Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Π Ρ Ο Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Α Σ Τ Ι Κ Ο Κ Α Ι Ε Π Α Γ Γ Ε Λ ΜΑΤ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Κ Α Λ Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ω Ν

Ο Ιδρυτικός Νόμος
Με το Ν.3136/1955 ιδρύεται το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου στον Πύργο, την ιδιαίτερη πατρίδα πολλών καλλιτεχνών με μακραίωνη παράδοση στις καλές τέχνες και ειδικότερα στο μάρμαρο.
Η Πολιτεία για να τιμήσει και να κρατήσει ζωντανή αυτήν την παράδοση ιδρύει τη Σχολή με σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση των μαθητών στην καλλιτεχνική μαρμαροτεχνία. Παράλληλα με τον Ιδρυτικό Νόμο παρέχεται η δυνατότητα στους “προικισμένους με καλλιτεχνική ιδιοφυΐα” μαθητές να συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, επιτρέποντας στους δύο πρώτους στη βαθμολογία αποφοίτους να εγγράφονται χωρίς εξετάσεις σε αυτήν.
Η Σχολή αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και έκανε δεκτούς κατόπιν εξετάσεων μαθητές που είχαν τουλάχιστον απολυτήριο εξατάξιου Δημοτικού σχολείου. Η φοίτηση ήταν τριετής και τα διδασκόμενα μαθήματα διακρίνονταν σε καλλιτεχνικά και θεωρητικά.

Η εξέλιξη
Από την ίδρυση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) η Σχολή υπάγεται διοικητικά σε αυτό και η εποπτεία της περιέρχεται στη Δ /νση Καλών Τεχνών του ΥΠ.ΠΟ. με το Π.Δ 941/77 και στη συνέχεια με το Π.Δ 191/2003.
Η Σχολή επιχορηγείται σε ετήσια βάση από τον προϋπολογισμό του ΥΠ.ΠΟ., από τον οποίο καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού και ένα μέρος των λειτουργικών της εξόδων.
Οι αρωγοί
Καθοριστική είναι η συμβολή του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου για τη λειτουργία της Σχολής από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Με τη γενναία ετήσια οικονομική της ενίσχυση (αρχικά είχε αναλάβει και τη μισθοδοσία των καθηγητών) καλύπτει τη σίτιση των σπουδαστών και τις υποτροφίες των αρίστων Τηνίων σπουδαστών, στηρίζοντας οικονομικά τη Σχολή και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία της.
Η Αδελφότητα των Τηνίων εν Αθήναις, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην ψήφιση του ιδρυτικού νόμου της, προσφέρει επίσης από τα πρώτα βήματα της Σχολής μέχρι σήμερα υλική και ηθική ενίσχυση στους σπουδαστές, επιχορηγώντας εκπαιδευτικές εκδρομές και απονέμοντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις με χρηματικά έπαθλα στους αρίστους.
Η Κοινότητα Πανόρμου, τέλος, στηρίζει με κάθε τρόπο το έργο της Σχολής καθώς και τις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του.
Το έργο της
Μέχρι το έτος 2007, κατά τη διάρκεια της 52χρονης λειτουργίας της, αποφοίτησαν από τη Σχολή 362 μαθητές, 74 από τους οποίους, επειδή αρίστευσαν κατά την αποφοίτησή τους σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο, συνέχισαν τις σπουδές τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και σήμερα είναι καταξιωμένοι καλλιτέχνες.
Το έργο της Σχολής έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς σε εκθέσεις στην Τήνο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη καθώς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. εισπράττοντας εγκωμιαστικές κριτικές και επαινετικά δημοσιεύματα.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου