Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Μικρή αναδρομή στη σχολική Ιστορία του Μοσχάτου!!!.

Η πρώτη παλιά σχολική αναφορά, που έχει σχέση με το Μοσχάτο, είναι αυτή που διέσωσε ο Πλάτωνας σ’ ομώνυμο μικρό διάλογο με τίτλο Λύσις. Ο μικρός μαθητής Λύσις, μια μέρα που γίνονταν τα εγκαίνια κάποιου γυμναστηρίου, συνάντησε το σοφό Σωκράτη κι έγινε μεταξύ τους μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα τη φιλία.
Το 1915 λειτούργησε ένα σχολείο με τα λίγα τότε παιδιά στο κεντρικό Μοσχάτο στο ξύλινο υπόστεγο που υπήρχε έξω από την ...πόρτα της μικρής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη.
Το 1917 λειτούργησε ένα σχολείο στην περιοχή Παράγκες.
Το 1921 ιδρύεται το πρώτο Δημοτικό Σχολείο με 139 μαθητές. Μέσα στον Καταυλισμό λειτούργησε ένα αρμένικο σχολείο, για να μαθαίνουν οι πρόσφυγες ελληνικά. Τα παιδιά που μένανε στο Κάτω Μοσχάτο προς τις εκβολές του Ιλισού ποταμού, πηγαίνανε στις Τζιτζιφιές. Τα σχολεία λειτουργούσαν σα διθέσια.

Το 1937 το Δημοτικό λειτούργησε σα 4/θέσιο και ιδρύθηκε Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
Το 1941 ιδρύεται και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου, αλλά λειτούργησε μετά τον πόλεμο και συστεγαζόταν με το 1ο Δημοτικό.
Το πρώτο δημόσιο Γυμνάσιο λειτούργησε το 1920 στα όρια Μοσχάτου και Νέου Φαλήρου.
Στα 1933 χτίστηκε στην παραλία του Μοσχάτου το κτίριο που στέγασε αρχικά το εξατάξιο παλαιού τύπου Ε΄ Γυμνάσιο Πειραιά και στη συνέχεια το Γυμνάσιο Μοσχάτου- Νέου Φαλήρου.
Στα 1937 διορίζεται στο Γυμνάσιο η γνωστή πεζογράφος Έλλη Αλεξίου που υπηρέτησε ως το 1942. Δίδαξε Γαλλικά.
Η πόλη απέκτησε και αρκετά Ιδιωτικά σχολεία, όπως του Νικολάου Λαμπίρη που λειτούργησε στα 1929, «Οι Τρεις Ιεράρχες», το «Λύκειο», η σχολή «Αθηνά», «Παντάνασσα», το «Σάμερ Χιλ» και ο « Απόστολος Παύλος».
Δείτε φωτογραφίες από παλιές ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.
Read more: http://my-mosxato.blogspot.com/p/blog-page_26.html…
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου