Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΣΕΦΕΡΤΖΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΟΥΣΗΣ
1897-2014
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Η ίδρυση του 4ου Δημοτικού Σχολείου είναι στενά συνυφασμένη με την ίδρυση του Σεφέρτζειου Σχολείου το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σχολικό κτίριο.
Όπως προκύπτει απο την μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου, το Σεφέρτζειο “ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ Β΄ ΟΡΟΦΟΥ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΣΛΙΑΝΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1897”....
Οι Οσλιανίτες κάτοικοι της Νάουσας ανέλαβαν να κτίσουν Νηπιαγωγείο το οποίο στη συνέχεια δώρισαν στην ελληνική κοινότητα της Νάουσας (27/01/1903). Ο δεύτερος όροφος του κτιρίου ολοκληρώνεται το 1915 με δωρεά του βιομηχάνου Σεφερτζή απο τον οποίο πήρε το σχολείο το όνομα ΣΕΦΕΡΤΖΕΙΟ. Στον παράπλευρο χώρο, όπου σήμερα βρίσκεται το κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, είχε κτιστεί απο το 1870 ένα μονώροφο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το Παρθεναγωγείο της πόλης. Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε με τη χρηματοδότηση της κοινότητας μετά από προσπάθειες του φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου “Πιερία”, ο οποίος (σύλλογος) είχε ως σκοπό την ίδρυση ενός Παρθεναγωγείου και ενός Νηπιαγωγείου. Όπως φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων επετεύχθη ο πρώτος στόχος, δηλαδή της ανέγερσης μόνον του Παρθεναγωγείου. Λίγα χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία των Οσλανιτών κατοίκων της Νάουσας, ανεγέρθη το Σεφέρτζειο. Μετά την προσθήκη του δεύτερου ορόφου στο κτίριο του Σεφέρτζειου, τα δύο γειτονικά κτίρια (το Παρθεναγωγείο και το Σεφέρτζειο-Νηπιαγωγείο) κάποια στιγμή άλλαξαν αμοιβαία χρήση, και το Παρθεναγωγείο στεγάστηκε στο επιβλητικό νέο κτίριο, στο Σεφέρτζειο. Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929 καταργούνται τα αρρεναγωγεία και παρθεναγωγεία και δημιουργούνται τα μεικτά δημοτικά σχολεία.
Έτσι το Σεπτέμβριο του 1929 ιδρύεται το “Δ΄ Πεντατάξιο Δημοτικό Σχολείο Ναούσης”. Αργότερα η δυναμικότητα του σχολείου μεταβάλλεται όπως και η οργανικότητά του και από 5/θέσιο γίνεται 6/θεσιο, 11/θεσιο, αργότερα 12/θεσιο, και 8/θεσιο σήμερα.

Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου