Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΣΧΟΛΕΊΟ ΣΤΗ Καισαριανή

Mετά από έντονες προσπάθειες πρωτολειτούργησε στα 1924 - 1925 το πρώτο σχολείο, γνωστό ως "παλιά σχολεία", κοντά στο Ρέμα του Ηριδανού. Ένα σχολείο που ήταν μια λύση εξαιρετικής ανάγκης ένα πλινθόκτιστο που έμοιαζε περισσότερο με παράγκα. Το 1929, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε να κατασκευάσει σχολείο στην Καισαριανή, με δωρεά της γυναίκας του Έλενας Βενιζέλου. Το νέο σχολείο ήταν δυναμικότητας 400 μαθητών και έφερε το όνομα της χορηγού, "Σχολείο Βεν...ιζέλου".
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για το σχολείο που ιδρύθηκε στην Καισαριανή και εξυπηρετούσε άτομα με ειδικές ανάγκες (το σημερινό Eιδικό Πειραματικό Eιδικό Σχολείο «Pόζα Iμβριώτη»), καθώς είναι το πρώτο στο είδος του που λειτούργησε στην Ελλάδα. Η λειτουργία του σχολείου αυτού εξακολουθεί μέχρι τις μέρες μας να προσφέρει εκπαίδευση στα άτομα με ειδικές ανάγκες και γι' αυτό θεωρείται ένα από τα σημαντικά έργα του μεσοπολέμου

Το σχολείο αυτό ιδρύθηκε το 1937, μεταξύ του Γυμναστηρίου NEAR-EAST και του Σκοπευτηρίου, και ονομάστηκε "Πρότυπο Σχολείο Ανωμάλων και Καθυστερημένων Παίδων". Η ίδρυση και η λειτουργία του σχολείου αυτού οφείλονταν στη μεγάλη Ελληνίδα παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη (1898-1977).
Η Ρόζα Ιμβριώτη είχε κάνει εξαίρετες σπουδές, εκτός από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Παρίσι και στο Βερολίνο και υπήρξε μαχητική σοσιαλίστρια και εχθρός του τότε καθεστώτος Μεταξά. Προκειμένου να πραγματώσει το όραμά της και να συνδράμει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, «χρησιμοποίησε» το Γερμανό ψυχολόγο Spranger, από τον οποίο είχε πάρει μερικά μαθήματα και ο ίδιος ο Μεταξάς, όταν φοιτούσε στην Ακαδημία Πολέμου του Βερολίνου, για να πιέσει το δικτάτορα.
Τελικά, παρά τη δεδηλωμένη έχθρα του Μεταξά προς την Ιμβριώτη, λόγω φρονημάτων, αυτός υποχώρησε και το σχολείο έγινε.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου