Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Κτίριο νηπιαγωγείου Στάλιου (Ξάνθη)

| μουσείο, σχολείο, ενδιαφέρον
Greece / Xanthi / Ξάνθη
World / Greece / Xanthi / Xanthi , 1 χλμ από το κέντρο (Ξάνθη) Waareld / Ελλάδα / Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μουσείο, σχολείο, ________________________________________
Το Στάλιο Νηπιαγωγείο, ιδρύθηκε από τον Παναγιώτη Στάλιο και την σύζυγό του Φωτεινή, από τους μεγαλύτερους καπνε¬μπόρους και οικονομικά ισχυρούς πολίτες της Ξάνθης με αξιόλογη κοινωνική και πολιτική δρά¬ση.
...
Κτίστηκε το 1881, από Ιταλό αρχιτέκτονα σε ύφος νεοαναγννησιακό, λίγα χρόνια αργότερα από την ίδρυση της Ματσίνειου Σχολής, η οποία βρί¬σκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο που συνδέ¬εται άμεσα με την ιστορική εξέλιξη του αναφε¬ρόμενου κτιρίου.
Με λιτή διαμόρφωση των όψεων και ψηλά παράθυρα με πλαίσια από τοπικό ψαμμίτη, έχει ενδιαφέρουσα εξωτερική διακόσμηση, όπως λίθινα αρχιτεκτονικά στοιχεία στο γείσο και περίτεχνο κιγκλίδωμα στον εξώστη του ορόφου.
Η λειτουργία του βασίστηκε στη μετάδοση των απαραίτητων γνώσεων για την κατάρτιση την ελ¬ληνικής γλώσσας, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο, το δρόμο προς την πρωτοβάθμια και δευτερο¬βάθμια εκπαίδευση.
Προσθήκη τόπου (εταιρία, κατάστημα, κλπ) σε αυτό το κτήριο
Κοντινές πόλεις: Σμόλιαν, Στενήμαχος, Σέρρες
Συντεταγμένες: 41°8'41"N 24°53'13"E
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου