Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Κτήριο Κωστής Παλαμάς»

Το νεοκλασικό κτήριο "Κωστής Παλαμάς" ανεγέρθη το 1857 και αρχικά λειτούργησε ως ιδιωτικό λύκειο με την ονομασία "Ελληνικό Εκπαιδευτήριο".
Το 1870 το κτήριο αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να στεγασθούν σ' αυτό Εργαστήρια Ιατρικών και Φυσικών Επιστημών, αίθουσες διδασκαλίας και αργότερα Πανεπιστημιακά Μουσεία (Γεωλογικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο, Εργαστήριο Υγιεινής και Μικροβιολογίας, Ορυκτολογικό και Πετρογραφικό Εργαστήριο και Μουσείο, Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Εγκληματολογικό και Τοξικολογικό Μουσείο).
Το 1981, με δωρεά του αείμνηστου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Δ. Αντωνόπουλου και της συζύγου του και με οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Αθηνών το κτήριο ανακαινίσθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως Εντευκτήριο, Βιβλιοθήκη και χώρος για επιστημονικές συναντήσεις των Πανεπιστημιακών. Το κτήριο εγκαινιάσθηκε το 1985, επί Πρυτανείας Μιχαήλ Σταθόπουλου, με την ονομασία "Κωστής Παλαμάς". Το 2002, επί Πρυτανείας Γεωργίου Μπαμπινιώτη και με δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", αποφασίστηκε η ριζική ανακαίνιση και εσωτερική αναμόρφωση των χώρων του κτηρίου "Κωστής Παλαμάς", προκειμένου να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών δράσεων και χώρο συνάντησης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (μελών Δ.Ε.Π., ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ και Διοικητικών) καθώς και των φίλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι μετά από αίτηση τους στους υπεύθυνους του Κέντρου , εγγράφονται ως μέλη και μπορούν να κάνουν χρήση των χώρων του Εντευκτηρίου.
Η ανακαίνιση αποπερατώθηκε το 2004 και το Πολιτιστικό Κέντρο - Εντευκτήριο εγκαινιάσθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2005.
Τα μέλη της Κοινότητας του Πανεπιστημίου μας χρειάζονταν έναν χώρο κεντρικό, αξιοπρεπή, ευχάριστο που να φιλοξενεί τις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις των πανεπιστημιακών, να τους παρέχει τη δυνατότητα συζητήσεων, συναντήσεων, συνεργασίας, χαλάρωσης ή περισυλλογής, και συγχρόνως έναν χώρο ποικίλων επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι κοινωνικές συναντήσεις και συζητήσεις με συναδέλφους άλλων Πανεπιστημίων, εντός και εκτός Ελλάδος, γίνονταν συνήθως σε παρακείμενα εστιατόρια.
Ομοίως, μικρής εκτάσεως επιστημονικές, πολιτιστικές ή πνευματικές γενικά εκδηλώσεις, τμήμα της δραστηριότητας των πανεπιστημιακών αρχών, οργάνων ή ατόμων παρέμεναν ανέστιες ή φιλοξενούνταν σε ακατάλληλους για τέτοιες εκδηλώσεις χώρους. Η παρουσίαση λ.χ. ενός επιστημονικού βιβλίου, μιας συλλογής, μιας μικρής ειδικής έκθεσης, γενικά η οργάνωση μιας μικρής εκτάσεως πανεπιστημιακής εκδήλωσης δεν μπορούσε στην πράξη να στεγασθεί σε κατάλληλους πανεπιστημιακούς χώρους, το δε κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου ασφυκτιούσε, αδυνατώντας να φιλοξενήσει και τέτοιες εκδηλώσεις.
Έτσι ανακαινίσθηκε το κτήριο Κ. Παλαμάς και σχεδιάστηκε ώστε να είναι ένας χώρος φιλόξενος, δημιουργικός, ζεστός και ευχάριστος, με κύρος αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Αθηνών και με προδιαγραφές που συναντώνται στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Την εκπόνηση της μελέτης της αναμόρφωσης και του εξοπλισμού των εσωτερικών χώρων ανέλαβε ο έγκριτος μελετητής ιστορικής σημασίας χώρων κος Κωνσταντίνος Στάικος. Όλα τα μέλη της Πρυτανείας ασχολήθηκαν με διάφορα προβλήματα του εγχειρήματος την παρακολούθηση όμως των εργασιών είχε ο αντιπρύτανης κ. Δημοσθένης Ασημακόπουλος σε συνεργασία πάντα με τον τότε πρύτανη κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη.
Το έργο, είναι προφανές, ελλείψει πόρων και λόγω άλλων προτεραιοτήτων του Πανεπιστημίου, δεν θα μπορούσε να αναληφθεί και να πραγματοποιηθεί χωρίς τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση που παρέσχε στο Πανεπιστήμιο το Ίδρυμα "Σταύρος Σ. Νιάρχος".
Κύρια χρήση του Κέντρου είναι η φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις μικρών ακροατηρίων, στρογγυλές τράπεζες, παρουσιάσεις βιβλίων διοργάνωση ημερίδων, συμποσίων, παράθεση δεξιώσεων, δείπνων, επίσημων γευμάτων, κ.α.
Παράλληλα, το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά ως χώρος συνάντησης και συνεργασίας των πανεπιστημιακών, ως Εντευκτήριο με ειδικά διαμορφωμένους χώρους ανάγνωσης, συζήτησης και ενημέρωσης. Στο Κέντρο λειτουργεί επίσης σε καθημερινή βάση εστιατόριο με την επωνυμία "Το Καποδιστριακό".
Οι ώρες λειτουργίας του κέντρου είναι από τις 09.00 έως τις 24.00 καθημερινώς πλην Κυριακής.
Επικοινωνία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου