Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗΣ




   Ο Μιχάλης Καραταράκης γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Γκαγκάλες Μεσσαρά του νομού Ηρακλείου. Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ο πατέρας του ήταν δραστήριο μέλος του ΕΑΜ και ο ίδιος ο...ργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση της νεολαίας ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια των καταναγκαστικών έργων, που τους υποχρεώνουν οι κατακτητές, σε ατύχημα, τραυματίζεται με τελική κατάληξη να χάσει ολόκληρο το ένα του πόδι. Με τεχνητό μέλος και τη βοήθεια ενός μπαστουνιού περνάει την υπόλοιπη του ζωή. Με τα πολεμικά γεγονότα καθυστερεί στις σπουδές του και όταν τελειώνει το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα να δώσει εξετάσεις. Πετυχαίνει στην Ιατρική της Αθήνας και στο Φυσιογνωστικό της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Προτιμά αναγκαστικά τη δεύτερη γιατί η πρώτη θέση στην οποία πέτυχε του εξασφαλίζει με την υποτροφία τα αναγκαία χρήματα για τη συνέχιση των σπουδών του.
Στη φοιτητική του ζωή συνεχίζει τη δράση του μέσα από τις παράνομες αριστερές οργανώσεις. Καθοδηγητής του είναι ο Μάρκος Δραγούμης. Εκλέγεται πρόεδρος του ενιαίου τότε φοιτητικού συλλόγου της Φυσικομαθηματικής σχολής «Ο Αριστοτέλης» και μέλος της νεοσύστατης ΔΕΣΠΑ, του συλλόγου για όλο το Πανεπιστήμιο. Εργάζεται για τρία χρόνια ως καθηγητής στο ιδιωτικό Λύκειο «Ο Κοραής», αλλά βλέπει ότι για λόγους ανεξάρτητους από τις δικές του επιθυμίες στο χώρο αυτό δεν έχει προοπτικές εξέλιξης και παραιτείται. Μετά από μια ολιγόμηνη θητεία στο δημόσιο παραιτείται επίσης αποφασισμένος να σταδιοδρομήσει στο επάγγελμα του φροντιστή. Σύντομα το φροντιστήριο του με την υπεύθυνη και αποδοτική δουλειά του γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα και αξιόπιστα επαρχιακά φροντιστήρια της χώρας. Στα χρόνια που οι εξετάσεις γίνονται μόνο στην Αθήνα οργανώνει την ομαδική άνοδο και διαμονή στην Αθήνα στηρίζοντας ακόμη και ψυχολογικά τους μαθητές του μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι μεγάλες επιτυχίες του δίνουν τη γενική αναγνώριση και παραδοχή στη πόλη του και όχι μόνο. Σήμερα χιλιάδες επιστήμονες της περιοχής μιλάνε με αγάπη και σεβασμό για τον «Δάσκαλό τους»
Όμως ο Μιχάλης Καρακατάκης δεν αρκείται μόνο στα διδακτικά του καθήκοντα. Προοδευτική και ανήσυχη φύση υποστηρίζει και πολλές φορές πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν τους υλικούς και πνευματικούς όρους της ζωής των ανθρώπων του τόπου του μη λησμονώντας και τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ανώνυμο άνθρωπο της χώρας. Κοντολογίς ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος.
Δείτε περισσότερα
Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ   ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗΣ
                              

  Ο  Μιχάλης  Καραταράκης  γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Γκαγκάλες Μεσσαρά του νομού Ηρακλείου. Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ο πατέρας του ήταν δραστήριο μέλος του ΕΑΜ και ο ίδιος οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση της νεολαίας  ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια των καταναγκαστικών έργων, που τους υποχρεώνουν οι κατακτητές, σε ατύχημα, τραυματίζεται με τελική κατάληξη να χάσει ολόκληρο το ένα του πόδι. Με τεχνητό μέλος και τη βοήθεια ενός μπαστουνιού περνάει την υπόλοιπη του ζωή. Με τα πολεμικά γεγονότα καθυστερεί στις σπουδές του και όταν τελειώνει το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα να δώσει εξετάσεις. Πετυχαίνει στην Ιατρική της Αθήνας και στο Φυσιογνωστικό της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Προτιμά αναγκαστικά τη δεύτερη γιατί η πρώτη θέση στην οποία πέτυχε του εξασφαλίζει με την υποτροφία τα αναγκαία χρήματα για τη συνέχιση των σπουδών του.
 Στη φοιτητική του ζωή συνεχίζει τη δράση του μέσα από τις παράνομες αριστερές οργανώσεις. Καθοδηγητής του είναι ο Μάρκος Δραγούμης. Εκλέγεται  πρόεδρος του ενιαίου τότε φοιτητικού συλλόγου της Φυσικομαθηματικής σχολής «Ο Αριστοτέλης»  και μέλος της νεοσύστατης ΔΕΣΠΑ, του συλλόγου για όλο το Πανεπιστήμιο.   Εργάζεται για τρία χρόνια ως καθηγητής στο ιδιωτικό Λύκειο «Ο Κοραής», αλλά βλέπει ότι για λόγους ανεξάρτητους από τις δικές του επιθυμίες στο χώρο αυτό δεν έχει προοπτικές εξέλιξης και παραιτείται. Μετά από μια ολιγόμηνη θητεία στο δημόσιο παραιτείται επίσης αποφασισμένος να σταδιοδρομήσει στο επάγγελμα του φροντιστή. Σύντομα το φροντιστήριο του με την υπεύθυνη και αποδοτική δουλειά του γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα και αξιόπιστα επαρχιακά φροντιστήρια της χώρας. Στα χρόνια που οι εξετάσεις γίνονται μόνο στην Αθήνα οργανώνει την ομαδική άνοδο και διαμονή στην Αθήνα στηρίζοντας ακόμη και ψυχολογικά τους μαθητές του μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι μεγάλες επιτυχίες του  δίνουν τη γενική αναγνώριση και παραδοχή στη πόλη του και όχι μόνο. Σήμερα χιλιάδες επιστήμονες της περιοχής μιλάνε με αγάπη και σεβασμό για τον «Δάσκαλό τους»
   Όμως ο Μιχάλης Καρακατάκης δεν αρκείται μόνο στα διδακτικά του καθήκοντα. Προοδευτική και ανήσυχη φύση υποστηρίζει και πολλές φορές πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν τους υλικούς και πνευματικούς όρους της ζωής των ανθρώπων του τόπου του μη λησμονώντας και  τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ανώνυμο άνθρωπο της χώρας. Κοντολογίς ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου