Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

  Μ
ια από τις σημαντικότερες κατηγορίες φροντιστηρίων είναι τα στρατιωτικά φροντιστήρια. Ίσως η αρχαιότερη μορφή οργανωμένων φροντιστηρίων στην Ελλάδα. Ένα από τα πρώτα μελήματα του νεοσύστατου κράτους ήταν η επιλογή και η προπαρασκευή των ηγετικών στελεχών του στρατεύματος. Είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον των νέων να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα. Έτσι, από νωρίς η πρ...οσφορά των ενδιαφερομένων να καταταγούν στο στρατό είναι υπέρτερη της ζήτησης.
Εγκαίρως, καθιερώνονται κανόνες και κριτήρια επιλογής. Βέβαια, στην αρχή παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα νεποτισμού, αλλά οι αδυσώπητες αντικειμενικές ανάγκες καθιστούν υποχρεωτική την καθιέρωση αυστηρών αξιολογικών κριτηρίων, όπως η σωματική αρτιότητα και η ικανότητα αφομοίωσης των απαραίτητων γνώσεων που χρειάζεται ένας βαθμοφόρος του στρατού. Επιπλέον, στην αυστηρή δομή της οργάνωσης του στρατού, σημαντικό ρόλο παίζουν τα ηγετικά προσόντα που μπορεί να έχει ή να αναπτύξει ο υποψήφιος.
Για να ανοίξεις και να λειτουργήσεις εκείνη την εποχή ένα φροντιστήριο για τις στρατιωτικές σχολές αρκούσε:

1. Να έχεις μια σχετική εμπειρία ή κάποιου είδους πρόσβαση σ’ αυτές τις σχολές. Είναι χαρακτηριστικό πόσοι στρατιωτικοί ή πρώην στρατιωτικοί ασχολήθηκαν μ’ αυτό το επάγγελμα.
2. Να είσαι μαθηματικός ή να διαθέτεις έμπειρο μαθηματικό, αφού εκείνη την εποχή η απόδοση στους διάφορους κλάδους των Μαθηματικών (Αριθμητική, Άλγεβρα, Ευκλείδεια Γεωμετρία, Παραστατική) έχουν τη μερίδα του λέοντος στην βαθμολογία. Τα Ελληνικά, η Φυσικό-Χημεία, η Γεωγραφία και οι ξένες γλώσσες παίζουν μικρότερο και συμπληρωματικό ρόλο.
3. Να διαθέτεις χρόνο, πείσμα, εργατικότητα, οργανωτικές ικανότητες, πειθώ και οπωσδήποτε επιτυχή αποτελέσματα.

Είναι χρήσιμο και απαραίτητο να αναφέρουμε το σημαντικό ρόλο που έπαιζαν στην τελική επιλογή τα διάφορα «Tests» που όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένα είδος «φίλτρου» για τον αποκλεισμό κάθε ανεπιθύμητου. Εδώ θα σκιαγραφήσουμε σύντομα τους βασικούς πρωταγωνιστές της εποχής
Οι λοχαγοί του Πυροβολικού Διονύσιος Βερέττας και Ιωάννης Βλαχάβας. Έχουν φροντιστήριο από το 1907-1911 και από το 1927-1940. Στην πρώτη φάση είναι συγχρόνως και καθηγητές της Σχολής Ευελπίδων.
1. Στο φροντιστήριο του Μπερτόλη (Αλωπεκής 11) την περίοδο 1919-1925 τα μαθηματικά για τις στρατιωτικές σχολές τα διδάσκει ενεργός καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, το όνομα του οποίου δυστυχώς δεν αναφέρεται.
2. Ο Νικόλαος Μεγαρεύς καθηγητής επίσης στη σχολή Ευελπίδων, έχει φροντιστήριο στην περίοδο 1929-1932, σε συνεργασία με τον Βερέττα στη Σχολή Πρακτικών Σπουδών του αδερφού του και του Χατζηϊωάννου που βρίσκεται στην Πατησίων και Ιθάκης. Στο οικοτροφείο αυτής της σχολής φιλοξενήθηκε ο αργότερα πολιτικός ηγέτης Κωνσταντίνος Καραμανλής.
3. Ο καθηγητής στη Σχολή Ικάρων Γεώργιος Σπυρόπουλος έχει φροντιστήριο για στρατιωτικές σχολές στη Χαριλάου Τρικούπη 9Α (Ακαδημίας).
4. Ο πρώην αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σωκράτης Κασουράκης έχει δικό του φροντιστήριο στην οδό Γερανίου 32 (Ιανουάριος 1937) και το 1939 βρίσκεται στην οδό Δώρου 5Γ.
5. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ο φροντιστής Ιωάννης Ατζιού, ταγματάρχης του Πυροβολικού και καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων. Το 1935, παραιτείται από το Στράτευμα και ανοίγει φροντιστήριο στην οδό Σόλωνος 81. Είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στις επιτυχίες για τις στρατιωτικές σχολές και είναι γνωστός ο οξύς συναγωνισμός που υπάρχει όλα τα χρόνια αλλά και μετά την απελευθέρωση με τους άλλους μεγάλους φροντιστές που ασχολούνται με τις στρατιωτικές σχολές όπως ο Δημήτρης Κλαδάκης και ο Αριστείδης Πάλλας.

Όμως, ο Ιωάννης Ατζιού και ο Κλαδάκης πριν το πόλεμο και μετά έχουν μαζί τα 2/3 των επιτυχόντων σ’ αυτές τις σχολές. Το υπόλοιπο 1/3 το μοιράζονται όλα τα υπόλοιπα φροντιστήρια.
Κλείνοντας, αναφέρουμε μερικά ακόμα φροντιστήρια που προπολεμικά είχαν επιτυχίες σε στρατιωτικές σχολές όπως το φροντιστήριο του Πετρογιαννόπουλου (Αλεξάνδρας 108), το φροντιστήριο του Γεωργ. Γιαννουσόπουλου πρώην καθηγητή στη ΣΣΕ (Θεμιστοκλέους 31), το φροντιστήριο του Διονύσιου Λιβέρη (Καποδιστρίου 27Β) που συνέχισε τη λειτουργία του και μετά τον πόλεμο.
Οπωσδήποτε, μερίδιο στις επιτυχίες είχαν και άλλα μεγάλα φροντιστήρια όπως οι Ακαδημίες του Απόστολου Παπαϊωάννου, του Διονύσιου Γιατρά, του Δημητρίου Τσίκα που όμως ήταν κυρίως προσανατολισμένες σε άλλες ανώτατες σχολές. Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου