Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Αριστείδης Πάλλας

5. Μικρά Βιογραφικά
Ο Πάλλας είναι μια σημαντική προσωπικότητα του φροντιστηριακού χώρου. Πρώτον, είναι από τους μακροβιότερους φροντιστές, αφού εργάστηκε στο χώρο πάνω από πενήντα χρόνια. Δεύτερον, άφησε αξιόλογο συγγραφικό έργο αφενός με τα διδακτικά βιβλία του και τις πλούσιες συλλογές ασκήσεων και αφετέρου με την ετήσια έκδοση του δελτίου με τα θέματα των εισαγωγικών εξετ...άσεων –34 πολυσέλιδα βιβλία– από το 1947 έως το 1980. Τρίτον, με την έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική του δράση, έδωσε μάχες για το φροντιστήριο και το ανέδειξε σε μια σημαντική και υπαρκτή συνιστώσα της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Σύμφωνα με δήλωσή του, όντας πρωτοετής φοιτητής των Μαθηματικών άνοιξε... φροντιστήριο το 1926 στην οδό Λένορμαν 64. Αργότερα τον συναντάμε σε επανειλημμένες διαφημίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Δίνει μάχες προβάλλοντας το φροντιστήριο και προσπαθώντας να καθιερωθεί στο χώρο.
Είναι πείσμων, χαλκέντερος και αποτελεσματικός. Στον επαγγελματικό οδηγό του Ιγγλέση (1939), έχει προσωπική επιπλέον διαφήμιση που καταλαμβάνει τα 2/3 της σελίδας. Τη δεκαετία του 1930, το φροντιστήριό του βρίσκεται στη διεύθυνση Χαριλάου Τρικούπη 25. Η δράση και παρουσία του όμως ενισχύονται μετά την απελευθέρωση. Τότε γίνεται συγχρόνως και καθηγητής των Ανώτερων Μαθηματικών στις Σχολές Δοκίμων και Ευελπίδων. Αργότερα εκλέγεται για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Μέσα από το ετήσιο δελτίο, κριτικάρει σκληρά το υπουργείο Παιδείας και τους καθηγητές των Σχολών για τα λαθεμένα ή εξεζητημένα και πέρα από τη διδακτέα ύλη θέματα. Δίνει συχνά συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά και οργανώνει συγκεντρώσεις σε θέατρα της Αθήνας. Μεγάλη εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε το βιβλίο του Μαύρη Βίβλος, όπου στηλιτεύει φαινόμενα εκμαυλισμού και παρανομιών.
Στο φροντιστήριό του εργάστηκαν και δίδαξαν σπουδαίοι δάσκαλοι. Μετά το 1958, το φροντιστήριο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Βερανζέρου 4. Όπως και να το δεις, ο Πάλλας είναι από τους ανθρώπους που σφράγισαν με την πολυσύνθετη δράση τους το φροντιστηριακό επάγγελμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου