Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Δημοτικό Σαγιάδας Θεσπρωτίας

 Το 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ασπροκκλησίου-Σαγιάδας βρίσκεται στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας . Το σχολείο στεγάζεται σε δύο κτίρια. Στο σχολικό κτίριο του Ασπροκκλησίου 3 αίθουσες (Α΄-Γ΄-Ε΄) και στο κτίριο της Σαγιάδας όπου στεγάζεται η Διεύθυνση του σχολείου και 3 αίθουσες (Β΄- Δ΄-ΣΤ΄). Στο σχολείο φοιτούν μαθητές από τις δημοτικές ενότητες Σαγιάδας ,Ασπροκκλησίου , Σμέρτου ,Ραγίου του Δήμου Φιλιατών.
Στο σχολικό έτος 2013-14 φοιτούν συνολικά 69 μαθητές....
Στο σχολικό έτος 2014-15 φοιτούν συνολικά 67 μαθητές.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Γιάννης Κάλλης «Ο αναμορφωτής δάσκαλος» (από το βιβλίο του φιλόλογου Ν. Υφαντή).
Το 1945 διορίστηκε ως δάσκαλος στο 2/τάξιο Δημοτικό Σχολείο Σαγιάδας.
Βρέθηκε σ'ένα κατεστραμμένο και ερειπωμένο χωριό γιατί είχε καεί από τους Γερμανούς το 1943. Το σχολείο τότε πρωτολειτούργησε μέσα σε μια εκκλησία που είχε διασωθεί απ'τις φλόγες. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε ανάμεσα στους μαθητές του στη Σαγιάδα έβαλε ως σκοπό την ίδρυση ενός νέου διδακτηρίου. Απαιτήθηκε πολύς χρόνος και μόχθος αρκετός.
Ύστερα από προσπάθειες 11 χρόνων ήρθε και η 1η Ιουλίου του 1956 ,ημέρα Κυριακή, που έγιναν τα εγκαίνια με πανηγυρικό τρόπο. Το όραμα του Γιάννη Κάλλη πήρε επιτέλους σάρκα και οστά. Πολλά τα συγχαρητήρια για την επιτυχία αυτή εκείνο που ο ίδιος τόνισε στην ομιλία του τότε είναι η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση που είδε ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των μικρών μαθητών.
Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ως έναν απλό παρακινητή και ονομάζει ευεργέτες εκείνους που συνέβαλαν οικονομικά για την αποπεράτωση του σχολείου. Βέβαια η Σχολική εφορία θεώρησε υποχρέωσή της να του απονείμει τις δέουσες τιμές στον «Θεμελιωτή» της σχολικής μονάδας.
Η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου:
Η Σαγιάδα είναι ένα από τα ωραιότερα ψαροχώρια της Θεσπρωτίας, το οποίο έχει αναπτυχθεί τουριστικά και προσφέρει στους επισκέπτες του ήσυχες διακοπές κοντά στη φύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι λάτρεις των ταξιδιών προτιμούν τη Σαγιάδα για τις καλοκαιρινές κυρίως διακοπές τους, καθώς διαθέτει πανέμορφες ακρογιαλιές και ειδυλλιακά τοπία.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου