Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Προδρομου Αγίας Τρίδας

 ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ - ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
Λίγα λόγια για την ιστορία του σχολείου μας...
Τα πρώτα στοιχεία για την εκπαίδευση στον Πρόδρομο αντλούμε από δύο χάρτες που καταγράφουν στο Βιλαέτι της Θεσ/νίκης (Τουρκοκρατία) την εθνική κατανομή των σχολείων....
Στον Πρόδρομο, λοιπόν, υπάρχει σχολείο με δυναμικότητα 50 μαθητών. Επίσης, ο Επίσκοπος Κίτρους Παρθένιος Βαρδάκας στις αρχές του 20ού αιώνα γράφει, ότι οι κάτοικοι διατηρούν Δημοτική Σχολή με 76 μαθητές. Το σχολικό κτίριο με δικές τους δαπάνες έκτισαν οι φιλόμουσοι κάτοικοι. Το 1919 στον Εθνικό οδηγό του Φιλαρέτου-Βασιλειάδη γράφει:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΣ:
Στο κοινό μονοτάξιο μικτό σχολείο διδάσκει ο κ. Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου με περίπου 65 μαθητές αμφοτέρων των φύλων.
Σχολική Επιτροπή
Αντώνιος Κατσίκας
Πρόδρομος Παπαποστόλου
Βασίλειος Θεοχαρόπουλος
Το σχολείο που περιγράφεται παραπάνω βρίσκονταν σχεδόν στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Μέχρι και το 1952 εξυπηρετούσε τις διδακτικές ανάγκες του χωριού. Τον ίδιο χρόνο με κρατική χρηματοδότηση αλλά και τη συνδρομή των κατοίκων χτίστηκε μέρος του Δημοτικού Σχολείου που υπάρχει σήμερα.
Το 1923, δε, από εμπιστευτικό έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών του διοικητή της Θεσ/νίκης Αλ. Λάμπρου, στον Π. Πρόδρομο υπήρχε ένα Σχολείο καλά συντηρημένο στο οποίο χρειάζονταν κάποιες μικρές επισκευές-επιδιορθώσεις ύψους 1000 δραχμών. Το σχολείο ήταν μονοτάξιο, μικτό με 56 μαθητές εκ των οποίων οι 40 ήταν άρρενες και οι 16 θήλεις.
πηγή: Κωστόπουλος Αργύριος - Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου