Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Γεώργιος Βαφειάδης

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1882. Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε στην «Ακαδημίαν Ρουσοπούλου» χημεία με ειδίκευση στην οινοπνευματοποιεία. Επιστρέφοντας στην Τραπεζούντα ανέλαβε το 1905 τη Διεύθυνση του εργοστασίου οινοπνευματοποιείας του πατέρα του Τριαντάφυλλου. Από τότε έδειξε το ενδιαφέρον του και για τα κοινά.
Με την ανακήρυξη του Τουρκικού Συντάγματος και κατόπιν ...την ρωσική κατοχή της Τραπεζούντας πήρε μέρος σε όλες τις εθνικές εκδηλώσεις. Το 1918-19 πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στους ομογενείς της Κοινότητας Κερτς, της οποίας χρημάτισε και πρόεδρος.
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και το αφόρητο της καταστάσεως στη Ρωσία με την επικράτηση της Επανάστασης, κατέφυγε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον στα προσφυγικά ζητήματα υπήρξε ενεργό μέλος σε κάθε σωματείο, οργάνωση και ομάδα που επεδίωκε την διατήρηση των πατρίων και την καλλιέργεια και αξιοποίηση των ποντιακών παραδόσεων καθώς και την υποστήριξη και βοήθεια των συμπατριωτών μας (Ε.Π.Μ., Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», «Ταμείο Ανταλλαξίμων», «Παναγία Σουμελά» κ.ά.), προσέφερε παντού και πάντοτε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στο σύνολο, εν αφανεία, χωρίς προκαταλήψεις και κομματισμούς, ακόμη και σε βάρος των προσωπικών του συμφερόντων. Απεβίωσε στις 2 Ιουλίου 1962.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου