Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

  Το επιβλητικό κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων είναι κτισμένο στο ΒΑ άκρο της πόλης της Δράμας, στο τέρμα της οδού Μητρ. Χρυσοστόμου. Η ευρύτερη περιοχή, όταν άρχισε η κατασκευή του σχολείου, ήταν αμπελώνες και φυσικά το πιο μακρινό σημείο από το κέντρο της πόλης, στους πρόποδες του Κορυλόβου, όπως έλεγαν οι παλιότεροι. Το οικόπεδο διαστάσεων 172.80x115.20 δηλ συνολικού εμβαδού 19.906,56 τετραγ. μέτρων, συνορεύει Βόρεια με το Εθνικό Στάδιο, Νότια με την οδό Καντακουζηνού, Ανατολικά με την οδό Δούκα Ζέρβα και Δυτικά με την οδό Μακεδονομάχων. Η έκταση αυτή ανήκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία διαχειριζόταν η Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία Δραμας. Όπως προκύπτει από πιστοποιητικό του 1961 του υποθηκοφύλακα κ. Κ. Σακκελαροπουλου με την υπ. αριθμ. 1 απόφαση της επιτροπής που συστάθηκε "περί εκκαθαρίσεως και διανομής των παρουσιών των τέως Χριστιανικών Κοινοτήτων ...'', στις 17 Αυγούστου 1959 αποφασίσθηκε η μεταβίβαση της κυριότητας του οικοπέδου στο Ταμείο Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Δραμας .
Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται γύρω στο 1927-28 και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες διδακτήρια που κατασκευάσθηκαν στην τετραετία της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου, δηλ 1928-32.Θεμελιώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1928 ημέρα Κυριακή* Θα πρέπει πάντως να είχαν εγκριθεί κάποια κονδύλια για την έναρξη των εργασιών από την οικουμενική κυβέρνηση του Ζαΐμη με υπουργό οικονομικών τον Καφαντάρη, γιατί οι πρώτες προκαταρκτικές εργασίες έγιναν το 192722. Εδώ θα πρέπει να μνημονευθούν τα ονόματα των δυο υπουργών Παιδείας κατά την διάρκεια της θητείας των οποίων κατασκευάστηκε το σχολείο και προχώρησαν σε μια πρώτη ριζική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Παιδείας. Από 17/10/28 μέχρι 1/1/30 υπουργός ήταν ο κ. Κ. Γόντικας και από 2/1/30 μέχρι 26/5/32 ο Γ. Παπανδρέου.
Φυσικά το κτίσιμο του μεγαλοπρεπούς σχολείου δεν ήταν μόνο θέμα πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και απαίτηση της Δραμινής κοινωνίας. Ήδη από τις αρχές του αιώνα ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είχε αποφασίσει την κατασκευή μεγάλων και ευπρεπών σχολείων με την βοήθεια της ερανικής επιτροπής, προκείμενου να αντιπαρατεθούν στα μεγάλα και πλούσια τουρκικά σχολεία που στεγάζονταν στα κτίρια του σημερινού Στρατιωτικού Νοσοκομείου και στο Ορφανοτροφείο Αρρένων3. Αλλά και οι πολίτες της Δράμας εδώ και χρόνια σε κάθε ευκαιρία ζητούσαν καινούργιο σχολείο. Στη σημαντικότερη εκδήλωση τους για το θέμα αυτό, στις 10 Μάιου 1921 σε πάνδημο συλλαλητήριο στη πλατεία της Ελευθερίας, απαίτησαν την λειτουργία Γυμνασίου. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος οι τοπικές αρχές, ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος Μάγνης, πλήθος κόσμου και οι μαθητές του τότε Ημιγυμνασίου, εκ μέρους των οποίων μίλησε ο Θ. Αναγνώστου. Όπως αναφέρει ο ίδιος4, ο τότε γυμνασιάρχης κ. Χαρισιάδης "..ενώ ενέκρινε τη σκοπιμότητα του συλλαλητηρίου βρήκε μη αναγκαία την παρουσία της νεολαίας και γι' αυτό στους ελέγχους σημείωσε : ΑΞΙΟΙ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΩΣ, δικαιολόγησε δε την παρουσία τους ως αποτέλεσμα "νεανικού ενθουσιασμού". Οι πρώτοι απόφοιτοι του εξατάξιου Γυμνασίου Δράμας βγαίνουν το σχολ.έτος 1922-23. Μερικοί από αυτούς είναι: Αναγνώστου Θ., Χολέβας Ι.,Αλεξίου Γ., Βαλιάνης Δ., Θεοδωριδου Σ., Γρηγοριάδου Ι., Θεολόγου Π., Κόκκινος Α., Στολίγκας Α.
________________________________________
1 Αποσπάσματα από το αντίστοιχο βιβλίο, που γράφτηκε με την μορφή εργασίας από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου του σχολ. έτους 1993-94, το οποίο περιέχει και μεγάλο αριθμό φωτογραφιών.
* Το παρόν έντυπο μαζί με την ομιλία του προέδρου της Διδακτηριακής επιτροπής δόθηκαν στο σχολείο απο τον φιλόλογο κ. Χατζόπουλο Γεώργιο.
2 Προφορική μαρτυρία του κ. Καλογήρου αδελφού του εργολάβου που έκτισε το σχολείο
3 "ΔΡΑΜΙΝΑ ΧΡΟΝΙΚΑ" Β.Κ. Πασχαλίδη.
4 Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ερευνητής της ιστορίας της Δράμας, τελείωσε το Γυμνάσιο Αρρένων και εργάσθηκε σαν υπάλληλος στη Νομαρχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου