Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Η ιστορία του 34ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

(…για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…)
Μισό αιώνα ζωής συμπλήρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2012 το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το 34ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν στις 2 Δεκεμβρίου 1962 από τον Γρ.Κασσιμάτη , Υπουργό Παιδείας σε κυβέρνηση του Κων.Καραμανλή, παρόντος του τότε Διευθυντή του σχολείου κ. Καλαϊτζή Πολύδωρα , του διδακτικού προσωπικού και πλήθους γονέων και μαθητών.
Η δωρεά του οι...κοπέδου έγινε από την Ειρήνη Πιπέλη και την Ιουλία Ανδρίκου στη μνήμη του Λάμπρου Γ.Βέικου. Βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Διοπόλεως και Χαλκοματάδων στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία Ριζούπολης, δίπλα στον ομώνυμο ναό.
Η ίδρυση του 34ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Λειτουργούσε ως μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο πίσω από τη Βίλλα Ακριβή του Ιωάννη Ριζόπουλου στη Λ.Ηρακλείου 154. Μετά το τέλος του Β’Παγκοσμίου πολέμου μεταφέρθηκε σε μια μονοκατοικία στη Κάτω Ριζούπολη.Λόγω έλλειψης αιθουσών μερικοί μαθητές έκαναν μάθημα στον ιερό ναό της Αγίας Αναστασίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι το 1962 φιλοξενούνταν στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας.

Το σχολικό έτος 1962-1963 μεταφέρθηκε στο δικό του κτίριο στον λόφο του Προφήτη Ηλία Ριζουπολης και λειτούργησε ως εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο με 315 μαθητές σύμφωνα με το μαθητολόγιο του σχολικού έτους 1962-1963. Στον ίδιο χώρο λειτουργούσε και το 2ο Νηπιαγωγείο Αθηνών το οποίο μεταφέρθηκε από την πλατεία Παπαδιαμάντη.
Ο αύλειος χώρος ήταν το βραχώδες περιβάλλον του λόφου μέχρι την οδό Αιγοσθένων.
Σήμερα εκεί βρίσκεται ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία και πάρκο με αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδική χαρά.
Το 1986 ολοκληρώθηκε η επέκταση του κτιρίου. Δημιουργήθηκε η καινούρια πτέρυγα με επιπλέον 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα τελετών και βοηθητικούς χώρους. Διαμορφώθηκε ο αύλειος χώρος σε 2 επίπεδα και ξεκίνησε η συστέγαση με το νεοϊδρυθέν 88ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Τα δύο σχολεία λειτουργούσαν οργανικά ως 12/θέσια και λειτουργικά ως 15/θέσια σε δύο βάρδιες (πρωί – απόγευμα) ενώ δημιουργήθηκε και το 133ο Νηπιαγωγείο Αθηνών το οποίο συστεγαζόταν με το 2ο Νηπιαγωγείο, σε δύο βάρδιες επίσης.
Την τελευταία 27ετία διευθυντές του σχολείου μας ήταν η κ. Παραρά Παναγιώτα, ο κ. Τσαγκαράκης Νικόλαος , ο κ.Κοτρώνης Βασίλειος, ο κ.Ροΐδης Αθανάσιος, ο κ.Αναστασόπουλος Παναγιώτης , ο κ.Τσίκος Βασίλειος και η κ.Βλάχου Ευδοκία .
Σήμερα το 34ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών λειτουργεί οργανικά ως 8/θέσιο και λειτουργικά ως 9/θέσιο με 169 μαθητές , εξακολουθεί να συστεγάζεται με το 88ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ενώ τα νηπιαγωγεία έχουν μεταφερθεί από το 2003 σε δικό τους κτίριο στην οδό Χαλκοματάδων 44.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου