Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

7ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Αμαράντειος Σχολή

H Αμαράντειος Σχολή Ρόδου είναι ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια του νησιού.Τα νεοκλασικά της Ρόδου χτίζονται μεταξύ του 1870 και του 1935, εκτός της τειχισμένης πόλης και στην περιοχή των Τριαντών, αφού εντός των τειχών κατοικούν μόνο Τούρκοι και Εβραίοι.
Οι Έλληνες, εκτοπισμένοι από τη μεσαιωνική πόλη, μένουν στα προάστια, τα Μαράσια. Εκεί, δίπλα στην εκκλησία, συναντούμε τα νεοκλασικά που κτίστηκαν και λειτουργούν μέχρι κα...ι σήμερα σαν σχολεία. Στο Μαράσι της Μητρόπολης χτίζονται η Αστική Σχολή (1874) και το Καζούλλειο Παρθεναγωγείο (1891) από τους Καζούλληδες. Παραδίπλα ιδρύεται το 1910 το Βενετόκλειο Γυμνάσιο από τα αδέλφια Δημήτριο και Μίνωα Βενετοκλή και στο νέο Μαράσι, το Νιοχώρι, χτίζεται ένα χρόνο αργότερα (1911), η Αμαράντειος Σχολή από τα αδέλφια Γεώργιο και Δέσποινα Αμαράντου. Όλοι οι δωρητές είναι πλούσιοι Αιγυπτιώτες ομογενείς.
Τα ιδιωτικά νεοκλασικά οικοδομήματα είναι μονοκατοικίες, και τα βρίσκουμε διάσπαρτα σ’ όλα τα Μαράσια. Εκείνη την εποχή, η γη ανήκει στους Τούρκους και οι Ρωμιοί κτίζουν τα αρχοντικά τους εκεί όπου μπορούν να αγοράσουν κάποιο κτήμα.
Οι ιδιοκτήτες τους είναι πλούσιοι Ροδίτες αστοί και ομογενείς της διασποράς. Η κύρια κατοικία τους χτίζεται στα Μαράσια, ενώ η εξοχική τους έπαυλη στην παραθεριστική περιοχή των Τριαντών.
Τα αρχοντικά χτίζονται από τη φημισμένη ροδίτικη μαστοράντζα. Αρχιτέκτονας με πτυχίο δεν υπάρχει. Τα σχέδια των οικοδομών γίνονται από τον αρχιμάστορα, αρχιτέκτονα, που φυσικά είναι εμπειρικός.
Σήμερα στο όμορφο αυτό νεοκλασικό ανακαινισμένο κτίριο στεγάζεται το 7ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης της Ρόδου.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου