Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού Σχολείου Βούλγαρη στην Παραμυθιά

 Αναρτήθηκε: 25.01.2014
Ένα ιστορικό κτίριο για την Παραμυθιά, και αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, το Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη, εντάχθηκε με στόχο την αποκατάστασή του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη (πράξη «Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και υποδομές στο Δήμο Σουλίου»).
Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις και θερμομονώσεις, αυτοματισμούς και ρυθμίσεις ελέγχων λειτουργίας συστημάτων θέρμανσης και δικτύων, αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης, φωτισμού, και εξοπλισμό.
Όπως σημειώνει ο Δήμος Σουλίου αναφορικά με την ένταξη του ιστορικού σχολείου, που από τη δεκαετία του 1940 αποτέλεσε ορόσημο για την πόλη της Παραμυθιάς, ικανοποιείται ένα διαρκές αίτημα του ίδιου, των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.
Παράλληλα τονίζει ότι πέρα από την παρούσα ένταξη και χρηματοδότηση των παραπάνω αναφερόμενων παρεμβάσεων, δέσμευση και στόχος παραμένει η διεκδίκηση περαιτέρω πιστώσεων που απαιτούνται, ώστε το σχολείο αυτό που ανεγέρθηκε αποκλειστικά με δαπάνες του αείμνηστου συμπατριώτη ευεργέτη Σωτήριου Βούλγαρη και όταν το έτος 1937 λειτούργησε, για τη εποχή του ήταν το μεγαλύτερο σχολείο και πρότυπο σε ολόκληρη την Ήπειρο, να ξαναγίνει ένα λειτουργικό κόσμημα στην πόλη της Παραμυθιάς.
Περάσαν κάτι παραπάνω από 4 δεκαετίες από τότε που οι κατασκηνώσεις Παραμυθιάς δεχόταν δεκάδες παιδιά καταφέρνοντας να γίνουν μαζί με την Κούλια, το σχολείο Βούλγαρη, το Κάστρο, το Ρολόι, τα Βυζαντινά Λουτρά και τον Ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου, σημεία αναφοράς για τη Παραμυθιά.
40 χρόνια παρακμής που προκαλούσαν και προκαλούν ακόμα θλίψη για την εγκατάλειψη που στοιχειώνει σημεία της πόλης όπως το σχολείο, τα λουτρά και το κοιμητήριο, την ίδια στιγμή που η Κούλια και το Ρολόι έχουν γίνει και πάλι τα σημεία που περιφανευόμαστε.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το σχολείο Βούλγαρη που έχει βαλτώσει, στην κατασκήνωση έχει αρχίσει και υλοποιείται έργο, που στόχο έχει την αναγέννησή της, με παρεμβάσεις που αφορούν την επισκευή και την συντήρησή τους.
Υπενθυμίζουμε πως είχε προηγηθεί πέρυσι η αντικατάσταση κεραμιδιών σε τμήματα των υπαρχόντων κτηρίων, ενώ τον Ιανουάριο που μας πέρασε, εγκρίθηκε και ανάθεση για την περίφραξη. Πριν λίγες ημέρες, στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία απευθείας ανάθεση για παρεμβάσεις 12.500 ευρώ και αφορά τμήμα των εργασιών που είχαν προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ. Oι παρεμβάσεις αφορούν την τοποθέτηση κασωμάτων, πλακάκια και ηλεκτρολογικά.
Και αφού μπήκε το νερό στο αυλάκι, θα πρέπει άμεσα να οριστεί και η χρήση. Υπενθυμίζουμε πως οι κατασκηνώσεις είχαν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο Δήμο και στο Υπουργείο Παιδείας με την κυριότητα να ανήκει ανά διαστήματα πότε στον έναν και πότε στον άλλον.
Στην τελευταία παραχώρηση για 20 χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας στο Δήμο Σουλίου, τον Μάιο του 2014, στην σχετική απόφαση του τότε Υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, περιγραφόταν οι όροι παραχώρησης οι οποίοι προβλέπουν την δωρεάν φιλοξενία μαθητών της Α/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και την επιβάρυνση του Δήμου του σύνολου των εξόδων ώστε η κατασκήνωση να καταστεί λειτουργική.
Αυτό βεβαία δεν αποκλείει παράλληλη χρήση όπως αυτοκινούμενο τουρισμό, ή δραστηρίοτητες εναλλακτικού τουρισμού, αφού το σημείο είναι το πλέον κατάλληλο για δράσεις αυτού του τύπου. Πάντως ό,τι και να γίνει από τα παραπάνω, θα είναι προφανώς καλύτερα από τα κούλουμα ή τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί τα τελευταία χρόνια ή από την χρήση για την εναπόθεση κυψελών μελισσών.
Ο συνειρμός των 40 ετών είναι αναπόφευκτος...
- 40 χρόνια περιμέναμε για την αναγέννηση του Πύργου της Κούλιας
- 40 χρόνια περιμέναμε για την κατασκήνωση
Ελπίζουμε να μην περιμένουμε 40 χρόνια και για το σχολείο Βούλγαρη...
Φωτογραφία: Λάμπρος Παππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου