Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

Η ίδρυση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας χρονολογείται κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας στην αρχή με την ονομασία «ελληνικόν κατάστημα» και αργότερα με τον τίτλο «σχολείο αρρένων Βεροίας».
Για διδακτήριο, αρχικά, χρησιμοποιήθηκε κτίσμα που βρισκόταν στον κήπο του Μητροπολιτικού Ναού της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως και αργότερα όταν το κτίσμα αυτό κατέρρευσε, χρησιμοποιήθηκε το σπίτι της Μυσιρλούδας στην περιοχή «Μακαριώτισσα» στο κέ...ντρο της πόλης.
Στη διετία 1906-1908 ολοκληρώθηκε η οικοδόμηση του διδακτηρίου του Ημιγυμνασίου Βεροίας με πρωτοστάτη το Μητροπολίτη Απόστολο και τη συνδρομή όλων των Βεροιέων. Ο Τούρκος καϊμακάμης της πόλης εξέφρασε την υπόνοια ότι η οικοδόμηση αυτού του διδακτηρίου έγινε με συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης γι’ αυτό και με ανταγωνιστική διάθεση έδωσε εντολή να χτίσουν οι Τούρκοι επιβλητικό διδακτήριο στην περιοχή του Βήματος του Αποστόλου Παύλου κοντά στο Μεντρεσέ τζαμί.

Το διδακτήριο του ημιγυμνασίου που χτίστηκε σε οικόπεδο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε το 1908 και στέγασε το 1ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι το 1994. Σήμερα φιλοξενεί το δημαρχείο της πόλης.
Το νέο σύγχρονο διδακτήριο χτίστηκε τη διετία 1992-94 και με αρχιτεκτονική βεροιώτικων σπιτιών του προηγούμενου αιώνα. Βρίσκεται στην οδό Κοντογεωργάκη 15 στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην περιοχή «Μακαριώτισσα» πίσω από το Δημαρχείο και σε απόσταση 30 μέτρων από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη.
Το κτίριο είναι τριώροφο συνολικής έκτασης 1769 τ.μ. Διαθέτει ασανσέρ για τους δύο ορόφους- όχι για το υπόγειο γυμναστήριο), εργαστήριο πληροφορικής (8 Η/Υ – 4 είναι απηρχαιωμένοι), κλειστό γυμναστήριο 480 τ.μ και αυλή 560 τ.μ η οποία γειτονεύει με τις Βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Στεφάνου και του Αγ. Γεωργίου, ενώ περιφερειακά υπάρχουν και άλλες Βυζαντινές εκκλησίες όπως η εκκλησία του Χριστού, του Κύρικου και Ιουλίτας, της Ευαγγελίστριας, του Αγ. Διονυσίου και της Αγ. Παρασκευής.
Στο σχολείο φυλάσσεται το ιστορικό αρχείο με μαθητολόγια και πρακτικά Συλλόγου Διδασκόντων. Μέρος του έχει παραχωρηθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Βέροια.
Σήμερα λειτουργεί ως 12/θέσιο σχολείο με 33 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων με αναμορφωμένο πρόγραμμα, ολοήμερο σχολείο και Τμήμα Ένταξης.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου