Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Υστερόγραφο για την οικογένεια Ρουσόπουλου - 14

Ο Όθωνας Ρουσόπουλος παντρεύτηκε την Ελένη Ναούμ, σημαντική γυναικεία προσωπικότητα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Λειψία της Γερμανίας από Έλληνες γονείς, εμπόρους. Μορφωμένη, πολύγλωσση, ασχολήθηκε νωρίς με τα προβλήματα της γυναικείας χειραφέτησης. Εκτός από τη διοικητική διεύθυνση της Σχολής, την επιμέλεια του περιοδικού «Δ...ελτίο της Εμπορικής και βιομηχανικής Ακαδημίας», εργάστηκε ακούραστα μέσα από το «Λύκειο Ελληνίδων» και το περιοδικό του «Δελτίο των Ελληνίδων». Στενή συνεργάτης της Καλλιρόης Παρρέν. Το 1908 κυκλοφορεί βιβλίο για τη φωτογραφική τέχνη. Ήταν καλή πιανίστρια και το σπίτι της, στην πλατεία Κουμουνδούρου, ήταν κέντρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Απέκτησαν δυο κόρες. Την Αγνή Ρουσοπούλου- Στουδίτου και την Πολυξένη Ρουσοπούλου- Ματέυ
Η Αγνή Ρουσοπούλου (1901-1977) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών και Λειψίας. Δικηγόρος, φεμινίστρια, συγγραφεύς, 'Εκ των πρώτων Ελληνίδων δικηγόρων, προκειμένου να διαγωνιστεί το 1929 ως εισηγητής του Συμβουλίου Επικρατείας, προκάλεσε την απόφαση 42/1929 του δικαστηρίου τούτου, δια της οποίας οι γυναίκες αποκλείονταν του δικαστικού κλάδου. Ως στέλεχος των κυριωτέρων γυναικείων σωματείων αγωνίστηκε για την ισοπολιτεία της Ελληνίδας. Το 1930-1932 συμμετέσχε των Βαλκανικών διασκέψεων που οργανώθηκαν υπό του Α. Παπαναστασίου. Το 1934 πρωτοστάτησε στην εισαγωγή του μαθή¬ματος «Αγωγή του πολίτου» στη μέση εκπαίδευση και δίδαξε το μάθημα στο Μαράσλειο και πλείστα άλλα σχολεία. Κατά την Κατοχήν σημείωσε ζωηρή κοινωνική και αντιστασιακή δράση. Το 1955 εξελέγη σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αργότερα αντιπρόεδρος του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων (ή πρώτη γυναίκα στις θέσεις αυτές). Κατά τις εκλογές του 1974 ήταν υποψηφία της ΕΔΗΚ-Νέες Δυνάμεις. Κυριότερα έργα της: «Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης», «Οδηγός Ιδρυμάτων Κοινωνικής Προνοίας», «Πρώτα στοιχεία Κοινωνικής Προνοίας», «Ή γυναικεία εργασία», «Ή μετανάστευσις» και πλείστα άρθρα και μελέτες σε νομικά και οικονομολογικά περιοδικά, Ελληνικά και ξένα.
Η Πολυξένη Ρουσοπούλου - Ματέϋ (1902-1999). Καθη¬γήτρια της ρυθμικής, μουσικής, ήταν η δεύτερη κόρη των Οθωνα και Ελένης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Γερμανία μουσική και ρυθμική. Το 1925 παντρεύτηκε τον Ρουμανικής καταγωγής ζωγράφο Γ. Ματέϋ, εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο και έπαιρνε μέρος ως σολίστ σε συναυλίες στη Γερμανία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα. Επανελθούσα το 1931 στην Ελλάδα συνεργάσθηκε για 4 χρόνια με τη σχολή Κούλας Πράτσικα. Το 1937 ίδρυσε σχολή γυμναστικής και ρυθμικής στην Αθήνα και συνεργάσθηκε με το Έθνικό Θέατρο (χορογραφία «Ιππολύτου»). Το 1950 εμφάνισε δια πρώτη φοράν στην Ελλάδα χορόδραμα με συνεργασία Ελλήνων μουσουργών και ζωγράφων. Συνεργάτις του Γερμανού συνθέτου Κάρλ "Ορφ, ή Πολυξένη Ρουσοπούλου εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα, που εισήγαγε ο Ορφ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου