Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Β) Φροντιστήριο Ηράκλειτος

 Για διάστημα δύο ετών, στον ίδιο χώρο φιλοξενείται το Αθηναϊκό Φροντιστήριο στο οποίο εργάζονται πολλοί από τους συνεργάτες του Μανωλκίδη.
Το 1969, μια ομάδα καθηγητών, με την καθοδήγηση του Μανωλκίδη ιδρύει το... φροντιστήριο Ηράκλειτος. Ο ίδιος ο Μανωλκίδης, στο τελευταίο φυλλάδιο που πρόλαβε να επιμεληθεί (πριν δέκα χρόνια), αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του Ηράκλειτου γράφει:
Η δημιουργική πορεία του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ

Η ίδρυση
ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΑΣ ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1958 από τον Κ. ΜΑΝΩΛΚΙΔΗ και μικρή ομάδα συνεργατών του, με πρώτο το Μ. Μακρόπουλο και τους Ν. Πάγκαλο, Α. Μάκρη, Γ. Σπηλιόπουλο, Γ. Φιλίνη, και λειτούργησε αρχικά στην οδό Ακαδημίας 65.
Από τον τρίτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ έγινε το πρώτο φροντιστήριο σε αριθμό μαθητών. Εισήγαγε νέες μεθόδους εκπαίδευσης, τελείως πρωτοποριακές.
Η πρώτη θέση
Τη θέση αυτή, τόσο στον αριθμό των μαθητών όσο και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη διατήρησε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Από το 1965, το Φροντιστήριο εγκαταστάθηκε στην οδό Κωλέττη 21, σε κτίριο που οικοδομήθηκε ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες του.
Η Δικτατορία
ΤΟ 1967 η δικτατορία έκλεισε το Φροντιστήριο και αφαίρεσε την άδεια διδασκαλίας από το διευθυντή. Τον Οκτώβριο του 1969, μια ομάδα νέων καθηγητών, με επικεφαλής το Μ. Ζήβα και τους Γ. Πρωτόπαππα, Α. Ευστρατιάδη, Α. Σκιαδά, Γ. Πουλάκη, Ν. Καστρινάκη, Σ. Καργάκο και Σ. Κουκούλα, σε συνεννόηση με τον «υπό απαγόρευση» διευθυντή, αποφάσισαν την επανίδρυση του Φροντιστηρίου στον οδό Κωλέττη 21 με την επωνυμία ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ.
Πάντα Ρει
Η ρήση του Ηράκλειτου, «ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ» έγινε το έμβλημα του φροντιστηρίου μας. Η σημασία της ήταν διττή: Κατ' αρχάς, αποτελούσε υπαινιγμό για την κατάρρευση της φαινομενικά παντοδύναμης τότε δικτατορίας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εκφράζει την νοοτροπία και τη δυναμική του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ: Τη συνεχή ανανέωση των εκπαιδευτικών μεθόδων, και την παρακολούθηση των εξελίξεων στον χώρο της παιδείας.
46 χρόνια λειτουργίας
ΣΤΑ 46 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ, 34.000 περίπου μαθητές μας πέτυχαν στις εισαγωγικές των ΑΕΙ -από τους οποίους το 1/5 στην ΙΑΤΡΙΚΗ- χωρίς να υπολογίζονται στον αριθμό αυτόν οι επιτυχόντες στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ΤΕΙ).
Οι μαθητές μας
Εκατοντάδες παλιοί μαθητές μας είναι σήμερα καθηγητές ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολλοί άλλοι είναι γνωστοί από την επιτυχή παρουσία τους στο χώρο της Επιστήμης, ως Διευθυντικά στελέχη του Δημόσιου Τομέα ή μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και στο χώρο της Πολιτικής, ακόμα και ως Υπουργοί!
Λαμπρή εξέλιξη
Αλλά και από τους καθηγητές, που κατά καιρούς δίδαξαν στο Φροντιστήριο μας, περισσότεροι από 50 έγιναν καθηγητές ΑΕΙ. Άλλοι έχουν λαμπρή εξέλιξη στο χώρο της Επιστήμης, των Γραμμάτων και της Εκπαίδευσης. Μάλιστα δύο από αυτούς διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας!
Συνεχής ανανέωση
ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ το Φροντιστήριο μας την οφείλει στη στενή συνεργασία των καθηγητών του, τη συνεχή προσπάθεια ανανέωσης σε μεθόδους οργάνωσης και εκπαίδευσης, αλλά και στη «βιολογική» ανανέωση, με τη συνεχή διεύρυνσή του με νέους ικανούς συναδέλφους.
Στα 46 χρόνια λειτουργίας του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ, ο μέσος όρος ηλικίας των καθηγητών του είναι λίγο μεγαλύτερος απ' αυτόν της αρχικής ομάδας καθηγητών που ίδρυσαν το Φροντιστήριο.
Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ σήμερα
ΣΗΜΕΡΑ, από τους 50 καθηγητές και καθηγήτριες του Φροντιστηρίου μας, το 30% είναι μέλη της Διεύθυνσης Σπουδών.
Οι καθηγητές του Φροντιστηρίου συνεδριάζουν κατά κλάδους μαθημάτων, καταρτίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, και φροντίζουν να προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους στη συνεχώς μεταβαλλόμενη εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Για αρκετά χρόνια, η «δύναμη» του φροντιστηρίου, δηλαδή ο αριθμός των μαθητών του, έφτανε τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης! Ο Ηράκλειτος γέμιζε, σε διπλές και τριπλές βάρδιες, πέντε (5) πολυώροφες πολυκατοικίες: τρεις στην Κωλέττη, μία στη Σόλωνος και μία στη Μπενάκη. ( Ο επί σειρά ετών γραμματέας κύριος Κώστας, που δε βρίσκεται πια στη ζωή και που καθημερινώς υπολόγιζε τη δύναμη του φροντιστηρίου για την καθημερινή αναφορά του στον Μανωλκίδη μου ανάφερε το μεγαλύτερο αριθμό που θυμόταν…. 4003 μαθητές (!)
Από το φροντιστήριο αυτό, πέρασαν πολλοί άξιοι συνεργάτες. Εδώ όμως θέλω να αναφέρω μερικούς από αυτούς• Εκείνους που το νήμα της ζωής τους κόπηκε πρώιμα, πάνω στην άσκηση της σκληρής εργασίας τους και που θυμάμαι εγώ:
• Ο μαθηματικός Μιχάλης Δρακόπουλος
• Ο μαθηματικός Νίκος Κυριακόπουλος
• Ο μαθηματικός Κώστας Αναστασόπουλος
• Ο φυσικός Νίκος Σκαμνάκης
• Ο φυσικός Αντρέας Φωκάς
• Ο γιατρός Βασίλης Δασκαλάκης
• Ο φυσικός Χρήστος Θεοδωρόπουλος
• Ο μαθηματικός Γιάννης Δαούκος
• και πρόσφατα ο ιδρυτής και εμπνευστής της πορείας του φροντιστηρίου Κώστας Μανωλκίδης.
(Ο κατάλογος γράφτηκε το 2005 όταν αποχώρησα απόμαχος από το φροντιστήριο. Δεν έχει τόση σημασία να πω ότι σήμερα έχει «εμπλουτιστει» αρκούντως)
Στο πνευματικό μνημόσυνο που οργάνωσε το φροντιστήριο για τον ιδρυτή του σε κεντρικό ξενοδοχείο, μίλησαν πολλοί για όλες τις πλευρές της πολυκύμαντης ζωής του. Μάλιστα, η εφημερίδα Αυγή παρουσίασε ένα κυριακάτικο αφιέρωμα για τον ίδιο.
Από όλα τα κείμενα - μέσα στα οποία είναι κι ένα σύντομο δικό μου -επιλέγω το παρακάτω απόσπασμα της ομιλίας του φίλου και συνεργάτη του.
Του φιλόλογου Λαοκράτη Βάσση:
[…] Όταν προσπαθώ να κρίνω το έργο του ως εκπαιδευτικού φροντιστή, λέω, απ’ τη μια, πως είναι κρίμα που το ’φεραν έτσι οι δίσεκτοι καιροί και δεν ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Αλλά, απ’ την άλλη, είμαι βέβαιος πως η προσφορά του στην παιδεία του τόπου μας, με τα μοναδικά συγγράμματά του, τη διδασκαλία του και τους πρωτοποριακούς φροντιστηριακούς οργανισμούς των οποίων ηγήθηκε, υπερκαλύπτει την προσφορά στην ελληνική εκπαίδευση πολλών μαζί ακαδημαϊκών δασκάλων.
Γιατί ο Κώστας Μανωλκίδης ήταν ο ίδιος μια σχολή, ένα εκπαιδευτικό μέγεθος που δεν συγκρίνεται εύκολα με άλλα. Θα αρκεστώ για του λόγου το αληθές να παρατηρήσω πως δεν έχουν υπάρξει ανθεκτικότερα στο χρόνο συγγράμματα απ’ τα δικά του. Γενιές ατελείωτες μαθητών έμαθαν Χημεία απ’ τα βιβλία του Μανωλκίδη, γενιές καθηγητών δίδαξαν Χημεία με τα βιβλία του Μανωλκίδη στο χέρι τους.
Οι προκαταλήψεις για τη Φροντιστηριακή παιδεία δεν επέτρεψαν νηφάλιες αποτιμήσεις της προσφοράς της, ιδίως σε περιόδους που την υπηρέτησαν λόγω ειδικών συνθηκών πρώτου μεγέθους δάσκαλοι, όπως αυτός, που έμεινε ως το τέλος του Φροντιστής.
Ήταν ένας αληθινά μεγάλος δάσκαλος με αστείρευτο μεράκι και με καθολικότερες αγωνίες για την παιδεία μας και τον τόπο μας.
Από το φροντιστήριο Ηράκλειτος πέρασαν σπουδαίοι δάσκαλοι, που άφησαν αξιοσημείωτο συγγραφικό έργο. Είναι γνωστή η συμβολή των βιβλίων Χημείας που έγραψε ο Κ. Μανωλκίδης μαζί με τον Α. Μπέζα. Ανέβασε το επίπεδο του μαθήματος• έγινε οδηγός για την παραπέρα εξέλιξη του μαθήματος.

Τα βιβλία της Χημείας (Θεωρίας και Ασκήσεων) έκαναν περισσότερες από 30 εκδόσεις και επανεκδόσεις. Πιστεύω ότι ο αριθμός των αντιτύπων που πουλήθηκαν δύσκολα θα ξεπεραστεί. Αυτή η επιτυχία μπορεί να συγκριθεί μόνο την εκδοτική επιτυχία των ασκήσεων του Π. Τόγκα, των ασκήσεων Φυσικής του Σαλτερή Περιστεράκη και της Φυσικής του Μάζη.
Την ίδια εκδοτική επιτυχία είχαν και τα βιβλία Χημείας που έγραψαν οι μαθητές του Νίκος Κορέσης και Στράτος Ντάσης.
Από τον Ηράκλειτο πέρασαν και δίδαξαν συγγραφείς διδακτικών μαθηματικών βιβλίων όπως:
• Ο Γιώργος Πρωτόπαπας.
• Ο Μιχάλης Δρακόπουλος.
• Ο Μαρίνος Ζήβας.
• Ο Κώστας Θάνος.
• Ο Γιάννης Στρατής.
• Και ο νεότερος Χρίστος Φραντζής.

Από τον Ηράκλειτο πέρασαν και έγραψαν πετυχημένα διδακτικά βιβλία φυσικοί όπως:
• Ο Γιάννης Ιωαννίδης.
• Ο Στελιος Κουκουλάς.
• Ο Ηλίας Κουγιουμτζόπουλος.
• Ο Γιάννης Πουλάκης.
• Ο Αλέκος Σγούρος
• Ο Γιάννης Αθανασάκης.
• Ο Νίκος Σκαμνάκης.
• Και ο νεότερος Τάσος Σινάνης.
Στον Ηράκλειτο δίδαξαν και έγραψαν όμορφα βιβλία οι φιλόγογοι…
• Ο Μάρκος Θεοδωράκης,
• Ο Σαράντος Καργάκος
• Και οι νεότεροι Άρης Γιαβρής και Θ. Στουφής.

Με νέο αίμα και δύναμη, με συνεργάτες που δούλεψαν χρόνια στο πλευρό του Μανωλκίδη, το φροντιστήριο συνεχίζει με επιτυχία το δημιουργικό του έργο.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, δημιουργήθηκε μια νέα ηγετική ομάδα με επικεφαλής τον Μαθηματικό Χρίστο Φραντζή, το Φυσικό Τάσο Σινάνη και τους φιλόλογους Άρη Γιαβρή και Θοδωρή Στουφή, που συνεχίζουν επάξια την αρχική παράδοση, δέκα χρόνια χωρίς τη φυσική παρουσία του Κ. Μανωλκίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου