Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η Α κ α δ η μ ί α Δ η μ η τ ρ ί ο υ Τ σ ί κ α


 Σε μια από τις συνήθεις μου βόλτες στα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, όλως τυχαίως, έπεσα πάνω σε έναν διαφημιστικό οδηγό της Ακαδημίας του Δημητρίου Τσίκα, που εκείνη την εποχή στεγαζόταν  στο γνωστό κτίριο της  πλατείας Κάνιγγος 17. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο 96 σελίδων, δηλαδή έξι τυπογραφικά. Η ημερομηνία έκδοσης του οδηγού είναι Ιούνιος 1931 και αναφέρεται στη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά 1931-32 Σε αυτό περιλαμβάνονται ιστορικές φωτογραφίες της εποχής, φωτογραφίες καθηγητών και μαθητών. Ο οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες για την οργάνωση του φροντιστηρίου, αλλά το κυριότερο εμπεριέχει  νέα ονόματα απασχολούμενων καθηγητών. Ενδεικτικά αναφέρω τα  ήδη γνωστά ονόματα των μαθηματικών Διονύσιου Λιβέρη και  Διονύσιου Βυθούλκα  και του φιλόλογου Ιωάννου Θεοφιλάκη που είναι και συνδιευθυντής με τον Δ. Τσίκα και που αργότερα άνοιξαν δικά τους φροντιστήρια.

Άλλα ονόματα καθηγητών- συνεργατών του φροντιστηρίου είναι:

Δ. Φιλάρετος ,      Όμηρος Μπεκές ,   Γ Χατζηγεωργίου ,  Γ. Μπρης,

Παν. Γεωργάτος , Ε. Καραγιαννόπουλος,  Ιωάν. Κεφάλας, Ι. Θηβαίος

J. Saias ,  Καλαντζής, Ν. Βέρτης,  Μηλιώτης,  Αθ. Παλαμιώτης, Α. Κωνσταντής, Γ. Τσιμπούκης, Παπαδόπουλος , Βάρδας, Ταβουλάρης.

  Ο οδηγός περιέχει κι’ άλλες χρήσιμες πληροφορίες όπως:

          Θέματα στις εξετάσεις των σχολών τα προηγούμενα χρόνια. Τα μαθήματα που απαιτεί κάθε σχολή και τις προοπτικές σταδιοδρόμησης στην κάθε μία. Στατιστικά στοιχεία για τα έτη 1926-30 των αριθμών των μαθητών που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις και των αριθμών των επιτυχόντων ανά σχολή. Τα ονόματα των καθηγητών του Πανεπιστημίου με τις διευθύνσεις των κατοικιών τους(!) , συστατικές  επιστολές καθηγητών Ανωτάτων σχολών, που συγχαίρουν τον Τσίκα για την πρωτοβουλία του  κ.τ.λ.

Ο Δημήτριος Τσίκας  είναι από τους παλαιούς μεγάλους φροντιστές. Το 1925, διδάσκει στο φροντιστήριο του Διονύσιο Γιατρά Μαθηματικά. Αργότερα ανοίγει δικό του φροντιστήριο, στην αρχή στο Ιστορικό κτίριο της πλατείας Κάνιγγος 17, με τον τίτλο: Ακαδημία Θεωρητικών και Θετικών Σπουδών. Εμφανίζεται πολύ συχνά σε διαφημίσεις στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, τα ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ, το ΕΘΝΟΣ, την ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Αργότερα, το φροντιστήριό του μετακομίζει στην οδό Χαλκοκονδύλη 8. Μια διαφήμισή του στο ΕΘΝΟΣ (28/1/1939) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Φροντιστήρια εγκεκριμένα παρά του Υπουργείου Παιδείας. (Σε εφαρμογή του Μεταξικού νόμου  818/1937). Ο Τσίκας εργάζεται και μετά την απελευθέρωση, τουλάχιστον μέχρι το 1950.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου