Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πορφυριάδα Εμπορική Σχολή

Η Πορφυριάδα Εμπορική Σχολή, είναι ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα κτίσματα της πόλης του Καρλοβάσου. Ιδρύθηκε το 1781 με οικονομική δωρεά από τη διαθήκη του επισκόπου Πορφύριου, στη συνέχεια κάηκε, αναστηλώθηκε το 1897 και εκεί λειτούργησε η εμπορική σχολή Σάμου. Βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς απέναντι από την πλατεία Βαλασκαντζή, η οποία είναι και η κεντρική, και τα τελευταία 50 χρόνια φιλοξενεί το Δημοτικό Σχολείο.
Η Πορφυριάδα η οποία χτί...στηκε με χρήματα του Καρλοβασίτη Πορφύριου Ζαμπέτη κουβαλά μεγάλη ιστορία καθώς τα πρώτα χρόνια που δημιουργήθηκε φιλοξενούσε την Εμπορική Σχολή της Σάμου. Ύστερα από λίγα χρόνια πήρε και το αντίστοιχο όνομα προς τιμήν του συγκεκριμένου ευεργέτη.
Εκτείνεται σε ένα μεγάλο μήκος της οδού Γοργύρα και ξεχωρίζει λόγω του μεγάλου του όγκου, αλλά και της αρχιτεκτονικής του. Είναι όλο πέτρινο και στην είσοδό του κυριαρχούν 4 μεγάλες κολώνες ύψους περίπου 6 μέτρων. Βρίσκεται δίπλα στην προτομή του Αρίσταρχου και την στάση των λεωφορείων, στον εμπορικό δρόμο του Γοργύρα.
Μπροστά από την Πορφυριάδα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο προαύλιο το οποίο χρησιμοποιείται για συναυλίες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου το Δημοτικό παραμένει κλειστό.
Προς το παρόν έχει κλείσει τις πόρτες του για να γίνει μία μεγάλης έκτασης συντήρηση καθώς αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους τουρίστες, και είναι ένα από τα πλέον φωτογραφημένα κτίρια του Καρλοβάσου! Αξιοσημείωτο είναι ότι η Πορφυριάδα βρίσκεται σε όλες τις παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν την πόλη απαράλλακτη όπως ακριβώς είναι και σήμερα. Ένα γεγονός που δείχνει την πολύ καλή κατασκευή που είχε γίνει τότε αλλά και το ότι έχει υπάρξει "μάρτυρας" όλων των αλλαγών που έχει υποστεί η πόλη από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου