Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

''NEOΚΛΑΣΙΚΟ'' Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στην Κάλυμνο

Το πατρικό του σπίτι, ένα αρχοντικό των αρχών του περασμένου αιώνα στην... πλατεία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου, έχει μετατρέψει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μιχάλης Κυράννης σε λαογραφικό και ιστορικό μουσείο με το όνομα ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ.
Αν το επισκεφθεί κανείς θα δει μία παραδοσιακή κουζίνα με την πιατοθήκη, την παρατσιά, όλα τα οικιακά σκεύη που χρησιμοποιούσαν παλιά όπως σκάφες για ζύμωμα, σίδερα με κάρβουνο, ...σουφράδες (τραπέζια), δοχεία για το λάδι και το κρασί, τυπάρια κ.ά.
Στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να δει κανείς το παλιό σιδερένιο κρεβάτι, το λαβομάνο, τα στέφανα με τη στεφανοθήκη, παλιά μηχανή ραψίματος, φωτογραφίες οικογενειακές, πορτραίτα με τον προπαππού του που ήταν καπνέμπορος, λογιστικά βιβλία και οικογενειακά κειμήλια.
Επίσης θα δει κανείς μία συλλογή από φωτογραφίες από Καλύμνιους που δραστηριοποιούνταν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας τον περασμένο αιώνα αφού οι πρόγονοί του ήταν επιχειρηματίες εκεί και έπαιξαν ενεργό ρόλο στη διάσωση της βασίλισσας Όλγας.
Μπορεί ακόμη να δει κανείς παλιά έπιπλα ανακαινισμένα σε εξαιρετική κατάσταση.
Σε άλλους χώρους του Νεοκλασικού διοργανώνονται εκθέσεις επετειακού χαρακτήρα όπως αυτή με θέμα «ΣΚΕΥΟΣ ΖΕΡΒΟΣ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ» όπου εκθέτονται φωτογραφίες, βιογραφικά, επιστολές και προσωπικά αντικείμενα του σπουδαίου Καλύμνιου πατριώτη, πρωταγωνιστή της ελευθερίας της Δωδ/σου, βουλευτή, εθνικού ευεργέτη, και προσωπικού φίλου του Ελευθερίου Βενιζέλου, αντιπροσώπου των Δωδεκανησίων στη Συνθήκη των Σεβρών, του ιατρού, του επιστήμονα, του ερευνητή και καθηγητή Σκεύου Ζερβού.
Υπάρχουν ακόμη φωτογραφίες, εφημερίδες κ.ά από την Ενσωμάτωση της Δωδ/σου το 1948 και πολλά αντικείμενα από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης.
Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Νικόλα Κουτελά και θα διαρκέσει έως το τέλος Μαΐου.
Ήδη την επισκέφθηκαν πολλοί Καλύμνιοι και αρκετά σχολεία του νησιού μας.
Μία επίσκεψη στο Νεοκλασικό θα σας εντυπωσιάσει.
Ωράριο λειτουργίας καθημερινά από τις 10 έως 1.30 το μεσημέρι.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6946465882 6946465882. Είσοδος ελεύθερη.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου