Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

7ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας

Iστορία
Το 7ο Δημοτικό σχολείο Ν. Ιωνίας είναι το πρώτο σχολείο που χτίστηκε στη Ν. Ιωνία στις αρχές της 10ετίας του ’30. Σαν σχολείο όμως λειτούργησε για πρώτη φορά το 1924 σε πρόχειρα προσφυγικά οικήματα. Εξακολουθεί να βρίσκεται στη συνοικία της Ευαγγελίστριας στην οδό Μαιάνδρου 36.
Η ΙΔΡΥΣΗ Ο ΤΟΠΟΣ
Ξηρόκαμπος ήταν όπως μαρτυρά και η ετυμολογία της λέξης ένας ξηρός κάμπος. Ένα τοπίο πλημμυρισμένο με λόφους, ένα λεκανοπέδιο σαν έρημος, γεμάτο χωράφια, κοτρόνια, σπάρτα, βάτους, λυγαριές, γρούβες, αγριόχορτα. Υπήρχε μόνο το Νεκροταφείο φουντωμένο με κυπαρίσσια
Η ΠΟΛΗ
Εκεί λοιπόν σ’ αυτόν το σκληρό κι αφιλόξενο τόπο θα δημιουργούταν ο Συνοικισμός γνωστότερος και ως Προσφυγικός Συνοικισμός. Η θεμελίωση του συνοικισμού έγινε στη χέρσα γη του Ξηρόκαμπου στις 23 Αυγούστου 1923. Από το 1924 όμως ο τόπος αυτός γέμισε ζωή, ανθρώπους, σπίτια.
Κάπου τότε ξεκίνησε και η οικοδόμηση των πρώτων προσφυγικών σπιτιών που χτίστηκαν κατά οικοδομικά τετράγωνα. στους πρόσφυγες. Από τα Χριστούγεννα του 1924 που ολοκληρώθηκε η κατασκευή αυτών των μικρών και άβολων σπιτιών άρχισε η μεταφορά των προσφύγων Τα επίσημα εγκαίνια του Προσφυγικού συνοικισμού έγιναν στις 28 Δεκεμβρίου του 1924. Στη διάρκεια των επόμενων ετών και μέχρι το 1938 χτίστηκαν σταδιακά 2.071 σπίτια, ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα παροχής έτοιμων κατοικιών.
Έτσι δημιουργήθηκε και προέκυψε μάλλον και ο , το εμπορικό κέντρο της πόλης που τότε διαμορφωνόταν, στον οποίο βέβαια τότε κυκλοφορούσαν μόνο άνθρωποι, αργότερα ποδήλατα και μετά πολλά αυτοκίνητα.
Ο ΝΑΟΣ
Στις 14 Μαρτίου1926 εγκαινιάσθηκε και ο πρώτος ναός της Ευαγγελίστριας. Χτίστηκε στην πλατεία που είχε αφεθεί γι’ αυτό το σκοπό. Η πλατεία τότε ήταν κομμένη στη μέση, γιατί περνούσε από εκεί ο δρόμος που οδηγούσε στον στρατώνα. Ο ναός χτίστηκε στο δυτικό μέρος της πλατείας. Ήταν ένας σχετικά μικρός ναός μήκους 15μ. και πλάτους 8μ.
Στην είσοδο του σημερινού ναού στον οποίο εκκλησιάζεται το σχολείο μας, θα έχετε παρατηρήσει κάτι σαν βωμό. Είναι η Αγία Τράπεζα του παλιού ναού.
Όταν οι άνθρωποι στέριωσαν και προόδευσαν, οι πρόσφυγες έχτισαν σχεδόν με τα χέρια τους, στη δεκαετία του ’60 το νέο ναό τους.
Με καμάρι κάποιοι κάτοικοι της πόλης κρατούν αυτές τις φωτογραφίες <>. Υπογράφουν ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας και ο μητροπολίτης Δημητριάδος.
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ξαναρχίζοντας τη ζωή τους από το μηδέν οι πρόσφυγες με την αξιοσύνη τους δάμασαν τον άγριο εκείνο τόπο και με την εργατικότητά τους προσέφεραν πολλά στην τοπική οικονομία της πόλης του Βόλου εργαζόμενοι ως εργάτες στα εργοστάσια που άνοιξαν στην πόλη. Κι όταν τα δάκρυα στέρεψαν και συνειδητοποίησαν την πραγματικότητα, με τόλμη κι αποφασιστικότητα ατένισαν το μέλλον. Ένα από τα πρώτα μελήματά τους ήταν το μέλλον των παιδιών τους και η μόρφωσή τους. Υπήρχαν πάνω από 300 παιδιά σχολικής ηλικίας που έπρεπε να μάθουν γράμματα.
Από τα πρώτα οικήματα που παραδόθηκαν το 1924 στους πρόσφυγες ήταν και δυο διώροφα στα ανατολικά της σημερινής Ευαγγελίστριας, αριστερά και δεξιά της οδού Τενέδου στην περιοχή που ακόμη και σήμερα είναι γνωστή με την ονομασία Τζαμαλιώτικα.
Από το σχολικό έτος λοιπόν, 1924-1925 λειτουργούν σ’ αυτά τα οικήματα δυο σχολεία .
α)Το 1ο τετρατάξιο προσφυγικό αρρένων με 227 μαθητές. Ο πρόγονος του δικού μας σχολείου.Την ιστορία αυτού θα παρακολουθήσουμε κυρίως.
Στον πρώτο Γενικό έλεγχο αξίζει κανείς να παρατηρήσει κάποια πράγματα. Υπήρχαν τέσσερις τάξεις Α,Β,Γ,Δ. Η βαθμολογία κυμαινόταν από 1έως το 6 που ήταν το . Υπάρχει στήλη που δηλώνει την πατρίδα των μαθητών. Εκεί μπορεί να διαβάσει κάποιος πόλεις της Ιωνίας από τις οποίες καταγότανε οι μαθητές (Εγγλεζονήσι, Νικομήδεια, Αϊβαλί, Θείρα, Σμύρνη κ.α) .Υπάρχουν μαθητές που προάγονται, που μένουν στάσιμοι και κάποιοι που εγκατέλειψαν τη φοίτηση.
β)Το 1ο τριτάξιο προσφυγικό θηλέων Βόλου με 169 μαθήτριες. Ο πρόγονος του 2ου Δημ. Σχολ. Ν.Ιωνίας. Ο τότε υπουργός Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας Κ. Σπυρίδης ενέκρινε δαπάνη 25.000 δρχ. και φρόντισε για το διορισμό δασκάλων στα καινούργια προσφυγικά σχολεία. Διευθυντής στο τετρατάξιο προσφυγικό αρρένων ορίστηκε ο Νικόλαος Ευσταθιάδης. Ένας προοδευτικός για την εποχή του εκπαιδευτικός με πρωτοποριακές ιδέες για τα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας.
Οι εγγραφές ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 1924 και συνεχίστηκαν μέχρι το Μάιο του 1925.
Τα επόμενα χρόνια όμως με το χτίσιμο νέων σπιτιών ο πληθυσμός του προσφυγικού Συνοικισμού όλο και αυξανόταν. Οι πρόσφυγες μεταφέρονταν από τις διάφορες αποθήκες του Βόλου όπου διέμεναν στο συνοικισμό του Ξηρόκαμπου. Δημιουργήθηκαν νέες γειτονιές, Γερμανικά ,Πέτρινα. Έτσι αυξανόταν και ο πληθυσμός των παιδιών του συνοικισμού και η ανάγκη δημιουργίας κι άλλου σχολείου. Έτσι από το σχολικό έτος 1926-1927 ιδρύεται εν τω συνοικισμώ Βόλου <> όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 11-01-1927,διτάξιον μικτό σχολείο με την επωνυμία 2ο προσφυγικό μικτόν σχολείον Βόλου. Στεγάστηκε στα Γερμανικά σε δυο οικήματα. Το ένα εξ αυτών είναι Δορυλαίου και Ικονίου. Είναι το μετέπειτα 15ο και τώρα 4ο Ν. Ιωνίας
Τα σχολεία έφεραν επίσημα το χαρακτηρισμό <> ως το 1929.
Από το σχολικό έτος 1929-1930 έχουμε νέα ονομασία όλων των σχολείων του Βόλου και νέα σύνθεση. Παύει να ισχύει πια ο διαχωρισμός σε αρρένων και θηλέων και γίνονται όλα πλέον μικτά. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1ο αρρένων από τη προηγούμενη σχολική χρονιά 1928-1929 ανεπίσημα λειτουργούσε ως μικτό και είχε 292 μαθητές, ενώ το θηλέων συνεχίζει να έχει αμιγώς σύνθεση θηλέων με 219 κορίτσια μαθήτριες . Τα ονόματα άλλαξαν Έτσι στα σχολεία του συγκροτήματός μας, έχουμε τις μετονομασίες από1ο τετρατάξιον προσφυγικό αρρένων Βόλου , σε 7οτετρατάξιο σχολείον και από 1Ο τριτάξιον προσφυγικόν θηλέων Βόλου σε 8ο τριτάξιον σχολείον Βόλου.
Κλείνοντας το βιβλίο του σχολείου ο διευθυντής του 7ου τετρατάξιου σχολείου Νικ. Ευσταθιάδης γράφει με τη γλώσσα και τον τρόπο γραφής της εποχής
(Τάξεις 6 πια)
ΕΓΓΡΑΦΕΝΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΑΧΘΕΝΤΕΣ
Άρρενες 159 Άρρενες 141 Άρρενες 103
Θήλεις 130 Θήλεις 113 Θήλεις 87
Σύνολο 289 Σύνολο 254 Σύνολο 190
http://w262.photobucket.com/pbwidget.swf…



• Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΜΑΡΑ (ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου