Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

9. Ιωάννης Ξανθάκης. Μικρά βιογραφικά

Μαθηματικός. Μαζί με τον επίσης μαθηματικό Κ. Αραχωβίτη ανοίγουν, σύμφωνα με δήλωσή τους, Μαθηματικό Φροντιστήριο από το 1925 για φοιτητές και υποψηφίους των ανωτάτων σχολών. Επισήμως, για πρώτη φορά, τους συναντάμε σε διαφήμιση στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ το 1927 (στο φύλλο της 31 Μαΐου): Μαθηματικό Φροντιστήριο Ι. ΞΑΝΘΑΚΗ–Κ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ Διπλωματούχων Μαθηματικών.

Το φροντιστήριο βρίσκεται στην οδό Μπόταση 12 (κοντά στο Πολυτεχνείο) με τμήματα για τις εισιτήριες εξετάσεις όλων των σχολών και για τις τμηματικές και πτυχιακές εξετάσεις της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Η διαφήμιση επαναλαμβάνεται 4 φορές τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Τον επόμενο χρόνο, το φροντιστήριο μετακομίζει στην οδό Κωλέττη 24 δίπλα στο Βαρβάκειο. Εκεί, συνεργάζονται με τον επίσης φροντιστή Σωτήρη Γολεμάτη που είχε ανεξάρτητο φροντιστήριο στην οδό Λόντου 6. Ο Γολεμάτης, με πτυχίο Φαρμακοποιού αναλαμβάνει τα μαθήματα της Φυσικο-Χημείας. Τώρα ο τίτλος του φροντιστηρίου είναι: Προπαρασκευαστική Σχολή Θετικών και Θεωρητικών Επιστημών.  Διαφημίσεις του φροντιστηρίου βρίσκουμε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ το 1928 και το 1929 σε πολλές ημερομηνίες.

Το 1930 ο Ξανθάκης αποχωρεί επισήμως από το φροντιστηριακό χώρο, αποφασισμένος να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Πράγματι, μετά από χρόνια γίνεται καθηγητής της Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εκδίδει σπουδαία μαθηματικά συγγράμματα, διατελεί πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας και γίνεται Ακαδημαϊκός. Στις υπηρεσιακές εκλογικές κυβερνήσεις των ετών 1963 και 1964 είναι υπουργός Γεωργίας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου