Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Η Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου

  ΣΧΟΛΗ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ – ΚΕΝΤΗΤΙΚΗΣ - ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΙΑΣ
όπου φοιτούν μαθήτριες από 14 ετών και πάνω. Η φοίτηση είναι διετής, ακολουθεί πρακτική εξάσκηση 1 έτους και παρέχεται η δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης. Στις μαθήτριες καταβάλλεται μηνιαίο εκπαιδευτικό επίδομα 90 ευρώ στο Α΄ έτος και 150 ευρώ στο Β΄ έτος. Οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν δωρεάν, στο οικοτροφείο της Χειροτεχνικής Σχολής. Για εκείνες που δεν επιθυμούν να ...μένουν στο οικοτροφείο υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησής τους με το λεωφορείο της Σχολής από και προς τα Ιωάννινα.
Τα υφαντά κατασκευάζονται με παραδοσιακούς αργαλειούς αποκλειστικά χειροκίνητους. Η σαϊτα οδηγείται από μηχανισμό που κινείται με το χέρι και σε συνδυασμό με τα πατήματα των ποδιών δημιουργεί το χειροποίητο ύφασμα.
Τα κεντήματα πάλι δουλεύονται πάνω στον αργαλειό με τα δάκτυλα, όπου υφαίνονται ταυτόχρονα. Στις μαθήτριες εκτός των βασικών μαθημάτων διδάσκονται επίσης:

• Βασικά στοιχεία οικιακής οικονομίας.
• Ανθοδετική σε αποξηραμένα φυτά της περιοχής.
• Μαθήματα κοσμήματος - ζωγραφικής και διαφόρων διακοσμητικών κατασκευών.
Έτσι αποκτούν μια ευρύτερη μόρφωση, που θα τους χρησιμεύσει και για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία αλλά και για την προσωπική τους ζωή.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
όπου εργάζονται σε μόνιμη βάση απόφοιτες της Σχολής στις οποίες εξασφαλίζεται βασικό ημερομίσθιο και ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. Για τις εργάτριες που δεν επιθυμούν να μετακινούνται προς το Μονοδένδρι, δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσουν εργαστήριο στο σπίτι τους παίρνοντας πρώτες ύλες και σχέδια από τη σχολή, παραδίδοντας σε αυτήν τα παραγόμενα προϊόντα τους των οποίων τη διάθεση αναλαμβάνει το Ίδρυμα μέσω του πρατηρίου πώλησης που διαθέτει.
ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ
σε κεντρικό σημείο του χωριού, όπου εκτίθενται και πωλούνται τα χειροτεχνήματα της Σχολής. Οι επισκέπτες εκτός από την αγορά χειροτεχνημάτων έχουν και τη δυνατότητα παραγγελίας σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Λειτουργεί καθημερινά από 9.00π.μ. έως 16.00 μ.μ..
Ο πάνω όροφος του εκθετηρίου έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί εκδηλώσεις και συνέδρια-παρουσιάσεις, χωρητικότητας 100-120 ατόμων. Διαθέτει καθίσματα συνεδρίου, οθόνη προβολής και μικροφωνική εγκατάσταση.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
οργανώνονται όλη τη διάρκεια του έτους για την εκμάθηση της υφαντικής τέχνης και της ταπητουργίας. Στόχος των σεμιναρίων είναι να γνωρίσουν τις τέχνες αυτές, που τείνουν να εξαλειφθούν, σε ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται τόσο στο Μονοδένδρι όσο και τα Ιωάννινα σε ιδιόκτητο χώρο στη Ριζάρειο Πολιτεία.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου