Σάββατο 11 Απριλίου 2015

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Το πιο ιστορικό σχολείο του Νομού μας
ΟΠΩΣ το λέει και το όνομά του, το 1ου Γυμνάσιο Λάρισας ήταν το πρώτο Σχολείο που απέκτησε η Λάρισα όταν αυτή απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, το 1881.
...
ΜΕ ΤΗΝ απελευθέρωση, το Ελληνικό Κράτος άρχισε να οργανώνει την εκπαίδευση και τις δημόσιες Υπηρεσίες του. Έτσι, το 1889 ιδρύθηκε το πρώτο σχολείο Β’θμιας Εκπαίδευσης υπό την επωνυμία «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης», δεδομένου ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών δεν ήταν σύμφωνη με τα ήθη της εποχής.
Το 1897, λόγω της δεύτερης τουρκικής κατοχής,- συνεπεία του ατυχούς Ελληνοτουρκικού Πολέμου- διέκοψε για δυο χρόνια τη λειτουργία του
ΓΙΑ πολλές δεκαετίες, το «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης» ήταν το μοναδικό σχολείο Β’θμιας Εκπαίδευσης στο Νομό και ένα από τα λίγα που υπήρχαν στη Θεσσαλία. Σ’ αυτό φοιτούσαν μαθητές από όλο το Νομό, τη Θεσσαλία αλλά και την Κεντρική Ελλάδα
ΑΠΟ τα θρανία του πέρασαν εξέχουσες προσωπικότητες, πολιτικοί άνδρες, επιστήμονες, συγγραφείς καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι.
Στις αίθουσες του δίδαξαν κορυφαίοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί που τύχαιναν αναγνώρισης και σεβασμού από όλη την πόλη για το έργο τους
*ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ημερομηνία για το Σχολείο ήταν το έτος 1932.
Τότε το Σχολείο μας απέκτησε το δικό του σύγχρονο για την εποχή κτίριο, στη γωνία των οδών Ανθίμου Γαζή και Ηπείρου.
Είναι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το 1ο Λύκειο Λάρισας. Χτίσθηκε χάρη σε ένα μεγαλόπνοο Πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών κτιρίων που εφάρμοσε ο τότε Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου.
* ΣΤΑ χρόνια της Κατοχής, το Σχολείο μας επιτάχθηκε από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής που το χρησιμοποίησαν σαν Στρατηγείο και Αστυνομικό Μέγαρο.
Όταν το άφησαν, το 1944 που έληξε ο πόλεμος, το Κτίριο ήταν σχεδόν κατεστραμμένο. Οι μαθητές επέστρεψαν σε τάξεις χωρίς θρανία, έδρες, πίνακες, χωρίς θέρμανση, χωρίς εποπτικό υλικό.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, χάρη στη δύναμη της ψυχής τους και στον ηρωισμό των εκπαιδευτικών του, το Σχολείο εξακολουθούσε να μαθαίνει στην νεολαία της πόλης γράμματα και να βγάζει άξιους επιστήμονες, πνευματικούς ανθρώπους, επαγγελματίες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της σημερινής λαρισαϊκής κοινωνίας πέρασε από τα θρανία αυτά.
Στις δεκαετίες του ’50, του ’60 του ’70, η αύξηση του μαθητικού του δυναμικού ήταν εντυπωσιακή. Το Σχολείο έφτασε να έχει κάποτε σχεδόν 1000 μαθητές.
* Με τη Μεταρρύθμιση του 1964 το «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης» χωρίστηκε σε τριετές «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων» και σε τριετές «Α’ Λύκειο Αρρένων».
Το 1968 όμως επανενώθηκε και έγινε εξαετές «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης».
* Το έτος 1976, χωρίστηκε και πάλι σε τριετές Α’ Γυμνάσιο Αρρένων και τριετές Α’ Λύκειο Αρρένων Λαρίσης
* Το 1979, μετονομάσθηκε με απόφαση του Υπ. Παιδείας σε «1ο Γυμνάσιο Λάρισας», που είναι και η σημερινή του ονομασία
*ΑΠΟ ΤΟ 1978 στεγάζεται σε νέα Πτέρυγα. Αυτή χτίσθηκε δυτικά, στη συνέχεια το παλιού κτιρίου, ενώ το 2004 η Πτέρυγα αυτή γνώρισε και νέα επέκταση.
Δείτε περισσότερα

20ο σχολείο Πειραια
…μέσα από μια προσωπική μαρτυρία
Από τη δασκάλα του σχολείου Καλλιντεράκη Αθηνά
Το 20ο Δημοτικό του Πειραιά είναι ένα σχολείο με ιστορία 90 ετών. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’30, στην οδό Ιωννιδών, σ’ ένα διώροφο οίκημα, όπου στεγαζόταν παλιότερα η χωροφυλακή.
Το 20ο Δημοτικό είναι ένα σχολείο με ονοματεπώνυμο: «Το σχολείο του Ταγκόπουλου». Ποιος όμως ήταν ο Ταγκόπουλος, που έδωσε το όνομά του στο σχολείο; Οι γνώμες στο θέμα αυτό διίστανται....
Συνεχίστε την ανάγνωση


Ο. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
46(β). Το κλείσιμο
……………. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά μπορούν να ξεπεραστούν, αν επικρατήσει η «καλή θέληση» από όλους. Πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κοινότητα χωρίς πολέμους, χωρίς διενέξεις και δράματα. Ένας μόνιμα ειρηνικός κόσμος, χωρίς πολέμους και αίματα. Ισχυρίζονται ακόμα ότι στη Γη μπορεί να επικρατήσει μια διαρκής ειρήνη, που φυσική συνέπειά της θα είναι και η διαρκής πρόοδος. ...
Συνεχίστε την ανάγνωση

Ενημερώσεις


Χαρμόσυνα νέα!
Ένας συνάνθρωπος μας πέρασε από την ανεργία στην επιχειρηματικότητα!
Η Τίνα θα εξάγει μέσω του e-shop της premium παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα ...και έτσι θα βοηθά τους τοπικούς παραγωγούς. Η AFI της έδωσε την ευκαιρία που κανείς άλλος δεν τολμούσε.
Αμέτρητα χαμόγελα για τη γυναικεία νεανική επιχειρηματικότητα που ήρθε στην οικογένεια μας!
Δείτε περισσότερα


Η ομορφιά της ζωής
Μ’ αρέσουν τα παραμύθια κι ιδιαίτερα το επιμύθιό τους. « Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Μ’ αρέσουν οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, οι παλαιές ζυμωμένες συνήθειες των ανθρώπων της πατρίδας μας. Το κύμα του εκσυγχρονισμού, που είναι της μόδας ο σύγχρονος καθωσπρεπισμός μπορεί να τα θεωρεί ξεπερασμένα κι εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Κακώς, όμως ! Ευτυχώς κάποιοι αντιστέκονται
Προσωπικά και για πολλά χρόνια ακολούθησα το δρόμο της... ανάγκης να ερμηνευτούν τα φαινόμενα κι η αιτιότητα των πραγμάτων. Βάζω ειλικρινά το ερώτημα ! Τι κέρδισε τελικά ο άνθρωπος μέσα στην ατέλειωτη ακολουθία των ανακαλύψεων κι εφευρέσεων ; Όσο κι αν η επιστήμη προχωρήσει το μυστικό της ζωής είναι καλά κρυμμένο σ’ ένα άγνωστο αστέρι που κανένα τηλεσκόπιο δεν θα μπορέσει ποτέ να εντοπίσει. Ίσως κι εδώ να βρίσκεται η ομορφιά της. Οι γλυκές ψευδαισθήσεις είναι το αλατοπίπερό της ζωής!
Δείτε περισσότερα


ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ


Το χαμόγελο ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου