Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Βίλα Αμαλία»: Ξανά σχολείο από το 2015 το ιστορικό κτίριο της Αθήνας

 Το 67ο Γενικό Λύκειο, το οποίο σήμερα λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο με ενοίκιο 11.200 ευρώ το μήνα, θα φιλοξενήσει το ιστορικό κτίριο «Βίλα Αμαλία» στη γωνία Αχαρνών και Χέιδεν, το οποίο διαμορφώνεται σε σχολείο εμβαδού 2.141 τετραγωνικών μέτρων.
Η ανακατασκευή της Βίλας Αμαλία ως σχολείου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2014, οπότε και υπογράφηκε η τελική σύμβαση, και το έργο προγραμματίζεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2015.
Το εξωτερικό του κτιρίου ανακαινίστηκε και διατηρεί την αρχική μορφή του, όπως γίνεται και σε άλλα διατηρητέα και νεοκλασικά κτίρια. Το εσωτερικό όμως αλλάζει εκ βάθρων λόγω των προδιαγραφών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.
Οι εγκεκριμένες μελέτες του ΟΣΚ περιλαμβάνουν νέα διαρρύθμιση των δυο κτιρίων, σύνδεσή τους σε όλα τα επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος), ανακατασκευή των ξύλινων κουφωμάτων, κατάργηση της στέγης στο ένα κτίριο και αντικατάστασή της με δώμα, τοποθέτηση ηλεκτρικών αναβατορίων και συμπλήρωση με ανελκυστήρα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.
Όπως σημειώνει η διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων του δήμου Αθηναίων, η ανακαίνιση «αποτελεί επένδυση στην ανάπτυξη […] γιατί τα αναγεννημένα κτίρια θα λειτουργήσουν σαν γεννήτριες αστικής ανανέωσης με αντίκτυπο στην μικροοικονομία της γειτονιάς.
Η ιστορία του κτιρίου
Στο οικόπεδο, με εμβαδόν 1,5 στρέμμα, κατασκευάσθηκαν το 1860 οι επαύλεις των οικογενειών Ράλλη και Αργυροπούλου με κοινή αυλή. Το 1930 εγκαταστάθηκε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, το δεύτερο σε αρχαιότητα Γυμνάσιο στην Αθήνα. Για τη στέγασή του χρησιμοποιήθηκε η οικία Αργυρόπουλου, την οποία νοίκιασε στο Δημόσιο η χήρα του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου. Σ’ αυτό το νεοκλασικό κτίριο παρέμεινε το Β΄ Γυμνάσιο έως το 1940, οπότε το κτίριο επιτάχθηκε «υπό της Ελληνικής Στρατιωτικής Αρχής», σύμφωνα με το διασωθέν Αρχείο του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών.
Τον Απρίλιο του 1941, η Αθήνα πέρασε στην κατοχή των γερμανικών στρατευμάτων και το σχολείο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Τον Μάιο του 1944 έληξε η επίταξη του κτιρίου και το Β΄ Γυμνάσιο επέστρεψε στην βάση του. Με το τέλος του πολέμου, τα κτίρια παρέμεναν σε σχετικά καλή κατάσταση. Το στεγάστηκε στα δυο κτίρια της Χέιδεν και Αχαρνών μέχρι και την σχολική χρονιά 1973-1974. Το 1974 μεταστεγάστηκε το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων και το κτίριο παρέμεινε κενό έως τις 2 Μαρτίου του 1990, οπότε ομάδα αντιεξουσιαστών το κατέλαβε.
Με το νέο σχολικό συγκρότημα πρόκειται να καλυφθούν 750,36 τ.μ. από τα 1539,47 τ.μ. του οικοπέδου. Το γωνιακό κτίριο (Αχαρνών & Χέυδεν) με κάλυψη 482,57 τ.μ. αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, καλύπτεται με δώμα και έχει συνολικό εμβαδόν 1384,91 τ.μ.. Το κτίριο επί της οδού Αχαρνών, με κάλυψη 267,79 τ.μ. αναπτύσσεται και αυτό σε τρεις, αντίστοιχες του γωνιακού, στάθμες, καλύπτεται με κεραμοσκεπή και έχει συνολικό εμβαδόν 756,79 τ.μ..
Το 67ο Γενικό Λύκειο φιλοξενείται σήμερα στη συμβολή των οδών Αγ. Μελετίου και Νεκταρίου σε κτίριο με συνολικό εμβαδόν 988 τ.μ. και το σχολικό έτος 2013-2014 είχε 163 μαθητές. Το νέο σχολείο θα έχει χωρητικότητα 180-200 μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου