Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Στο Λειβάρτζι

,δεν θα λειτουργεί πλέον το Δημοτικό Σχολείο,
μετά από 151 χρόνια
Το ιστορικό δημοτικό σχολείο Λειβαρτζίου, έκλεισε μετά από 151 χρόνια.
Την πλέον λεβέντικη πρωτοβουλία απέναντι στην απόφαση του υπουργείου ΜΗ ΕΘΝΙΚΗΣ (πλέον) Παιδείας, για «συνένωση» σχολείων -κλείσιμο στην πραγματικότητα πολλών- πήρε ο πολιτιστικός σύλλογος των Λειβαρτζινών.
Στο Λειβάρτζι, διοργάνωσαν γιορτή για να τιμήσουν τους δασκάλους που πέρασαν στα 151 χρόνια της λειτουργίας, ενός από τα ιστορικότερα σχολεία που είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1860, σκαρφαλωμένο στο δασώδη Ερύμανθο. Και δεν θα λειτουργήσει πια. Βάσει της λογιστικής απόφασης που δεν υπολογίζει το εθνικό συμφέρον, αλλά τις επιταγές της τρόϊκα.
Την γιορτή του Αγίου Πνεύματος, επέλεξε ο σύλλογος των Λεριβαρτζινών, για να τονίσει μία από τις σκοτεινότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας. Το κλείσιμο ενός σχολείου.
Παρόντες στο κάλεσμα του συλλόγου, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού, μαζί με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, σηκώθηκαν όρθιοι στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου, και συγκινημένοι χειροκροτούσαν τη σημαία του Σχολείου, που κρατούσε ο τελευταίος σημαιοφόρος της 6ης δημοτικού, με παραστάτες την τελευταία δασκάλα και τον γηραιότερο επιζώντα μαθητή του σχολείου που είχε φοιτήσει εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1920.
Την τελετή άνοιξε σύντομος πρόλογος από τον πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαρτζινών, Παναγιώτη Φράγκο, για να ακολουθήσει προσκλητήριο όλων των δασκάλων που δίδαξαν στο σχολείο, από την ίδρυσή του ως σήμερα. Οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «Παρών» ή «Παρούσα» αναλόγως στο άκουσμα του κάθε ονόματος.
Ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου, το παρόν έδωσαν πολλοί από τους δασκάλους που είχαν υπηρετήσει σ’ αυτό (μία έφτασε για να παραστεί στην τελετή από τη μακρινή Αριδαία). Σε όλους απονεμήθηκαν αναμνηστικά, ενώ στους τελευταιους αποφοιτήσαντες από αυτό το σχολείο μαθητές, δώρα καθώς και συμβολικό χρηματικό ποσό 300 ευρώ στον καθένα.
Κατά την διάρκεια της τελετής, η χορευτική ομάδα Τσεκούρα από την Κάτω Αχαϊά, με παραδοσιακές στολές, χόρεψε λεβέντικους χορούς. Για να θυμίσουν εικόνες από τους χορούς των κλεφτών και των αρματολών, στα διαλείμματα των μαχών του ‘21.
Ο διευθυντής της Δημοτικής εκπαίδευσης Καλαβρύτων, ανακοινώνοντας το κλείσιμο και της διεύθυνσής του, παρέδωσε στον πρόεδρο του συλλόγου αντίγραφο της αναφοράς που περιείχε το ιστορικό του σχολείο γραμμένο κάπου στα 1950, από την δασκάλα Γεωργία Φράγκου, που είχε διδάξει στο σχολείο του χωριού της επί τριάντα και πλέον χρόνια.
Στις αίθουσες του σχολείου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαρτζίου, ανέλαβε την υποχρέωση να λειτουργήσει Μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Γύρω από την πόλη των Καλαβρύτων είναι σκορπισμένα τα 73 χωριά της επαρχίας. Ένα από αυτά είναι και το ιστορικό Λειβάρτζι. Στην Ιστορία της Κωμοπόλεως Λειβαρζίου των Καλαβρύτων του Περικλή Δουδούμη, αναφέρεται ότι το Λειβάρτζι ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Ψωφίδος και επί Τουρκοκρατίας του ομωνύμου Σεμτίου. καθώς επίσης και ότι ήταν κωμόπολη λίαν ορεινή και δυσπρόσιτη κείμενη μεταξύ των παραφυάδων του ιστορικού Ερύμανθου. Πότε ιδρύθηκε ακριβώς δεν γνωρίζουμε αλλά απο αυτές τις αναφορές καταλαβαίνουμε ότι υπήρχε και πριν την Τουρκοκρατία. Το 1914 ο πρώην Δήμος Ψωφίδος διαιρέθηκε σε κοινότητες, το 1997 με τον Καποδίστρια το Λειβάρτζι έγινε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αροανίας και απο 1/1/2011 βάση του Καλλικράτη δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου Καλαβρύτων.
Το Λειβάρτζι είναι χωρισμένο σε τέσσερις συνοικίες το Μεσοχώρι, τους Περιτσέους, την Απανάκρη και τον Αι-Γιάννη. Ιδιαίτερο γνώρισμα του χωριού είναι οι πολλές εκκλησίες με προεξέχουσα το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Η Μονή της Αγ. Τριάδος αποτελεί σπουδαία κληρονομιά για το Λειβάρτζι και αξιόλογο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο για την περιοχή. Σε αυτή τη θέση , ανεγέρθηκε γύρω στο έτος 1698 . Τούτο μαρτυρείται από σφραγίδα που βρέθηκε εκείνη τη χρονολογία στην Ι. Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, από τον Καμενιανίτη Μοναχό π. Μάξιμο Νικολόπουλο (Ιβηρίτη).
Το χωριό είναι καταπράσινο και διασχίζεται από ποταμάκι, που μερικές φορές γίνεται ορμητικός χείμμαρος και προκαλεί πλημμύρες.
Το άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα στυξ και αναδημοσιεύεται με την άδεια του κ. Μπετινάκη.
Σύνδεσμος άρθρου :
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3458
Αναρτήθηκε από ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ 0 σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση
22/6/11
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ
Ο Σύλλογος Λειβαρτζινών Αθήνας θα εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας στις 30 Ιουλίου 2011 στο Δημοτικό Σχολείο Λειβαρτζίου. Αντικείμενο της έκθεσης θα είναι τα Λειβαρτζινά πρόσωπα και οι ομορφιές του χωριού. Γι' αυτό το λόγο καλούμε τους συμπατριώτες μας να βοηθήσουν παραχωρώντας φωτογραφίες (αντίγραφα) με Λειβαρτζινά πρόσωπα ή και τοπία του όμορφου χωριού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου