Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

4ο δημοτικό σχολείο Θήβας

 Αναδρομή στην ιστορία του σχολείου μας
Από την αναζήτηση στοιχείων φαίνεται ότι το σχολείο λειτουργεί από το 1924. Το αρχείο του όμως ξεκινά από το 1941-1942. Αρχικά λόγω έλλειψης κτιριακής υποδομής στεγαζόταν σε σπίτια. Λειτουργούσαν δύο σχολεία, ένα αρρένων και ένα θηλέων με μικρό αριθμό μαθητών και δασκάλων. Κάποια χρόνια αργότερα τα σχολεία ενώθηκαν σε ένα μεικτό που κτίστηκε από την κοινότητα της συνοικίας του Πυριού σε οικόπεδο της εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου. Δημιουργήθηκαν δύο αίθουσες και καθώς ο αριθμός των παιδιών αυξήθηκε, έγιναν νέες διαρρυθμίσεις μέχρι που το μικρό 6/θέσιο σχολείο γκρεμίζεται και το 1976-1977 ήταν η σχολική χρονιά που υποδέχτηκε τα παιδιά σε ένα ολοκαίνουριο κτίριο.
Στο κτίριο αυτό εξακολουθούμε να στεγαζόμαστε μέχρι σήμερα με κάποιες βέβαια αλλαγές που έγιναν σ' αυτό το διάστημα. Ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης μας σε μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό.
Το 1995 λειτούργησαν στο σχολείο μας τα προγράμματα του ΠΕΚ Λαμίας. Το 1997 η εξομοίωση από το ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης ήταν από τα πρώτα σχολεία που από το 1998 και για τρία συνεχόμενα σχολικά έτη λειτούργησε πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής της ενισχυτικής διδασκαλίας από το ΑΠΘ. Σήμερα ανήκει στα 800 σχολεία ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα).
Το σχολείο μας διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, εργαστήριο Πληροφορικής, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες Εικαστικών και Αγγλικών αλλά και αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι σχολικές γιορτές και άλλες εκδηλώσεις. Εξέχουσα θέση στο σχολείο μας έχει η βιβλιοθήκη μας που λειτουργεί ως δανειστική με τη συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών.
Μπαίνοντας κανείς στο σχολείο μας το πρώτο πράγμα που συναντά είναι ο χώρος της βιβλιοθήκης μας. Ξύλινα ράφια γεμάτα βιβλία, μεγάλα τραπέζια οπού μικροί και μεγάλοι μαθητές μελετούν ή ασχολούνται με εργασίες και παιχνίδια, ζωηρά χρώματα και όμορφες κατασκευές αλλά και οι υπεύθυνοι μαθητές που έχουν αναλάβει την οργάνωση της βιβλιοθήκης δίνουν σε αυτό το χώρο ζωή και τον κάνουν μάλλον το πιο αγαπημένο στέκι για όλους μας μέσα στο σχολείο!
Ξεκινώντας τη σχολική χρονιά εκπαιδευτικοί και μαθητές βάλαμε στόχο να ενισχύσουμε και να οργανώσουμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Κινούμενοι σε αυτή την κατεύθυνση οργανώσαμε μικρές βιβλιοθήκες σε κάθε τμήμα και ενισχύσαμε το θεσμό της φιλαναγνωσίας για όλες τις τάξεις με ομαδικές αναγνώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Η ανταπόκριση των μαθητών στα πρώτα ερεθίσματα αλλά και η ανάγκη να ανανεώσουμε τη βιβλιοθήκη και να γεμίσουμε τα ράφια με καινούρια βιβλία μας κινητοποίησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ώστε να οργανώσουμε ένα παζάρι με χριστουγεννιάτικες κατασκευές τα έσοδα του οποίου διαθέσαμε στην αγορά βιβλίων.
Καινούριοι τίτλοι, σπουδαίοι συγγραφείς, ζωντανά χρώματα, όμορφες ιστορίες και η μυρωδιά των καινούριων βιβλίων μας έκανε όλους πολύ περήφανους. Όμως η δουλειά μόλις άρχιζε... τα καινούρια βιβλία έπρεπε να βρουν τη θέση τους ανάμεσα στα παλιά. Η βιβλιοθήκη μας ήταν ήδη οργανωμένη με το σύστημα Dewey και με τον ίδιο τρόπο έπρεπε να ταξινομηθούν και τα καινούρια βιβλία. Οι υπεύθυνοι μαθητές έδειξαν μεγάλη προθυμία και εργατικότητα και με τη βοήθεια των δασκάλων τους προετοίμασαν τα πάντα. Η βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει η αφετηρία για τα πιο όμορφα ταξίδια στη φαντασία και στη γνώση για τους μαθητές!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου