Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου

- Παναγίας Ερειθιανή Η Ιστορία του Σχολείου...
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου βρίσκεται στο κέντρο του Βροντάδου, κοντά στην εκκλησία της Παναγίας Ερειθιανής. Είναι ένα ωραίο πέτρινο οικοδόμημα σε νεοκλασικό σχέδιο που θεμελιώθηκε το 1911 και εγκαινιάστηκε το 1913, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση της Χίου από τους Τούρκους.

Το σχολείο της Παναγίας Ερειθιανής Βροντάδου Χίου έχει μακρότερη ιστορία που ξεκινά από το 1846, έτος ιδρύσεως του στον περίβολο της εκκλησίας. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, που σήμερα είναι 6/θεσιο, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με την ηθική και υλική συμπαράσταση του συλλόγου γονέων και δωρητών του σχολείου, πολλές εκδηλώσεις: θεατρικές παραστάσεις ,παραστάσεις με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, αθλητικές εκδηλώσεις, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.ά.
Επίσης εκδίδεται από το 1983 μαθητική εφημερίδα με τίτλο "Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα" η οποία έχει αποσπάσει, μέχρι σήμερα, τέσσερα πανελλήνια βραβεία: Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (Μάιος 1996), από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας "ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Β. ΜΠΟΤΣΗ" (Απρίλιος 1997 ), από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Δεκέμβριος 1997) και πάλι από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"(Μάιος 2000). Πανελλήνιο βραβείο, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Απρίλιος 1998), πήρε και η Μαθητική Βιβλιοθήκη του Σχολείου η οποία είναι οργανωμένη και λειτουργεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
Κατά τη μακροχρόνια διάρκεια δράσης του Σχολείου της Ερειθιανής πέρασαν απ' αυτό σπουδαίοι δάσκαλοι και δημιουργικοί μαθητές. Οι περισσότεροι μαθητές έγιναν ναυτικοί και όργωσαν τα πελάγη. Αρκετοί όμως σπούδασαν και διέπρεψαν στις επιστήμες τους. Ένας μάλιστα αξιώθηκε να γίνει Πατριάρχης, ένας Αστροφυσικός στη NASA, ένας Λογοτέχνης πανελλήνιας εμβέλειας και πολλοί άλλοι ξεχώρισαν σε διάφορους άλλους τομείς. Στο διδακτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου στεγάζεται και το 1/θεσιο 2ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου