Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΜΠΟΥΜ»
ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
β)Η χρυσή εποχή...
Η εξαετία 1926-1931 είναι η «χρυσή εποχή» για τα φροντιστήρια που γνωρίζουν μια πρωτοφανή ανάπτυξη. Πρόκειται για έναν πραγματικό οργασμό. Τα φροντιστήρια δίνουν πραγματική διαφημιστική μάχη για να καταστήσουν ισχυρή την παρουσία τους και να αυξήσουν την πελατεία τους μεταξύ των μαθητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεφυλλίζοντας τα «σώματα» των εφημερίδων της εποχής συναντάμε πολύ συχνά διαφημίσεις φροντιστηρίων, νέα ονόματα, νέες διευθύνσεις. Το καθένα διαλαλεί τα προσόντα του, εξαίρει την ικανότητα του διδακτικού προσωπικού, αναφέρεται στα προσιτά δίδακτρα, προσφέρει υπηρεσίες βιβλιοθήκης και εργαστήριο πειραμάτων Φυσικό-Χημείας.
Οι διαφημίσεις χαρακτηρίζονται από περιοδικότητα. Δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, αλλά πολλαπλασιάζονται προς το τέλος της σχολικής χρονιάς και την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου. Είναι η εποχή που αρχίσουν να έρχονται στο Κέντρο οι απόφοιτοι των γυμνασίων από όλες τις επαρχίες για τις εξετάσεις που διεξάγονται τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτώβριο. Τότε, λειτουργούν τα εντατικά καλοκαιρινά τμήματα με πολύωρο καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις φροντιστηρίων που οργανώνουν 9ωρο αλλά και 10ωρο ημερήσιο πρόγραμμα μαθημάτων.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο, ανοίγοντας τις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων (ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, ΈΘΝΟΣ, ΕΣΤΙΑ, ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ κτλ.), συναντάμε πληθώρα διαφημίσεων που μάλιστα επαναλαμβάνονται πολλές φορές –τόσες, που δημιουργείται η φυσική απορία για τις αντοχές τους στην αντίστοιχη οικονομική δαπάνη.
Υπάρχει ένας οργασμός. Το 1926 μόνο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ συναντάς διαφημίσεις περισσοτέρων των δέκα φροντιστηρίων. Ανάμεσά τους τα φροντιστήρια Διονυσίου Γιατρά, Αποστόλου Χ. Παπαϊωάννου, Κ. Καλαϊτζίδη, Δημητρίου Γκαστή, Ηλία Μπερτόλη, Δημητρίου Κλαδάκη, Ευθύμιου. Καλλιαφά, Α. Αρνέλλου κ.ά.
Το 1927, η διαφήμιση του Αποστόλου Χ. Παπαϊωάννου επαναλαμβάνεται στην ίδια εφημερίδα 16 φορές, ενώ του Διονυσίου Γιατρά 14. Το 1928, υπάρχουν ολόκληρες σχεδόν σελίδες εφημερίδων που αναφέρονται σε φροντιστήρια. Τη μια μέρα η Στρατιωτική Ιατρική- που ακόμα δεν έχει μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται στο θεραπευτήριο του Ευαγγελισμού - δημοσιεύει προκήρυξη διαγωνισμού για 20 θέσεις. Την άλλη μέρα, 7 μεγάλα φροντιστήρια αναγγέλλουν με καταχωρίσεις στην εφημερίδα τη σύσταση αντιστοίχου τμήματος. Αυτά είναι το Μαθηματικό Φροντιστήριο του Διονύσιου Βερέττα, οι Ακαδημίες του Απόστολου Παπαϊωάννου και Διονύσιου Γιατρά, οι προπαρασκευαστικές σχολές του Δημητρίου Κλαδάκη και της τριάδας Ξανθάκη-Αραχωβίτη-Γολεμάτη. Σχολή ο Πλάτων των Δημητρίου Γκαστή και Κ. Οκταπόδα, τα Γενικά Φροντιστήρια του Δ. Δανάλη 887

Η ωρίμανση

Μετά όμως το «μπουμ» της χρυσής εξαετίας οι διαφημίσεις περιορίζονται ως ένα βαθμό. Αυτό δε σημαίνει ότι καταργούνται. Απλώς δεν υπάρχει η συχνότητα και η έκταση της προηγούμενης περιόδου. Υπάρχει η βιολογική ανανέωση, νέα ονόματα μπαίνουν στο επάγγελμα, που θα σημαδεύσουν το φροντιστηριακό χώρο τις επόμενες δεκαετίες όπως ο Ν. Νικολάου, ο Αριστείδης Πάλλας, ο Σπύρος Κανέλλος και άλλοι..
Τη μείωση των διαφημίσεων μπορούμε να την αποδώσουμε σε πολλούς παράγοντες από τους οποίους υπογραμμίζουμε τους παρακάτω:

Α. Από το 1931 και μετά, ενώ στην εξουσία βρίσκεται μετά από εκλογές για μια ακόμα φορά ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η χώρα αντιμετωπίζει ισχυρή οικονομική κρίση που φτάνει την οικονομία του επίσημου κράτους στα όρια νέας πτώχευσης. Αυτή είναι λίγο καθυστερημένη, λόγω της περιφερειακής αδράνειας, συνέπεια της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 1929-1930 στην Αμερική και την Ευρώπη. Οι δαπάνες ξεπέρασαν πολύ τα έσοδα και το επίσημο κράτος αντιμετωπίζει μεγάλη στενότητα σε ξένο συνάλλαγμα και αντίστοιχες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Μειώνεται δραματικά η πιστοληπτική του ικανότητα για την ανανέωση του δανεισμού. Έτσι αναγκάζεται να πάρει σκληρά οικονομικά μέτρα.
Στον τομέα της εκπαίδευσης:

• Η κυβέρνηση ακυρώνει τις υποτροφίες δασκάλων και καθηγητών για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, θεσμός που ίσχυε τα τελευταία χρόνια, και

• Με ψήφιση μεταβατικής διάταξης επιτρέπει τη μεταγραφή Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού, χωρίς εξετάσεις, σε αντίστοιχη σχολή του εσωτερικού ελπίζοντας στη μείωση της νόμιμης ή παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος.

Β. Μετά το πρώτο κύμα γνωριμίας του Φροντιστηριακού θεσμού ανά πανελλήνιο, το καταστάλαγμα αυτής της γνώσης, της γνωριμίας των ονομάτων και των διευθύνσεων, παγιώνονται κάποιες καταστάσεις. Με βάση τις επιτυχίες στις Εξετάσεις, κάποιοι κερδίζουν το παιχνίδι σ’ αυτή τη φάση ενώ κάποιοι άλλοι περιορίζονται σε μικρότερους ρόλους. Βρίσκονται νέοι τρόποι προσέγγισης των μαθητών από τα φροντιστήρια που είναι πολυσέλιδα και ενημερωμένα διαφημιστικά φυλλάδια που περιέχουν θέματα προηγούμενων ετών, κανονισμούς και δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στις εξετάσεις και τα οποία μοιράζονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους μέσω ποικίλων τρόπων και διαδρομών.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου