Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Νικόλαος Γιαγτζής ,ο μεγάλος ευεργέτης και το σχολείο στην Άμφισσα



Γεννήθηκε στα Σάλωνα (σημερινή Άμφισσα) το 1786. Γιός του έμπορα Στάθη Γιαγτζή, έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη –Ιταλία για εμπορικούς σκοπούς. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και ήταν από τους πρωτεργάτες της κήρυξης της επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα (24 Μαρτίου 1821).Δημογέροντας των Σαλώνων, από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του αγώνα, δημιούργησε δικό του πολεμικό σώμα, με το οποίο βοήθησε όχι μόνο τη Στερεά Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές.
Στις 5 Μαίου 1825 παντρεύεται την κόρη του Στάθη Κεχαγιά με κουμπάρο τον Ι. Γκούρα. Την ίδια μέρα καλείται κι αυτός να εμποδίσουν επίθεση των Τούρκων. Μετέχει στη φονική μάχη των Πέντε Ορίων ενώ τα Σάλωνα μένουν ανυπεράσπιστα με κίνδυνο για την οικογένειά του.
Αφού έδωσε και τα τελευταία χρήματά του στον απελευθερωτικό αγώνα, το 1827 εγκαθίσταται στην Ερμούπολη της Σύρου και ασχολείται με το εμπόριο, συνεργαζόμενος με το γυναικάδελφό του Ηλία Κεχαγιά.
Τον Απρίλιο του 1831 διώκεται γιατί ήταν πρωτεργάτης στη στάση κατά του κυβερνήτη Καποδίστρια.
Το 1833 ίδρυσε το Γυμνάσιο Ερμούπολης, ενώ το 1842 παρέμεινε για τέσσερις μήνες στην Αθήνα, ως μέλος (διορισμένο από τον Όθωνα) της επιτροπής για την αναθεώρηση του τελωνειακού νόμου.
Το 1847 αφού έχει χάσει τη γυναίκα του, επισκέπτεται την Άμφισσα για το γάμο της κόρης του Φωτεινής με τον Αμφισσέα Ηλία Παπαηλιόπουλο.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1850 αναλαμβάνει καθήκοντα Δημάρχου Ερμούπολης, αφήνοντας πίσω τεράστιο πολεοδομικό, αναπτυξιακό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο. Παραιτείται όμως το 1853 μετά από μεγάλες οικογενειακές ατυχίες (έχασε την κόρη του και την εγγονή του).
Την 1η Μαΐου 1873 συνέταξε τη διαθήκη του αφήνοντας κληροδοτήματα τόσο στην Ερμούπολη όσο και στην Άμφισσα και διόρισε κληρονόμο ολόκληρης της περιουσίας του το Δήμο Άμφισσας.
Στις 12 Φεβρουαρίου 1875 πεθαίνει στην Ερμούπολη όπου τον κηδεύουν με δημοσία δαπάνη, ενώ στις 21 Φεβρουαρίου ο Δήμος Άμφισσας με ψήφισμά του αποδέχεται τη δωρεά και τον ανακηρύσσει < αιώνιο ευεργέτη του Δήμου >.
Το Σεπτέμβριο του 1882 ξεκίνησε η λειτουργία του Γιάγτζειου Ελληνικού Σχολείου και Γυμνασίου Άμφισσας κάνοντας πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του ευεργέτη. Το συγκεκριμένο κτίριο κατεδαφίστηκε κατά το ήμισυ μετά από τους σεισμούς του 1937. Το Γυμνάσιο μεταστεγάσθηκε στο τότε νεόκτιστο κτίριο του κληροδοτήματος Δελμούζου, με την ονομασία ΔΕΛΜΟΥΖΕΙΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΑΜΦΙΣΣΗΣ που μετονομάσθηκε σε ΓΙΑΓΤΖΕΙΟΝ – ΔΕΛΜΟΥΖΕΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΜΨΙΣΣΗΣ. Σήμερα στο χώρο του παλαιού ΓΙΑΓΤΖΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ βρίσκεται το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας αφού το οικόπεδο αγοράστηκε το 1954 από το Δημόσιο.
Στις 29 Ιανουαρίου 1904 μεταφέρθηκαν τα οστά του από την Ερμούπολη στην Άμφισσα.
Το 2001 με Μητροπολίτη Φωκίδας τον κ.κ. Αθηναγόρα και Δήμαρχο Άμφισσας τον κ. Φουσέκη, τα οστά του τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο μνημείο στο κεντρικό κοιμητήριο του δήμου Άμφισσας και πραγματοποιήθηκε Συνέδριο στη μνήμη του στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας από 30 Νοεμβρίου μέχρι και 2 Δεκεμβρίου 2001.
( τα στοιχεία πάρθηκαν από τα πρακτικά του Συνεδρίου ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΓΤΖΗΣ που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας το 2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου