναία, σύντομη και οριστική αποσυμφόρηση του κρατικού μηχανισμού. Μια σειρά σημερινές απασχολήσεις του κράτους να καταργηθούν . Το κράτος θα παίζει μόνο εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο με βάση ένα σαφές νομικό πλαίσιο

Μέσα στο δυναμικό των υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων, που χαραμίζονται  στον παράλυτο μηχανισμό του, είναι εγκλωβισμένες ικανές δυνάμεις με αναξιοποίητες τις ικανότητές τους. Από τη φύση της κρατικής μηχανής δεν τους δίνεται η δυνατότητα να τις ξεδιπλώσουν. Όμως αυτό μπορεί να γίνει στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προσωπική απασχόληση που αυτόματα αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Η ανεργία, που σε πρώτη φάση θα παρουσιαστεί θα είναι προσωρινό φαινόμενο που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί και μάλιστα τώρα από θετικότερη βάση θα γίνει μια νέα εκκίνηση. Είναι η μόνη ελπίδα να παραχθεί νέος πλούτος, απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία της χώρας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου