Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τ α α ν ώ τ ε ρ α ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ά ι δ ρ ύ μ α τ α

2.

(στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής)
Στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, τα ανώτερα ιδρύματα λειτουργούν με αρκετά προβλήματα και κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις.
Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας διατηρεί μια βολική ουδετερότητα απέναντι στον κατακτητή. Αρκετά από τα κτίρια του κ...αταλαμβάνονται από υπηρεσίες των Γερμανών. Όμως, οι ανανεώσεις κατ’ έτος των εγγραφών των φοιτητών, αλλά και των νεοεισερχόμενων αποφοίτων των γυμνασίων, γίνονται κανονικά. Τα παράβολα, τα δίδακτρα, τα εξέταστρα είναι απαραίτητα για τη μισθοδοσία των καθηγητών και των υπαλλήλων. Η Σύγκλητος αρκείται σε μια ψυχρή διαμαρτυρία στο φρούραρχο, όταν στη διάρκεια μιας νυκτερινής οινοποσίας στην αίθουσα τελετών γίνονται κάποιες ζημιές. Ο πρύτανης Πολίτης μένει στο επίπεδο: «δε σεβάστηκαν την ιερότητα του χώρου». Όταν κατ’ εξαίρεση οι διαφωνίες γίνονται πιο συγκεκριμένες, τότε τα μέτρα είναι άμεσα μέσω του διορισμένου υπουργού Παιδείας με απομάκρυνση των «ατακτούντων».
Ως παραδείγματα αναφέρω την είδηση στο ¨ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ¨ της 13 Μαρτίου 1942:
¨Με διάταγμα του υπουργού Παιδείας απολύονται από της υπηρεσίας, ως εγκαταλείψαντες τας θέσεις των, οι κάτωθι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δ. Στεφανίδης Κ. Ισαακίδης
Γ. Νικολίτσας Σπ. Παπανδρέου
Π. Αναγνωστόπουλος Ι. Σαρηγιάννης

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το σενάριο εμφανίζεται πολλές φορές. Απόλυση καθηγητών, ανάκληση των απολύσεων και ξανά απόλυση. Ο Λούρος και ο Χωραφάς σώζονται με την ανάκληση, αλλά άλλοι χάνουν οριστικά τις θέσεις τους μετά τη σύντομη επάνοδό τους μετά την Απελευθέρωση.
Στο « ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ» της 27 Απριλίου 1944 διαβάζουμε: ¨Δια διατάγματος (ΦΕΚ 90) απολύονται εγκαταλείψαντες αυθαιρέτως τας θέσεις των οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών:
Αλέξανδρος Σβώλος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου
Άγγελος Αγγελόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Οικονομίας
Πέτρος Κόκκαλης, καθηγητής Χειρουργικής
Γεώργιος Γεωργαλάς, καθηγητής Γεωλογίας

Ίσως, αυτό έχει σχέση με τη δημιουργία της Κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ).
Οι εισιτήριες εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο γίνονται με κάποιες εξαιρέσεις που θα δούμε στη συνέχεια. Στο Πολυτεχνείο οι εξετάσεις γίνονται κανονικά, ημερολογιακά πιο νωρίς από τις άλλες σχολές. Απλώς, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα αφορούν μικρό αριθμό εισαγομένων. Ομοίως, συνεχίζει τη λειτουργία της η Ανώτατη Εμπορική (ΑΣΟΕΕ). Η Γεωπονική της Αθήνας, που είχε κλειστεί για «λόγους οικονομίας» από το Μεταξά, ανοίγει και πάλι το 1943. Η Πάντειος Σχολή έχει πιο ελαστικά κριτήρια εισόδου και την εποχή εκείνη, για αρκετούς, αποτελεί τον προθάλαμο εισαγωγής στη Νομική, το 1942, δέχεται χωρίς εξετάσεις όλους όσους είχαν υποβάλλει αίτηση. Το 1943, με βάση τον ΑΝ 140 ιδρύεται στην Αθήνα με πρώτη έδρα κτίριο της οδού Ακαδημίας η Βιομηχανική Σχολή, που αργότερα μετεξελίχθηκε στο σημερινό Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου