Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΑΡΝΙΣΣΑ


Η Άρνισσα είναι χτισμένη πανοραμικά στη βόρεια όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας σε υψόμετρο 560 μ. Απέχει 22 χμ. από την Έδεσσα και 112 χμ. από την Θεσσαλονίκη. Έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Βεγορίτιδας, σήμερα αποτελεί τμήμα του Δήμου Έδεσσας με περίπου 1600 κατοίκους. Η παλαιότερη ονομασία της ήταν Όστροβο και η λίμνη γνωστή ως λίμνη του Οστρόβου, που με την υψομετρική εναλλαγή της στάθμης της καθορίζει την ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων.
Η ιστορία της ...Άρνισσας ξεκινάει από τη νεότερη και μέση εποχή του χαλκού (1500-1400 πΧ), σύμφωνα με τα ιστορικά μνημεία της περιοχής.
. Στην Άρνισσα αναφέρεται και ο Θουκυδίδης το 424 π.Χ. ώς Μακεδονική πόλη. Ξαναεμφανίζεται στις πηγές της Μέσης και Ύστερης Βυζαντινής περιόδου, ως ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της περιοχής, όπως μαρτυρεί το ισχυρό λιθόκτιστο τείχος στη στενή λωρίδα γης που απομονώνει τη χερσόνησο από την υπόλοιπη στεριά. Στις αρχές του 11ου αι. μ.Χ., καταλαμβάνεται από τους Βουλγάρους του Σαμουήλ και παίρνει το όνομα Όστροβο (νησί) και έκτοτε ακολουθεί την τύχη των Βυζαντινών επαρχιών.
Κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1388 και την ίδια χρονιά χτίζεται ένα από τα τρία τζαμιά, τμήμα του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα. Απελευθερώνεται μετά από 524 χρόνια στις 6 Νοεμβρίου 1912.
Σήμερα η Άρνισσα, αποτελεί το «κεφαλοχώρι» της περιοχής, με μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις όπου παράγονται κυρίως μήλα, κεράσια, ροδάκινα, πατάτες, με αρκετούς ξενώνες, αγροτικό συν/σμό, ποδοσφαιρική ομάδα, τον μορφωτικό σύλλογο ΜΕΣΝΑ, τον σύλλογο προστασίας Βεγορίτιδας, τον συν/σμό γυναικών Άρνισσας.

Το Δημοτικό Σχολείο της Άρνισσας λειτουργεί σαν 6/θέσιο ολοήμερο. Την τρέχουσα σχολική χρονιά 2014-2015 έχει 88 μαθητές, οι οποίοι είναι κατανεμημένοι ως εξής: Α΄τάξη:17 μαθητές - Β΄τάξη:15 - Γ΄τάξη : 19 - Δ΄τάξη : 14 - Ε΄τάξη : 8 - ΣΤ΄τάξη : 15.
Βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία στην άκρη του χωριού και στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς. Συνορεύει με ένα μικρό αλσύλλιο πεύκων, το οποίο βρίσκεται στον χώρο του σχολείου και ατενίζει από ψηλά τη λίμνη της Άρνισσας (Βεγορίτιδα).
Χτίστηκε με πέτρα την περίοδο 1950-1952 σε άλλη περιοχή, στο ψηλότερο σημείο του χωριού μετά από ζημιές που έπαθε το παλιό κτίριο του δημοτικού σχολείου, που βρίσκονταν χαμηλά, κοντά στις γραμμές του σιδηροδρόμου .
Αποτελείται από 6 αίθουσες, γραφεία και λειτουργούν επίσης σε ξεχωριστές αίθουσες δανειστική βιβλιοθήκη, γυμναστήριο - αίθουσα εκδηλώσεων και εργαστήριο πληροφορικής.
Είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προτζέκτορες προβολής σχεδόν σε κάθε τάξη, έχει παράλληλα και 2 διαδραστικούς πίνακες, που βρίσκονται σε λειτουργία και είναι δικτυωμένο με ασύρματο, αλλά και ενσύρματο δίκτυο internet.
Δημοσιεύτηκε 13th March από τον χρήστη ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΑΡΑΝΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου