Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

6. Δ ι ο ν ύ σ ι ο ς Γ ι α τ ρ ά ς- μικρά βιογραφικά

 Ένας από τους πρωτοπόρους και ηγετικούς παράγοντες του φροντιστηριακού χώρου την εποχή της μεγάλης ακμής δηλαδή τη δεκαετία 1925-1934. Ο Γιατράς είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Σχολής Εμπορικών Σπουδών, (η αρχική ονομασία της ΑΣΟΕΕ που αργότερα μετονομάστηκε σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Στην αρχή και ως το 1925 διατηρεί φροντιστήριο στη...ν Καποδιστρίου 11 με το όνομα: Φροντιστήριο Λογιστικής Γενικών και Οικονομικών Μαθημάτων.
Το φροντιστήριο ειδικεύεται σε υποψηφίους και φοιτητές της Ανωτάτης Εμπορικής. Στο διδακτικό του προσωπικό περιλαμβάνονται ο μαθηματικός Δημήτριος Τσίκας (που αργότερα θα ανοίξει δικό του μεγάλο φροντιστήριο), ο Αντώνης Θεοδωράτος, ο Δ. Βλαχόπουλος και ο Α. Συμεωνίδης.
Στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ δημοσιεύεται τον Οκτώβριο του 1925 ευχαριστήρια επιστολή 16 μαθητών του, που πέτυχαν στις εξετάσεις εισαγωγής στην Ανωτάτη Εμπορική.
Με την καθιέρωση εισιτηρίων εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανοίγει τα πανιά του και ιδρύει γενικό φροντιστήριο στην πλατεία Κάνιγγος 32με το βαρύγδουπο τίτλο: Ανώτατον Επιστημονικόν Ίδρυμα: Ακαδημία Μαθηματικών–Φυσικών–Χημικών–Φαρμακευτικής–Νομικών Επιστημών. Το φροντιστήριο στεγάζεται στην Κάνιγγος 17 (ιστορικό κτίριο που στέγασε πολλούς φροντιστές μέχρι σήμερα και ανακαινισμένο λειτουργεί ακόμα για παρεμφερή σκοπό). Συγχρόνως έχει παράρτημα στην οδό Τζώρτζ 14.
Το φροντιστήριο του Γιατρά, με έντονη διαφημιστική παρουσία στις εφημερίδες, σύντομα γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα φροντιστήρια της εποχής. Για το έτος 1926 μέτρησα 14 φορές διαφημιστική του παρουσία στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, χωρίς να μετρηθούν οι διαφημίσεις του σε άλλες εφημερίδες. Ο Γιατράς ισχυρίζεται ότι τη θερινή περίοδο του 1928 η δύναμη του φροντιστηρίου ξεπερνάει τους 400 μαθητές. Η έντονη παρουσία του συνεχίζεται όλη την εξαετία. Το 1931 μετακομίζει στην Αχαρνών 19 (Μέγαρο Παλλάδιο) και το 1932 στεγάζεται στην Σχολή Εμποροϋπαλλήλων που βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως.
Δεν έχει βέβαια την προηγούμενη αίγλη, και οι πληροφορίες γι’ αυτόν αργότερα σπανίζουν –ίσως και για ηλικιακούς ή βιολογικούς λόγους. Είναι όμως ένας από τους πρωταγωνιστές της φροντιστηριακής εποποιίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου