Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Φροντιστήρια πριν και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο

 α)Το Θεωρητικό Φροντιστήριο
Παναγιώτου Ι. Χατζή

Ο οδηγός που διαθέτουμε είναι του σχολικού έτους 1949-1950. Περιλαμβάνει τα θέματα των εξετάσεων του 1949. Το φροντιστήριο βρίσκεται στην οδό Χαλκοκονδύλη 9 (Πλατεία Κάνιγγος).

Σύμφωνα με τον οδηγό, το 1949, πέτυχαν 386 μαθητές του στη Νομική, στη Φιλοσοφική, στη Θεολογική, στην Πάντειο και στις ...Παιδαγωγικές Επιστήμες. Το 1948, πέτυχαν 319 μαθητές.

Διαθέτει επιτελείο καθηγητών και επικαλείται την δεκαπενταετή φροντιστηριακή του πείρα.
Ο Παναγιώτης Χατζής εκδίδει το περιοδικό Μαθητική Εστία. Ήδη έχουν εκδοθεί οι τόμοι των ετών 1947, 1948 και 1949. Δείχνει μια σοβαρή προϊστορία. Ο ίδιος έχει μεγάλη φήμη ως «εκθεσάς». Οργανώνει επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με υποχρεωτική συμμετοχή, όπου γίνονται επί τόπου ανάλογα μαθήματα. Επιπλέον, οργανώνει διαγωνισμούς εκθέσεων ιδεών, και τις καλύτερες τις δημοσιεύει στο μηνιαίο περιοδικό του Μαθητική Εστία. Το φροντιστήριο του Π. Χατζή λειτούργησε μέχρι το 1975 περίπου.

β) Γενικά Φροντιστήρια
Π. Ε. Παπατζανάκη

Όπως φαίνεται από το εξώφυλλο, ο οδηγός είναι του έτους 1951. Περιέχει τον απολογισμό των ετών 1949-1950 και είναι το 16ο έτος της λειτουργίας του.


Το φροντιστήριο βρίσκεται στον Πειραιά, Τσαμαδού και Πραξιτέλους (πίσω από τον Αγ. Κωνσταντίνο).

Απευθύνεται σε πειραιώτες μαθητές και σε όσους από την επαρχία έχουν συγγενείς ή γνωστούς για να φιλοξενηθούν στον Πειραιά. Ο οδηγός του περιέχει τα ονόματα των επιτυχόντων του φροντιστηρίου τα δύο προηγούμενα χρόνια (1949 και 1950).

γ) Φροντιστήρια Ανωτάτων Σπουδών
Α. Αποστολάκου

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως λειτουργεί όχι στο κέντρο, αλλά στην Κυψέλη.

Το 1949, πρώιμο δείγμα συνοικιακού φροντιστηρίου (στην πραγματικότητα πρόκειται για ανακοίνωση που κολλιέται σε εμφανή σημεία της περιοχής κατάλληλα σημεία (τοίχος, στύλος κ.τ.λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου