Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Το συγκρότημα 'Ευκλείδης'

Το κεντρικό κτίριο (επί της Παπαναστασίου) χτίστηκε στην περίοδο 1950-52 για να στεγάσει την Τεχνική Σχολή "Ευκλείδης", που είχε ιδρύσει το 1936 η "Παμμηχανική Ένωση Μηχανικών Θεσσαλονίκης". Το 1965 προστέθηκε το κτίριο των εργαστηρίων επί της οδού Κατσιμήδη. Από το 1981 το συγκρότημα πέρασε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου..Το σχολείο μας στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα ' ΕυΗ ιστορία του σημερινού Τμήματος Ηλεκτρονικών Μ...ηχανικών ΤΕ της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) ξεκινάει το έτος 1936. Εκείνη τη χρονιά ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η ιδιωτική σχολή 'Ευκλείδης' με σκοπό την παροχή μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης σε ένα μεγάλο αριθμό τεχνικών ειδικοτήτων. Ανάμεσά τους ξεχώριζε η πρωτοπόρος για την εποχή της ειδικότητα των Ραδιοτεχνιτών στην οποία μπορούσαν να φοιτήσουν οι απόφοιτοι του τότε εξατάξιου γυμνασίου. Οι σπουδές διαρκούσαν ένα έτος και οι απόφοιτοι είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στη σχολή Ραδιοηλεκτρολόγων για άλλα δύο έτη. Το 1965 οι σπουδές αυτές ενοποιήθηκαν σε μια νέα σχολή με τριετή διάρκεια σπουδών, με την ονομασία 'Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών', γνωστή και ως Α.Σ.Η.
Το 1981 η Α.Σ.Η. απόκτησε δημόσιο χαρακτήρα και εντάχθηκε ως 'Τμήμα Ηλεκτρονικών' στην Ανώτερη Σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών των ΚΑΤΕΕ. Από το 1983 μέχρι σήμερα, και μετά την μετεξέλιξη των ΚΑΤΕΕ σε Τ.Ε.Ι., το Τμήμα ανήκει στη Σ.Τ.ΕΦ του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 έφερε τον τίτλο "Τμήμα Ηλεκτρονικής", ενώ μετέπειτα, με την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, μετονομάσθηκε σε "Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)".
Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το Τμήμα, με όλες τις προηγούμενες μορφές του, ήταν το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρείχε εκπαίδευση στον τομέα της Ηλεκτρονικής στη Βόρεια Ελλάδα.
Η μακρόχρονη πορεία του Τμήματος με τη μια ή την άλλη μορφή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι απόφοιτοί του με την άριστη κατάρτισή τους υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι τα στελέχη εκείνα που εισήγαγαν, εδραίωσαν και συνεχίζουν να αναπτύσσουν τον τομέα της Ηλεκτρονικής στο Βορειοελλαδικό χώρο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Στο συγκρότημα "Ευκλείδης" λειτουργούν σήμερα 6 ΕΠΑΛ και 1 ΤΕΣ, καθώς και το παράρτημα
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου