Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Δημοτικό σχολείο Π0απάδου


 Το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου ιδρύθηκε επί Τουρκοκρατίας , το 1870. Λειτούργησε σε κτίριο δίπλα στο σπίτι της μητέρας του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (το σημερινό Δημαρχείο Γέρας).
Το σχολείο χτίσθηκε με χρηματικές εισφορές κατά μεγάλο μέρος των αρχόντων της εποχής. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των απλών ανθρώπων του χωριού , οι οποίοι εισέφεραν από το υστέρημά τους. Ο ενθουσιασμός του κόσμου και η κοινωνική συνοχή την εποχή της Οθωμανικής Κατοχής ήτα...ν σε τέτοιο βαθμό που στο χτίσιμο τους έλαβαν μέρος ακόμη και αρχόντισσες οι οποίες κουβαλούσαν με τα ίδια τους τα χέρια πέτρες.
Μετά την απελευθέρωση και τη Μικρασιατική Καταστροφή προγραμματίσθηκε το χτίσιμο νέου διδακτηρίου. Σύμφωνα με έκθεση του Προέδρου του Ταμείου Εκπαιδευτικής Πρόνοιας Παπάδου, Ευστρατίου Βρανά που απέστειλε το 1939 στο Υπουργείο Παιδείας : «Από τους έτους 1928 ανεγνωρίσθη η ανάγκη ιδρύσεως νέου συγχρονισμένου διδακτηρίου ανταποκρινόμενου εις τας νεωτέρας απαιτήσεις της σχολικής υγιεινής και αρχιτεκτονικής ήρξατο προπαρακευαζόμενον δια του σχηματισμού αποθεμάτων, εκ του εισοδήματος της κτηματικής αυτού περιουσίας….. Ούτω το 1931 ετέθη ο θεμέλιος λίθος»
Το Υπουργείο Παιδείας συνεισέφερε από το 1931, όταν επί υπουργίας Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου έγινε η θεμελίωση του νέου διδακτηρίου, έως και το 1939 έτος αποπεράτωσης του έργου 240.000 δραχμές. Το συνολικό κόστος κατασκευής ανήλθε στο ποσόν του 1.774.000 δραχμών, εκ των οποίων 694.000 προήλθαν από εκποίηση μέρους της περιουσίας των σχολείων του Παπάδου (14 σχολικά κτήματα) και 840.000 από εισοδήματα του σχολείου (ενοίκια κτημάτων , αποθηκών, συνδρομές …)
Το νέο διδακτήριο κτίσθηκε εντός οικοπέδου 12 στρεμμάτων τα οποία αγοράσθηκαν αντί 124.000 δραχμών από την Εθνική Τράπεζα. Το οικόπεδο ανήκε στην Ανταλλάξιμη Περιουσία και για την εξόφλησή του καθορίσθηκαν εξαμηνιαίες δόσεις που θα αποπληρώνονταν μετά από μία δεκαπενταετία (1931-1946). Τμήμα του οικοπέδου παραχωρήθηκε στην Κοινότητα Παπάδου , προκειμένου να φτιαχτεί το γήπεδο του Παπάδου, το οποίο κατασκευάσθηκε την περίοδο της κατοχής από τον Παναγιώτη Σκαρλάτο , τον αποκαλούμενο και «Σοφό».
Το συγκρότημα του σχολείου περιλάμβανε και υπόστεγο Γυμναστικής «μετά λουτρόν θερμόν και ψυχρόν». Οι παλιοί μαθητές το θυμόμαστε πριν γκρεμιστεί. Τη θέση του έχει πάρει σήμερα ο Παιδικός Σταθμός.
Η περιουσία του Σχολικού Ταμείου που απέμεινε μετά την εκποίηση των κτημάτων απέδιδε εισόδημα «περί τας 40.000 δραχμάς ετησίως», ποσό αρκετά σεβαστό . Ο Πρόεδρος του Ταμείου Εκπαιδευτικής Πρόνοιας Παπάδου Ε. Βρανάς με βάση τα οικονομικά των σχολείων και την ανάγκη για νέο διδακτήριο στην έκθεση του στο Υπουργείο Παιδείας την 3η Ιουλίου 1939 έθετε και το θέμα της κατασκευής Γυμνασίου : « Έχει να αντιμετωπίση(η Σχολική Επιτροπή) το ζήτημα της κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου, δια την Αστικήν Σχολήν (Γυμνάσιο)» .
Οι πόλεμοι (Β΄Παγκόσμιος- Εμφύλιος) όμως, που ακολούθησαν ανέτρεψαν τα σχέδια του.
ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου