Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Γ)Τα φοιτητικά φροντιστήρια

 
 
 
    Για λόγους, που εξηγώ από πολύ νωρίς, δημιουργήθηκαν κύτταρα φροντιστηριακών δομών για φοιτητές μετά το 1882 και ίσως νωρίτερα. Τα νομικά φροντιστήρια βοηθούν τους φοιτητές να περνάνε τα μαθήματα του κά...θε έτους, αλλά ιδιαίτερα τους βοηθούν στην εκπόνηση της απαραίτητης «Διδακτορικής διατριβής». Τα νομικά φροντιστήρια συνέχισαν την δραστήρια και ενεργή παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία και είναι τα πρώτα που δημιούργησαν αντιδράσεις από ανταγωνιστές του δημόσιου Πανεπιστημίου.
Δεκάδες φροντιστήρια δραστηριοποιούνται γύρω από το κτίριο της Νομικής από επώνυμους και βαθείς γνώστες της Νομικής επιστήμης Πέρα από τους παλαιούς φροντιστές του 19ου αιώνα και της πρώτης δεκαετίας του 20ου που ήδη αναφέρθηκαν. Τώρα προσθέτω και τους εξής. Από τον μεσοπόλεμο αναφέρω ενδεικτικά τα ονόματα των Βασ. Καλκάνη, Σπύρου Αναστασίου, Μιχαήλ Καλλιμενόπουλου, Γ. Στυμφαλιάδου, Δημήτριου Σταύρου στη δεκαετία του ΄20. Από το 1927 με τον Β. Καλκάνη αρχίζει να συνεργάζεται ο Α. Γ. Μαγκάκης, προφανώς στενός συγγενής του επί των ημερών μας του καθηγητού της Νομικής Γ. Α. Μαγκάκη. Αυτός συνεχίζει με ιδιαίτερη επιτυχία και τα επόμενα χρόνια μόνος του αυτή τη δραστηριότητα και εκδίδει σειρά βοηθητικών βιβλίων πάνω σε διάφορους κλάδους της Νομικής Επιστήμης.
Στη δεκαετία του ΄30 πέρα από το Μαγκάκη αναφέρω επίσης ενδεικτικά τους: τον Κωνσταντίνο Κλαδάκη, αδελφό του μεγάλου φροντιστή μαθηματικού Δημήτρη Κλαδάκη, τον Δ. Θεοδοσιάδη, τον Διον. Χρηστάκο, τον Κάγια, τον Φιλιππότη κ. ά Μετά τον πόλεμο αναφέρω ενδεικτικά τα ονόματα Απόστολου Ράπη, του Παν. Τσίτουρα. Στις δεκαετίες των ΄50 και ΄60 αναφέρουμε τα ονόματα του δραστήριου Θεοχάρη Βασιλάκη, του Ανδρέα Τσάμη του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, αργότερα υπουργού κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες δεκαετίες αναφέρω το όνομα του Παν. Παναγιώτου, στελέχους πολιτικών κομμάτων, ενώ σήμερα ασκεί και το επάγγελμα του δημοσιογράφου.
Από την άλλη οι φοιτητές της Ιατρικής βρίσκουν μεγάλες δυσκολίες σε μαθήματα όπως οι διάφορες Χημείες. η Φυσιολογία, η Φαρμακολογία, οι διάφορες Φυσικές κ.ά. Αργότερα στον εικοστό αιώνα ανθίζουν τα φροντιστήρια για τους φοιτητές των οικονομικών σχολών, τις σχολές των φυσικών επιστημών και άλλες Σήμερα το φαινόμενο των φοιτητικών φροντιστηρίων είναι γενικευμένο τόσο, που ένα σεβαστό ποσοστό των φοιτητών να μετέχουν σε μια αντίστοιχη διαδικασία
Δείτε περισσότερα
Φωτογραφία: Γ)   Τα  φοιτητικά  φροντιστήρια

   Για λόγους, που εξηγώ από πολύ νωρίς, δημιουργήθηκαν κύτταρα φροντιστηριακών δομών για φοιτητές μετά το 1882 και ίσως  νωρίτερα. Τα νομικά φροντιστήρια βοηθούν τους φοιτητές να περνάνε τα μαθήματα του κάθε έτους, αλλά ιδιαίτερα τους βοηθούν στην εκπόνηση της απαραίτητης  «Διδακτορικής διατριβής». Τα νομικά φροντιστήρια συνέχισαν την δραστήρια και ενεργή παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία  και είναι τα πρώτα που δημιούργησαν αντιδράσεις από ανταγωνιστές του δημόσιου Πανεπιστημίου.
    Δεκάδες φροντιστήρια δραστηριοποιούνται γύρω από το κτίριο της Νομικής από επώνυμους και βαθείς γνώστες της Νομικής επιστήμης Πέρα από τους παλαιούς φροντιστές του 19ου αιώνα και της πρώτης δεκαετίας του 20ου που ήδη αναφέρθηκαν. Τώρα  προσθέτω και τους εξής. Από τον μεσοπόλεμο αναφέρω ενδεικτικά τα ονόματα των Βασ. Καλκάνη, Σπύρου Αναστασίου, Μιχαήλ Καλλιμενόπουλου, Γ. Στυμφαλιάδου, Δημήτριου Σταύρου στη δεκαετία του ΄20. Από το 1927 με τον Β. Καλκάνη αρχίζει να συνεργάζεται ο Α. Γ. Μαγκάκης, προφανώς στενός συγγενής του επί των ημερών μας του καθηγητού της Νομικής Γ. Α. Μαγκάκη. Αυτός συνεχίζει με ιδιαίτερη επιτυχία και τα επόμενα χρόνια μόνος του αυτή τη δραστηριότητα και εκδίδει σειρά βοηθητικών βιβλίων πάνω σε διάφορους κλάδους της Νομικής Επιστήμης.
Στη δεκαετία του ΄30 πέρα από το Μαγκάκη αναφέρω επίσης ενδεικτικά τους: τον Κωνσταντίνο Κλαδάκη, αδελφό του μεγάλου φροντιστή μαθηματικού Δημήτρη Κλαδάκη, τον Δ. Θεοδοσιάδη, τον Διον. Χρηστάκο, τον Κάγια, τον Φιλιππότη κ. ά Μετά τον πόλεμο αναφέρω  ενδεικτικά τα  ονόματα Απόστολου Ράπη, του Παν. Τσίτουρα. Στις δεκαετίες των ΄50 και ΄60 αναφέρουμε τα ονόματα του δραστήριου Θεοχάρη Βασιλάκη, του Ανδρέα Τσάμη του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, αργότερα υπουργού κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες δεκαετίες αναφέρω το όνομα του Παν. Παναγιώτου, στελέχους πολιτικών κομμάτων, ενώ σήμερα ασκεί και το επάγγελμα του δημοσιογράφου. 
    Από την άλλη οι φοιτητές της Ιατρικής βρίσκουν μεγάλες δυσκολίες σε μαθήματα όπως  οι διάφορες Χημείες. η Φυσιολογία, η Φαρμακολογία, οι διάφορες Φυσικές κ.ά. Αργότερα στον εικοστό αιώνα ανθίζουν τα φροντιστήρια για τους φοιτητές των οικονομικών σχολών, τις σχολές των φυσικών επιστημών και άλλες Σήμερα το φαινόμενο των φοιτητικών φροντιστηρίων είναι γενικευμένο τόσο, που ένα σεβαστό ποσοστό των φοιτητών να μετέχουν σε μια αντίστοιχη διαδικασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου