Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ

Τα Λιβάδια μαζί με τον Κάμπο ανήκαν στα κυρίως προάστια της πόλης της Χίου. Τα Λιβάδια ήταν τότε συγκεντρωμένος συνοικισμός και διαιρούνταν σε τρεις συνοικίες, δύο εσωτερικές γύρω από το Σωτήρα Χριστό και τον Άγιο Λουκά και άλλη παραλιακή γύρω από τον Άγιο Ιωάννη (Μπακάληδων ή Καμμένο).Ο Σωτήρας Χριστός των Λιβαδίων ανήκε στους Ζολώτες και ο Άγιος Λουκάς στους Βούρους, όπως αναφέρει ο λατινικός κώδικας 1611. Στον ίδιο κώδικα αναφέρεται και άλλος ένας ναός των Βούρων στην ίδια περιοχή ο Άγιος Ιωάννης και μπορεί να ταυτιστεί με τον Άγιο Ιωάννη της παραλίας Λόντζας. Η θέση στην οποία χτίστηκε ο Άγιος Λουκάς και τα Βούρεια Σχολεία λεγόταν Καμάρα.
Ο ευεργέτης των Λιβαδίων Γεώργιος Βούρος ανήκε στον οίκο των Ψωματάρηδων. Οι Βούροι (οι Ψωματάρηδες) είχαν κτήματα και ιδιωτικό ναό στα Λιβάδια του Αγίου Λουκά, όπου εδώ ακριβώς ανήγειραν οι απόγονοί τους τα Βούρεια εκπαιδευτήρια και το νέο ναό. Ο πατέρας του, Αντώνιος Βούρος, πέθανε το 1822 και είχε πριν από την επανάσταση κτήματα, ναό και εργαστήρια υφαντουργίας στα Λιβάδια. Σύζυγός του ήταν η Μαριόρα Ιωάννου Μαξίμου και απέκτησε μαζί της τέσσερα παιδιά: το Ζαννή, τον Ιωάννη, το Νικόλαο και το Γεώργιο. Ο πρώτος, ο Ζαννής, γεννήθηκε το 1801 στη Χίο και αργότερα αποκαταστάθηκε στη Σύρο. Ο δεύτερος, ο Ιωάννης, γεννήθηκε το 1803 στη Χίο και αργότερα έγινε αξιόλογος γιατρός επί Όθωνα. Ο Γεώργιος, τέταρτος υιός του Αντωνίου και της Μαριόρας Βούρου, γεννήθηκε μεταξύ των ετών 1803 και 1822 και είναι αυτός που ίδρυσε το νέο ναό του Αγίου Λουκά και τα Βούρεια Σχολεία. Σε επίγραμμα που υπάρχει στο κωδωνοστάσιο του Αγίου Λουκά αναφέρεται ως υπηρέτης της ελληνικής δικαιοσύνης και ότι έζησε στη Γαλλία.
Τα Βούρεια εκπαιδευτήρια ήταν δύο: ένα Αρρεναγωγείο, το σημερινό Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων και ένα Παρθεναγωγείο, σημερινή στέγη του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ». Σύμφωνα με τις μαρμάρινες επιγραφές που υπάρχουν μέχρι σήμερα επί των όψεων των δύο κτιρίων ως χρονολογία ανέγερσης αναφέρεται για μεν το πρώτο το έτος 1890/1892, για δε το δεύτερο το έτος 1887. Από το τηρούμενο αρχείο, το οποίο βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο Χίου, με τη μορφή αυτή, Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο, λειτούργησαν τα Βούρεια Σχολεία από το σχολικό έτος 1905-1906 ως το σχολικό έτος 1928-1929 ως Τετρατάξιον Δημοτικό Βούρειον Παρθεναγωγείον και ως τριτάξιον Αρρένων. Από το σχολικό έτος 1929-1930 ως πεντατάξιον ή εξατάξιον μεικτόν.
Από τον κανονισμό, που σώζεται μέχρι σήμερα και τον οποίο συνέταξε και υπογράφει ο ιδρυτής Γεώργιος Βούρος, διαπιστώνουμε σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία των δύο εκπαιδευτηρίων.
Η «Εφορεία των εν Λιβαδίοις Βουρείων Σχολείων», που αναφέρει στον κανονισμό του ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ, εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα και να διαχειρίζεται την περιουσία των σχολείων, η οποία έχει εκμισθωθεί στο Δήμο Χίου για τη κατασκευή του Βούρειου Αθλητικού Κέντρου Λιβαδίων Χίου. Ο ευεργέτης Γεώργιος Βούρος κληροδότησε στα σχολεία εκτός της ακίνητης περιουσίας και ομολογίες και μετοχές.
Η νοτιοδυτική αίθουσα του σχολείου ανεγέρθηκε το 1950 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σχολείου, πλην όμως τροποποίησε και άλλαξε εντελώς την αρχιτεκτονική του διδακτηρίου.
Σήμερα το Βούρειο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων είναι εξαθέσιο με όλες τις ειδικότητες και με την Αριθ. 92576/Δ4/1-9-2003 απόφαση του ΥΠΕΠΘ λειτουργεί και ως Ολοήμερο. Στο ισόγειο του σχολείου λειτουργεί το Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης για το οποίο γίνεται λόγος σε αντίστοιχο σημείο του ιστοτόπου. Στο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων ανήκει και ο όροφος πάνω από το Νηπιαγωγείο Λιβαδίων, ο οποίος κτίστηκε το 1994 και στο οποίο στεγάζεται σύγχρονη βιβλιοθήκη για τα παιδιά με το σύστημα ΑΒΕΚΤ 4.00 δωρεά Πανάγου και Ιωάννη Φαφαλιού.
Το έτος 2009 εγκαινιάστηκε το νέο διδακτήριο του σχολείου, στο οποίο στεγάζονται δύο αίθουσες διδασκαλίας, η αίθουσα του Τμήματος Ένταξης, εργαστήριο Πληροφορικής, αίθουσα εκδηλώσεων, κυλικείο, τουαλέτες και αποθηκευτικοί χώροι. Το νέο διδακτήριο κατασκευάστηκε από την π. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Ιερός Ναός Αγίου Λουκά Λιβαδίων.
Λουκάς Αμπελιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου