Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Δημοτικό σχολείο Πυργετού

Πότε ιδρύθηκε και λειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο είναι άγνωστο και αυτό γιατί όλα τα παλαιά αρχεία κάηκαν το 1917 από την πυρκαγιά που προκλήθηκε από ένα τμήμα στρατού που διέμενε σ’ αυτό την εποχή εκείνη.
Από μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι το Δημ. Σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1840 περίπου ως μονοτάξιο, το 1939 προάχθηκε σε 5/τάξιο και το 1956 έγινε 6/τάξιο και λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Τα έτη 1955-1958, 1960-1962 και 1972-1974 στο Σχολείο μας λει...τούργησε και Νυχτερινό Σχολείο.
Το Σχολείο μας στην αρχή στεγαζόταν σε αίθουσα της Εκκλησίας και το 1916 στεγάστηκε στο Τούρκικο κτίριο που βρισκόταν στο χώρο του σημερινού Δημοτικού Σχολείο και λεγόταν «Κούλια».
Το 1917 μετά την πυρκαγιά που προκλήθηκε σ’ αυτό οι κάτοικοι του χωριού επισκεύασαν το καμένο κτίριο και μετά από διάφορες κατά καιρούς επιδιορθώσεις προσθήκες και επισκευές το Σχολείο λειτούργησε έως το 1991, μετά γκρεμίστηκε και κτίστηκε το σημερινό διδακτήριο το οποίο στεγάζει τους μαθητές από το 1995 έως και σήμερα.

Το συγκεκριμένο διδακτήριο , που βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που διασχίζει το χωριό ,πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολείου. Είναι ευάερο και ευήλιο .Διαθέτει έξι (6) άνετες κι ευρύχωρες αίθουσες , αίθουσα πολλαπλών χρήσεων , όπου και γίνονται οι σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις ,αίθουσα Προβολών και Μουσικής με συσκευή τηλεόρασης μεγάλων διαστάσεων ,συσκευές video-dvdplayer-cdplayer και αρμόνιο, αίθουσα εποπτικών οργάνων , εργαστήριο-χημείο , γραφεία Δ/ντή και Δασκάλων. Στον μεγάλο προαύλιο χώρο υπάρχουν διαμορφωμένα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, μίνι ποδοσφαίρου και ειδικά διαμορφωμένος χώρος παιδικής χαράς με διάφορα όργανα-παιχνίδια.
Σήμερα στο Σχολείο φοιτούν περίπου εκατό (100) μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από την Τοπική Κοινότητα Πυργετού αλλά και από κοντινές Τοπικές Κοινότητες τα σχολεία των οποίων έχουν κλείσει λόγω μικρού αριθμού μαθητών, όπως της Ραψάνης, του Σ.Σ.Ραψάνης, της Κάτω Αιγάνης, του Παλαιόπυργου και της Κουλούρας.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου