Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Γυμνάσιο ΠρομάχωνΑΛΜΩΠΙΑ

 Η επαρχία Αλμωπίας ή Καρατζόβα, κατέχει το βόρειο τμήμα του Νομού Πέλλας. Περικλείεται από Δ. Β. και Α. από τα υψώματα της οροσειράς Βόρα, Καϊμάκτσαλαν (2524), Τζένα (2182) και Πάϊκο (1650) αντίστοιχα.
Η ονομασία της Αλμωπίας-που και στην αρχαιότητα λεγόταν έτσι-σύμφωνα με το λεξικογράφο του 6ου αι.μ.χ, Στέφανο Βυζάντιο, πάρθηκε απ’ τον ημίθεο Άλμωπο, γιο του Ποσειδώνα και της Έλλης, κόρης του Αθάμαντα. Οι Άλμωπες ήταν γίγαντες που είχαν λάβει μέρος στην γιγαντομαχία, μα η ύπαρξη γιγάντων δεν έχει διαπιστωθεί από την επιστήμη. Αρχηγός τους ήταν ο Άλμωψ, που είναι λέξη αρχαία ελληνική και παράγεται απ’ τις λέξεις άλμα (=ύψος) και ωψ (=όψη).
Η Αλμωπία κατά την τοπική παράδοση που βρίσκει σύμφωνη και την επιστήμη, παλιά ήταν λίμνη, μα με την πάροδο του χρόνου και με τις συνεχείς προσχώσεις φερτής ύλης, πήρε τη σημερινή της μορφή.
Την Αλμωπία τη διασχίζουν δύο ποτάμια, ο Μογλενίτσας ή Μαυροπόταμος και ο Ασπροπόταμος που ενώνεται με τον Μογλενίτσα έξω απ’ το χωριό Υδραία που είναι συνοικισμός της Αριδαίας.
Χαρακτηριστικά της Αλμωπίας είναι η υγρασία και η ομίχλη που κρατάει μέχρι τις 11 η ώρα το πρωί. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η εύφορη γη της. Επίσης σήμα κατατεθέν αυτής της επαρχίας είναι το περίφημο «Τρένο της Καρατζόβας» που έκανε τη διαδρομή Σκύδρα- Πρόμαχοι (=χωριό της Αλμωπίας)
ΠΡΟΜΑΧΟΙ - ΓΕΝΙΚΑ
Το χωριό Πρόμαχοι απέχει 8 χιλιόμετρα από την Αριδαία.Πρωτοκτίστηκε όπως διηγούνται οι παλιότεροι κοντά στα σύνορα. Ήταν γνωστό στους γειτονικούς λαούς με την ο-
νομασία Sel(ts)co Gre(ts)co,δηλαδή Ελληνικό χωριό. Η το-
ποθεσία του άλλαξε 7 φορές εξαιτίας εχθρικών απειλών και επιδρομών. Αυτό μαρτυρεί η προηγούμενη ονομασία «Μπάχοβο» :’’Αχ και Μπαχ που θα μείνουμε ‘’.Άλλη ονομασία του χωριού είναι «Μπάοβο» επειδή είχε όμορφα κορίτσια.Η κοινότητα Μπαχόβου (Πρόμαχοι) αναγνωρίστηκε στις 10/4/1919.
Οι κάτοικοι των Προμάχων, γνωστοί για τη γενναιότητά τους, πήραν μέρος σ’ όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Επί τουρκοκρατίας ήταν το μόνο χωριό στο οποίο σπάνια πατούσαν οι εχθροί.
Ο Γεώργιος Κονδύλης γράφει για τους κατοίκους των Προμάχων :’’ Είναι άνθρωποι ολιγομίλητοι, δουλεύουν και πολεμούν χωρίς κούραση, συμμετέχουν όλοι, άνδρες και
γυναίκες. Είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και μισούν τους Βούλγαρους. Δεν περιμένουν ανταπόδοση για τον αγώνα τους, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει και ποθούν είναι να
βλέπουν την Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική.’’
Το χωριό ονομάστηκε ‘’Πρόμαχοι’’ το 1926 επειδή οι κάτοικοί του υπήρξαν πραγματικά πρόμαχοι της Ελευθερίας και του Ελληνισμού καθώς πρωτοστάτησαν με επικεφαλής τον καπετάν Τσότσιο (Βέσκο Ιωάννη) στην απελευθέρωση της Αριδαίας (4 Νοεμβρίου 1912).
Σήμερα το χωριό είναι από τα μεγαλύτερα της περιοχής, έχει το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων. Έχει δημοτικό και γυμνάσιο στο οποίο φοιτούν μαθητές και από τη Σωσάνδρα. Έχει ένα πολιτιστικό σύλλογο τους «Άλμωπες» γνωστούς στην Ελλάδα και Ευρώπη.
Η κυριότερη ασχολία των κατοίκων είναι η υλοτομία, η κτηνοτροφία και η γεωργία. Στην τελευταία απογραφή οι κάτοικοι του χωριού ήταν περίπου 2.300. Η συνεχής άνοδος
του πληθυσμού οφείλεται στο ότι η νεολαία του χωριού αγαπά πολύ το χωριό και δεν φεύγει να βρει την τύχη της αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου