Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 Η Σχολή της Χίου λειτούργησε στο χώρο αυτό από το 1792, με εισήγηση του Αγ. Αθανασίου του Παρίου. Υπήρξε κέντρο διαφωτισμού και σ' αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο μεγαλύτερος Έλληνας διαφωτιστής ο Χιώτης Αδαμάντιος Κοραής. Ο τελευταίος διατηρούσε τακτική αλληλογραφία με τον Νεόφυτο Βάμβα, που διηύθυνε τη Σχολή. Σημαντικοί διδάσκαλοι της Σχολής υπήρξαν ο Κωνσταντίνος Βαρδαλάχος και ο Ιωάννης Τσελεπής. Η Σχολή, μέχρι την καταστροφή της Χίου το 1822, λειτο...υργούσε υποδειγματικά διαθέτουσα μεγάλη Βιβλιοθήκη και τυπογραφείο. Οι μαθητές της Σχολής προέρχονταν από όλη την Ελλάδα, υπήρξαν δε και μαθητές από την Αμερική.
Αρκετά χρόνια μετά την καταστροφή, το 1839, η Σχολή επαναλειτούργησε ως Γυμνάσιο Χίου και και το 1863 αναγνωρίστηκε ως Γυμνάσιο ισότιμο με εκείνα της ελεύθερης Ελλάδας. Στο Γυμνάσιο αυτό υπηρέτησαν ως διευθυντές, αξιόλογες προσωπικότητες, όπως ο Κωνσταντίνος Κόντος καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Γεώργιος Ζολώτας ιστορικός της Χίου, ο Γεώργιος Σουρίας, ο Νικόλαος Παπαδάκης καθηγητής της Αρχαιολογίας, ο Παντελής Κοντογιάννης καθηγητής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώτος Πρύτανης, ο Γεώργιος Μαδιάς κ.λ.π. Μεταξύ των καθηγητών πρωτεύουσα θέση κατέχει ο Kωνσταντίνος Άμαντος, Βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός, καθηγητής Πανεπιστημίου.

Το Σχολείο λειτούργησε στις αρχές του περασμένου αιώνα και με εμπορικό τμήμα μέχρι της ιδρύσεως της Εμπορικής Σχολής στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα. Στο υπόγειο φιλοξένησε για αρκετό χρόνο την αρχαιολογική συλλογή που απετέλεσε τη βάση του Αρχαιολογικού Μουσείου που στεγάστηκε το 1921 στο τζαμί της Χίου. Επίσης, την Εθνολογική και Λαογραφική συλλογή Αργέντη, μέχρι την μεταστέγασή της στο Β΄ όροφο της Βιβλιοθήκης Κοραή. Το Γυμνάσιον Χίου γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα μετονομάστηκε σε Γυμνάσιον Αρρένων Χίου.
ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στο κτήριο του ιστορικού Γυμνασίου Χίου λειτούργησε στο διάστημα 1970-1979 το Λύκειο Χίου και στο διάστημα 1979-1994 το 1ο Λύκειο Χίου. Από το 1994 και μετά στο χώρο αυτό στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Χίου.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ
Το κτήριο είναι νεοκλασικό διατηρητέο και μέχρι το 1910 δεν είχε επίχρισμα εξωτερικό. Διαθέτει μπροστά αύλειο χώρο με βοτσαλωτή αυλή και κλίμακα που οδηγεί στα προπύλαια. Στους εξώστες που δημιουργούνται στο χώρο των προπυλαίων, έχουν τοποθετηθεί οι προτομές του Ανδρέα Συγγρού, μεγάλου ευεργέτη της Χίου και της Ελλάδας και του Κωνσταντίνου Αμάντου, που διετέλεσε καθηγητής στο Σχολείο και διακρίθηκε ως σημαντική πνευματική προσωπικότητα.
Είναι αισθητή η παρουσία της θυμιανούσικης πέτρας στις κολόνες των προπυλαίων, στον κεντρικό τοίχο της πρόσοψης και στο γύρω-γύρω των παραθύρων. Υπάρχουν τρεις είσοδοι που οδηγούν σε μία μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων. Περιμετρικά υπάρχουν οι 6 αίθουσες διδασκαλίας και μπροστά αίθουσα διευθυντή, γραμματείας και διδασκόντων καθηγητών. Στο ισόγειο από την οδό Ψυχάρη υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο και μεγάλος χώρος για τη διαμόρφωση εργαστηρίων.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου