Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η ιστορία για την έναρξη λειτουργίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδων είναι σχετικά απλή και εύκολα ανιχνεύσιμη.
Μαθητές του σχολείου
Η ανάγκη δημιουργίας και δεύτερου δημοτικού σχολείου στις Κρηνίδες προέκυψε αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα το 1949. Δύο ήταν οι λόγοι : α) η φυσική αύξηση του πληθυσμού και β) η έλευση πολλών νέων κατοίκων από τα χωριά των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας.
Η έλευση αυτή προκλήθηκε μετά την αποξήρανση της λίμνης των Φιλίππων (1936) και την αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε κατοίκους ορεινών χωριών να παραιτηθούν από τις περιουσίες τους εκεί και να πάρουν νέο κλήρο (χωράφια) στη πεδιάδα των Φιλίππων. Οι κάτοικοι αυτοί ονομάστηκαν αραιωτές!
Ένα παράδειγμα του προβλήματος που προέκυψε τότε στο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων ήταν πως ο αριθμός των μαθητών μόνο στη Δεύτερη τάξη τη σχολική περίοδο 1949 - 1950 ήταν 126 μαθητές, ενώ όλο το σχολείο είχε δυναμικότητα περισσότερους από 600 μαθητές!!!
28η Οκτωβρίου, ΣΤ΄ τάξη, Έτος 1959
Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με δυο τρόπους: α) τη δημιουργία του 2ου Δημοτικού Σχολείου στις Κρηνίδες και β) τη δημιουργία Δημοτικών Σχολείων και στα γύρω χωριά όπως π.χ. στη Λυδία (τότε Υδρόμυλοι, το 1964 μετονομάσθηκε σε Λυδία), Βουνοχώρι κ.α.
Έτσι, λοιπόν, μετά το 1950 (ίσως το 1955) κ κοινότητα Κρηνίδων πήρε με ανταλλαγή χωράφι έκτασης 12 στρεμμάτων προκειμένου να χτισθεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο. Το χωράφι το πήρε από τον Μπαλτιράνο Σταύρο (δεν ζει σήμερα, ζει όμως η σύζυγός του, Μαγδαληνή, η οποία είναι άνω των 90 ετών) και σαν αντάλλαγμα έδωσε ένα κοινοτικό χωράφι, στην περιοχή που σήμερα είναι το κατάστημα του Γουντζίδη.
25η Μαρτίου, Δ΄ τάξη, Έτος 1958
Οι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως και έτσι το σχολικό έτος 1958 - 1959 (μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων) οι πρώτοι μαθητές μεταφέρθηκαν από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο δεύτερο. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως τη σχολική χρονιά 1958 - 1959 είχε τελειώσει μόνο το ένα μέρος του σχολείου, το κτίριο που είναι αριστερά όπως το βλέπουμε από το δρόμο. Το δεύτερο κτίριο τελείωσε το σχολικό έτος 1960 - 1961.
Απόφοιτοι 1962-1963
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Σαββίδη Τάσο, Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Κρηνίδων, για το πληροφοριακό υλικό και τους κ. Παπαδόπουλο Παναγιώτη και κ. Ανδρεάδη Ελευθέριο, πρώην μαθητές του σχολείου, για το φωτογραφικό υλικό που μας προμήθευσαν.
Το σχολείο μας σήμερα
Το Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων, βρίσκεται στις Κρηνίδες. Είναι ένα ιστορικό χωριό, χτισμένο δίπλα στους αρχαίους Φιλίππους. Βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο της διαδρομής Καβάλας - Δράμας.

Είναι ένα παλιό σχολείο, το οποίο αποτελείται από δυο παλαιότερα κτίρια και ένα καινούριο. Τα δυο παλαιότερα κτίρια είναι χτισμένα από πέτρα. Το καθένα αποτελείται από τρεις αίθουσες κι ένα γραφείο. Στο πρώτο κτίριο βρίσκονται οι τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Η Β΄ τάξη χρησιμοποιείται ως αίθουσα ολοημέρου. Το γραφείο χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη και αίθουσα υπολογιστών. Στο δεύτερο κτίριο βρίσκονται οι Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις, καθώς και το γραφείο των δασκάλων. Επίσης, υπάρχει και μια μικρή κουζίνα. Στο καινούριο κτίριο, δε λειτουργούν οι αίθουσες, επειδή έχει μειωθεί ο αριθμός των μαθητών. Οι διάδρομοι και των δυο κτιρίων έχουν πολύ ωραίες ζωγραφιές στους τοίχους.
Στην αυλή υπάρχει ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου. Έχουμε, επίσης, κι ένα γήπεδο μπάσκετ το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως γήπεδο για βόλεϊ.
Το σχολείο μας το αγαπάμε πολύ. Οι στιγμές που περνάμε εδώ είναι πολύ όμορφες και νιώθουμε σαν το σπίτι μας!
Κείμενο από τη ΣΤ΄ τάξη (σχ. έτος 2013 - 2014), Υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Σεβαστή Λαφτσίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου