Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Tο Στεφανοβίκειο

Tο Στεφανοβίκειο βρίσκεται στο Νομό Μαγνησίας και ήταν έδρα του πρώην Δήμου Κάρλας και μία από τις τέσσερις κοινότητες του πρώην Δήμου Κάρλας που με το Πρόγραμμα Καλλικράτης ανήκει στον Δήμο Ρήγα Φεραίου που προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Φερών και Κάρλας και της Κοινότητας Κεραμιδίου. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 549.77 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 10.922 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε το Βελεστίνο.
Σ...ύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός των Δημοτικών Διαμερισμάτων του νέου Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι:
Οικισμός Κάτοικοι
Βελεστίνο 3 044
Στεφανοβίκειο 1 970

Ριζόμυλος 1 482
Κανάλια 1 015
Αγιος Γεώργιος 681
Αερινό 500
Μικρό Περιβολάκι 343
Κεραμίδι 338
Κερασιά 280
Περίβλεπτο 266
Η ονομασία του
Το Στεφανοβίκειο, που τα τελευταία είκοσι χρόνια σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη, ξεχωρί¬ζει από άλλα καμποχώρια της περιοχής. Όταν το 1809 επισκέφθηκε το Στεφανοβίκειο ο Άγγλος περιηγητής Ληκ, έγραψε το βιβλίο του «Η Θεσσαλία» (1805-1810), ότι το «Χατζίμες ήταν τσιφλίκι με 50 ελληνικά σπίτια». Κατά πάσα πιθανότητα, το ίδιο όνομα είχε και ο Τούρκος ιδιοκτήτης του χωριού. Απόδειξη της εγκατάστασης του Αγά στο Στεφανοβίκειο το διοικητήριο «ΚΟΝΑΚΙ», που είναι το μόνο κτίσμα που περισώθηκε από το σεισμό του 1957.
(Στη φωτογραφία εικονίζεται το παλιό Δημοτικό σχολείο, το οποίο γκρεμίστηκε με το σεισμό του 1957, σ” αυτό το χώρο στεγάστηκε αργότερα το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου και σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αριστοτέλης»)
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1815, η ονομασία είχε αλλάξει σε «Χατζή-μισι», όπως γράφει στο βιβλίο του Γεωγραφία Μερική, ο Αργ. φιλιππίδης και στα 1890 σε «Χατζήμισι».
Όπως δε, λένε οι κάτοικοι, η ονομασία Χατζήμισι, δόθηκε επειδή ο Τούρκος ιδιοκτήτης της περιοχής, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει στη Μέκκα τη διαδικασία για να πάρει τον τίτλο του Χατζή. Έγινε δηλαδή κατά το ήμισι Χατζής….
Μετά την απελευθέρωση το 1881, ιδιοκτήτης του χωριού βρέθηκε κάποιος με καταγωγή, απο το Φανάρι (γόνος μεγάλης οικογένειας απο τη Χίο) ονόματι Παύλος Στεφάνοβικ Σκυλίτσης, ο οποίος ολόκληρη την παρακάρλια περιοχή από 44.000 στρέμματα την είχε – όπως λέγεται – κερδίσει στα χαρτιά στην Κωσταντινούπολη, απ” τον Τούρκο ιδιοκτήτη. Την άλλη του περιου¬σία σ” ολόκληρη τη Θεσσαλία, ο Στεφάνοβικ την είχε αποκτήσει δανείζοντας χρή¬ματα σε μπέηδες.
(Παύλος Στεφάνοβικ)
Πάντως η μητέρα του Στεφάνοβικ ήταν Ελληνίδα, και ήταν αυτή που τον παρό¬τρυνε να παραχωρήσει χωρίς αντάλλαγ¬μα την έκταση στους κατοίκους του Στεφανοβικείου. Ο Στεφάνοβικ, πράγματι – ό¬πως αναφέρουν οι κάτοικοι – δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο την έκταση, σ” αναγνώ¬ριση δε αυτής της προσφοράς του, δόθη¬κε απ” τους κατοίκους το όνομα του στο χωριό.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου