Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η Ιστορία του Σχολείου Φλώρινας

 Η ιστορία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας ξεκινά το 1904 ( επί Τουρκοκρατίας ) που στεγάστηκε σε κτίριο που αγοράστηκε το 1903 από τον Τούρκο Ιντζέ – Πασά, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από έρανο μεταξύ των μελών της ελληνικής κοινότητας.
Λειτούργησε ως « αρρεναγωγείον » για τα αγόρια της ελληνικής κοινότητας, όπου εκτός της αγωγής προσφέρονταν επίσης διαμονή και διατροφή.
...
Το 1913, μετά την απελευθέρωση της Φλώρινας, ονομάστηκε « Α΄ Εξατάξιον Δημοτικόν Σχολείον Φλωρίνης » και συμπεριελήφθη στα επίσημα πλέον σχολεία της Ελλάδας. Ο αριθμός των μαθητών κυμαίνονταν μεταξύ 187 και 457.
Την περίοδο της γερμανικής κατοχής ( 1940 – 1944 ) κατελήφθη από τους κατακτητές και σταμάτησε η λειτουργία του. Κατόπιν λειτούργησε συνεχώς μέχρι και το 1979 οπότε και κατεδαφίστηκε για να οικοδομηθεί στη θέση του το σημερινό διδακτήριο που λειτουργεί από το 1981 μέχρι σήμερα.
Τα πρώτα χρόνια συστεγαζόταν με τη σχολή μαθητείας της ΔΕΗ και έπειτα με τα 1ο, 2ο και 9ο Νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν στο ίδιο διδακτήριο μέχρι και σήμερα.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Φλώρινας, στη θέση « Ποτάμι ». Καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.500 τ.μ., σε τρία επίπεδα. Διαθέτει 21 αίθουσες διδασκαλίας, 2 γραφεία εκπαιδευτικών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πλήρως εξοπλισμένη ( εργαστήριο πειραμάτων Φυσικής & Χημείας – εργαστήριο Πληροφορικής – χώρο προβολών ), δανειστική βιβλιοθήκη 6.000 βιβλίων και κλειστό γυμναστήριο.
Το σχολικό έτος 2012 – 2013 στο σχολείο φοιτούν 203 μαθητές, χωρισμένοι σε 12 τμήματα. Παράλληλα λειτοργεί και ξεχωριστό Τμήμα Ένταξης. Το προσωπικό του σχολείου απαρτίζεται από :
24 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων
1 επιστάτη
1 σχολική τροχονόμο
1 σχολικό φύλακα
1 καθαρίστρια
Στις δραστηριότητες του σχολείου μας μπορούμε να ξεχωρίσουμε :
• την αμφίπλευρη συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
• την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με το αδελφοποιημένο πλέον τμήμα του ΚΕΚΥΚΑμΕΑ Φλώρινας
• την εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπ/σης
• τις διακρίσεις των αθλητικών ομάδων χειρόσφαιρας και σκακιού, όπου το σχολείο μας διατηρεί παράδοση σημαντικών επιτυχιών
• διάφορες άλλες, κατά περίπτωση, καινοτόμες εξωδιδακτικές δραστηριότητες
Από την 15η Νοεμβρίου 2007, διευθυντής του σχολείου είναι ο Μάντσος Γεώργιος.

Διδακτήριο
Σχολική Γιορτή 1975
Πρόσοψη Σχολείου
Προαύλιος Χώρος
περισσότερες φωτογραφίες_>>
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου