Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης


Ιστορία – Αρχιτεκτονική
 Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης» εντάσσεται στο πρόγραμμα σχολικών κατασκευών της τετραετίας της ανόδου του 1928-32. Είναι πρώιμο έργο του ελληνικού μοντερνισμού χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μπάου Χάουζ. Το Μπάου Χάουζ ήταν μια γερμανική σχολή βιομηχανικού σχεδίου και αρχιτεκτονικής που ιδρύθηκε από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Η Σχολή λειτούργησε από το 1919 μέχρι το 1933. Η φιλελεύθερη πνοή της αποτέλεσε το «κόκκινο πανί» για τους Ναζί και απαγορεύτηκε μαζί με τον εξπρεσιονισμό ως «εκφυλισμένη τέχνη». Το Μπάου Χάουζ είχε όραμα τη δημιουργία ενός νέου τύπου κτιρίου του μέλλοντος το οποίο θα συνδύαζε την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική σε μία ενιαία φόρμα Η θέση του Γκρόπιους ήταν πως μια νέα ιστορική περίοδος ξεκινούσε με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πως ένα νέο αρχιτεκτονικό ύφος θα έπρεπε να απεικονίσει και να συμβολίσει αυτήν την νέα εποχή, και που θα είναι λειτουργικό και φτηνό αλλά ταυτόχρονα με καλλιτεχνικές αξιώσεις.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σχολείου είναι ότι είναι χτισμένο σε εξαιρετικά επικλινές έδαφος. Ο Πικιώνης, αναζητώντας την ιδανική αρμονία τέχνης και φύσης προσάρμοσε το κτίριο στην κλίση του εδάφους και έτσι το σχολείο είναι χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα. Οι αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται εκατέρωθεν του κεντρικού κτιρίου, σε κλιμακωτές αναβαθμίδες του εδάφους και διαθέτουν μικρές αυλές ίσης επιφάνειας με τις αίθουσες, ώστε οι διδακτικές δραστηριότητες να πραγματοποιούνται και στο ύπαιθρο. Σκάλες συνδέουν τις αίθουσες μεταξύ τους και όλες μαζί οδηγούν στο υψηλότερο επίπεδο του επικλινούς εδάφους, στην κεντρική αυλή, όπου βρίσκονται τα γραφεία του διδακτικού προσωπικού. Πάνω από τα γραφεία του προσωπικού είναι το θέατρο και αριστερά, προς τα δυτικά, υπήρχε βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο. Κάτω από τα γραφεία των δασκάλων, εκεί που σήμερα στεγάζονται τάξεις, ο χώρος ήταν ανοιχτός και ενιαίος και αποτελούσε το γυμναστήριο του σχολείου. Στη νότια γωνία του συγκροτήματος, εκεί που σήμερα στεγάζεται το νηπιαγωγείο ήταν τα μαγειρεία και το εστιατόριο και στην ανατολική εκεί που σήμερα στεγάζεται η Α΄τάξη ήταν το εργαστήριο χειροτεχνίας.
Ο Πικιώνης κατασκεύασε το σχολείο για να λειτουργεί ως εξαθέσιο και σχεδίασε αίθουσες σύμφωνα με τις διδακτικές – σχολικές ανάγκες της εποχής. Σήμερα στο ίδιο κτίριο λειτουργούν δώδεκα τάξεις για το δημοτικό και δύο τάξεις για το νηπιαγωγείο. Επομένως η λειτουργικότητά του δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που οραματίστηκε και σχεδίασε ο δημιουργός του. Για να εξυπηρετηθούν οι σημερινές ανάγκες έγιναν σταδιακά πολλές παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου. Χώροι που προορίζονταν για άλλου είδους χρήσεις χωρίστηκαν στα δύο και μετατράπηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν την περίοδο της μαζικής εσωτερικής μετανάστευσης, τότε που ο πληθυσμός της Αθήνας αυξάνει απότομα και συγχρόνως αυξάνονται οι ανάγκες για σχολεία υπέρμετρα σε σχέση με τις δυνατότητες της πολιτείας (ή τη βούλησή της θα έλεγαν κάποιοι), να ανταποκριθεί σ’ αυτές με σύγχρονο και απαιτητικό τρόπο. Πολλές παρεμβάσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Πιθανολογείται πως τότε άλλαξαν οι πόρτες του κτιρίου και ο επιχρωματισμός του. Στους τοίχους το άσπρο χρώμα αντικατέστησε την ώχρα και στα παράθυρα το μπλε χρώμα αντικατέστησε το πράσινο.
Σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία του σχολείου
1932-1933: Έτος ίδρυσης
1941: Το κτιριακό συγκρότημα επιτάσσεται από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα και το 14o Δημ Σχολείο λειτουργεί σε κάποιο κτίριο στουςπρόποδες του Λυκαβηττού κοντά στην οδό Μεθώνης.
1984: Το 14ο συστεγάζεται με το 1160 Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
1991: Αναγνωρίζεται ως διατηρητέο κτίριο με το ΦΕΚ 922/11-11-91.
2011: Συγχωνεύονται το 116ο και το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών σε ένα ενιαίο δωδεκαθέσιο σχολείο με το όνομα 14ο και μετατρέπεται σε Ε.Α.Ε.Π.
2012: Το σχολείο αποκτά την προσωνυμία «Δημήτρης Πικιώνης» με την υπ’αριθμόν 97278/Δ4/28-08-2012 υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 2494/τΒ΄/12-09-2012
Share on email
To 14o Δημοτικό σχολείο Αθηνών είναι δημόσιο 12/θέσιο σχολείο.
Ανήκει στην κατηγορία των ΕΑΕΠ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πιλοτικά 961 δημοτικά σε όλη την Ελλάδα τα οποία άρχισαν να λειτουργούν από το σχολικό έτος 2010-11 με την οικονομική υποστήριξη του ΕΣΠΑ. Το διδακτικό ωράριο πρωινής λειτουργίας όλων των τάξεων, το οποίο είναι το υποχρεωτικό ωράριο για όλους τους μαθητές, αρχίζει στις 8.10 πμ. και τελειώνει στις 2.00 μμ. Ακολουθεί το προαιρετικό πρόγραμμα του απογευματινού προγράμματος ή αλλιώς ολοήμερου σχολείου, μέχρι τις 4.00 μμ.
Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών εκτός από 12 δασκάλους τάξεων έχει 9 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων: 2 της Αγγλικής, 1 της Γαλλικής, 2 της Γυμναστικής, 1 των Εικαστικών, 1 της Πληροφορικής, 1 της Μουσικής και 1 της Θεατρικής Αγωγής. Διαθέτει επίσης Τμήμα Ένταξης για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και Τμήμα Υποδοχής για την εκμάθηση της Ελληνικής σε νεοφερμένους ξένους μαθητές και παλιννοστούντες.
Στο σχολείο επίσης, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 2 φύλακες, 2 καθαρίστριες και 2 σχολικοί τροχονόμοι.
Το σχολείο μας έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο και αξιοζήλευτο φυσικό περιβάλλον, μέσα στα πεύκα του λόφου του Λυκαβηττού. Μερικοί το αποκαλούν «το σχολείο στα πευκάκια του Λυκαβηττού». Έχει επίσης το προνόμιο, να είναι διατηρητέο κτίριο, έργο του μοντερνισμού σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1932), και γι’ αυτό οι περισσότεροι το αποκαλούν «το σχολείο του Πικιώνη». Αυτό το γεγονός κάνει περήφανους όσους εργάζονται σ’ αυτό το χώρο, εκπαιδευτικούς, μαθητές και βοηθητικό προσωπικό, όπως και τους γονείς των μαθητών.
Τα γεωγραφικά του όρια περικλείονται από τις οδούς: Ακαδημίας, Δημοκρίτου, Στρατιωτικού Συνδέσμου, Λυκαβηττού, Σαρανταπήχου, Αργυρουπόλεως, Αρματολών και Κλεφτών, Μπουκουβάλα, Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους (χάρτης).
Share on email 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου